DyslexiJuristen
DyslexiJuristen
Jennie Kaisdotter

Mina svårigheter som dysletiker

Min ordavkodningsförmåga är inte automatiserad, jag har även stora svårigheter med fonologisk läsning, där jag inte kan koppla vilken bokstav till ljudet och jag har även en nedsatt läshastighet. Dock om jag läser (och inte slarvar) så har jag numera en bra läsförståelse, men ökar jag tempot så tappar jag direkt förståelsen.

Jag har något som ibland kallas för fonologisk dyslexi, vilket innebär att jag har särskilt svårt (läs omöjligt) att läsa nya ord som jag aldrig sett förut.

Nuförtiden kan jag många gånger se vad som är rätt eller fel i en text , men inte alls säkert att jag kan lista ut vad som ska ändras om något är fel, men jag brukar se felet. Detta gör att mina meningsbyggnader ibland kan bli lite svajiga. För jag kan inte förstå skillnaden på;

Det var en gång...

eller

En gång det var...

Nu har jag lärt mig vilket som är rätt, men för mig har det precis samma betydelse.

Men som ordspråket säger, det finns inget ont, som inte har något gott med sig. Då jag har fått memorera och lära mig mycket utantill, så tror jag mitt minne för detaljer utvecklas som jag är helt övertygad om har med dyslexin att göra. Å tack vare dyslexin har jag även utvecklat en målmedvetenhet som jag är helt övertygad om att jag inte skulle haft. Kunde jag lära mig läsa och skriva, så finns det inget jag inte kommer klara av!

#allafödsvimedolikaförutsättningar

#dyslexi

#läsa #skriva #automatiserad #gott #svårigheter

http://gotajuristerna.se
Gillar

Kommentarer