DyslexiJuristen
DyslexiJuristen
Jennie Kaisdotter

Dyslexi📝 keep on walking👊🏻 aldrig ge upp👩🏻‍⚖️

Under hela min uppväxt har jag knappt pratat om mina svårigheter, gör det än idag mycket sällan. Trots att jag känner att jag nu har ”besegrat” dyslexin, så är det inget jag pratar om.

Då för att jag kände mig aldrig förstådd, nu för att jag tänker att ingen skulle vilja ha en dyslektiker som sitt ombud.

Dom få försök som gjordes för att hjälpa mig i skolan var av naturliga skäl få, dels för att jag aldrig pratade om det, dels den lilla hjälp jag fick tyckte jag aldrig var till någon hjälp. Alla personer med dyslexi sitter inte i samma båt, möjligtvis befinner vi oss på samma vatten, men mycket av de hjälpmedlen som jag fick tillgång till handlade om stavning. Det är inte (oftast) min svårighet. Att lära mig ord utantill var mitt sätt att kompensera när jag inte kunde höra hur ordet skulle stavas.

Det var först på universitet som jag fick bråkat till mig längre tid på tentorna, men även där mötes jag av motstånd och kommentarer från institutionen om min förlängda tentatid. Då förstod jag att institutionen inte hade någon större kunskap om dyslexi. Denna ”extra tid” behöver dyslektiker eftersom dyslektiker har en funktionsnedsättning i hjärnan vilket gör att processen med att avkoda en text tar längre tid. Så när jag fick ”extra tid” så innebar det endast att villkoren för mig och de andra studenterna jämnades ut, lite.

Under min skolgång och speciellt i början, tyckte jag att det var så orättvist att jag skulle drabbas. Varför kan jag inte se och förstå de mest enkla meningar? Varför ska jag behöva kämpa så mycket med något som för de allra flesta kommer helt naturligt.

Min svårighet är avkodningen, att automatisera kopplingen mellan bokstäver och talljud. Mycket har övats upp men att förstå språkets fonologiska komponent kommer jag antagligen aldrig göra.


Att bli jurist var ett sätt för mig att visa att dyslexin inte någonsin ska få lov att begränsa mig. Att bevisa för mig själv att det går. För det går, det gör det👊🏻 #dyslexiJuristen #dyslexi #dyslektiker # viljaavstål #law #lawyer #juridik Göteborgs tingsrätt är en av mina arbetsplatser, och jag ÄLSKAR det!

Gillar

Kommentarer

JuliaVNMelin
JuliaVNMelin,
Detta inlägget ska jag spara! Läsa om och om igen! Vilken förebild,tack behöver allt pepp jag kan få.<33
nouw.com/juliavnmelin
DyslexiJuristen
DyslexiJuristen,
Men så rörd jag blir🙏🏻 Tusen tack 💞
nouw.com/dyslexijuristen