Header

Idag dog min pappa.

Han var bäst.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Han ser på henne. Han minns ett liv tillsammans. Han minns deras första ögonkontakt. Hennes ögon var lika vackra då. Han minns första gången han säg henne naken. Han log. Hon log. De fick fem barn tillsammans. Hon ler så vackert.

Han tar hennes darrande hand i sin svaga. För den till sin mun och kysser den. Hennes skratt fyller rummet. Hennes hand är varm.

Solen är på nedåtgående som om det vore för sista gången.

Deras ögon möts i en gemensam blick. Hans mun rör sig i ord som inte hörs. Hennes ögon berättar att hon förstår.

En fågel kvittrar i den begynnande kvällningen.

Hon ler. Han ler.

En droppe rinner ner från hans mungipa. Hon torkar bort den med sin näsduk.

Ett glas vatten till hälften fyllt står vid sängen. Han är ofta törstig.

Hon ser på honom. Hon minns ett liv tillsammans. Hon minns deras första ögonkontakt. Hans ögon var lika vackra då. Hon minns första gången hon såg honom naken. Hon log. Han log. De fick fem barn tillsammans. Han ler så vackert.

Hon tar hans svaga hand i sin darrande. Kramar den mot sitt bröst. Han skrockar svagt. Hans hand är kall. Hon värmer den.

Solens sista strålar sköljer bort och lämnade dem i halvmörker.

Deras ögon möts i en gemensam blick. Hon viskar sina ord till honom. Han nickar i samförstånd.

Fågeln i trädet utanför brer ut sina vingar och flyger.

Han ler. Hon ler.

En tår rinner nerför hennes kind. Han torkar bort den med en ansträngning.

Glaset vid sängen är nästan tomt. Han är inte längre törstig.

De ser på varandra. De minns ett liv tillsammans.

De ler.

Likes

Comments

Jag håller på med teater. Är en så kallad glad teateramatör. Jag har bildat en teatergrupp, suttit som ordförande i en lokal amatörteaterförening och sitter i styrelsen för den lokala riksteaterföreningen. Jag har regisserat; jag har stått på scen och jag har skrivit eget material. För att vara med i en teaterpjäs måste man lära sig sin repliker. Man måste lära sig sin läxa.

Jag har aldrig i hela mitt liv tyckt om att läsa läxan. Det är bland det värsta jag vet. Jag blir rastlös och känner att jag slösar bort viktig tid. När jag gick i skolan gick det nästan mer tid till att hitta på en förklaring till varför läxan inte var gjord än vad det skulle tagit att göra den; bara en "liten" överdrift. Större projekt, såsom muntliga eller skrivna redovisningar, jobbade jag på natten innan de skulle lämnas in. Fick alltid väl godkänt på dem fast jag tycker själv de var väldigt hafsigt ihopsatta saker jag lämnade in.

Det är likadant när jag läsa in ett manus. Jag kan inte få ro eller ta mig tid då jag vet hur det känns. Jag är den som släpper manuset sist av alla i uppsättningarna. Jag står där med en sönderbläddrat manus i handen medan de andra stapplar igenom sina repliker från minnet. Men när jag väl tar mig tiden att läsa in texten tar det inte allt för lång tid och så finns det där i huvudet. Jag vet ju att det inte är allt för svårt för mig att memorera stycket men jag orkar inte! Jag blir också väldigt uttråkad när jag väl lärt mig mina repliker. Det känns som om nu ska det visas. Scenanvisningar och annat har jag ju redan lärt mig innan.

Sen kommer premiären. Jag blir inte nervös; jag har ingen scenskräck men jag blir rastlös. Tiden då man väntar på sin tur på scenen känns bortkastad; bortslösad. Men jag älskar att stå på scenen; att spela någon som inte är jag. Att ha någon annans ord i munnen. Jag skulle inte byta bort mina upplevelser på scenen mot något annat.

Likes

Comments

Har tittat på TV-serien "Mindhunter". En serie som går på Netflix. En av mina favoritregissörer är David Fincher och han har regisserat merparten av de tio avsnitt som är säsong ett. Det är hans stil som lagts som en ram över det hela. Allt är mycket vackert och rent även när det är smutsigt och fult. Tempot är långsamt; karaktärerna och händelserna får byggas upp. Det är baserat på en bok som i sin tur är baserad på verkliga händelser. De intervjuer med vad som sedermera kom att kallas seriemördare är helt baserade på de anteckningar och inspelningar på band som finns arkiverade. Mördarnas maner och röstlägen är väldigt nära verkligheten. De FBI agenter som serien handlar om visas som riktiga människor. De gör fel, de tänker fel; allt känns verkligt.

Deras jobb var viktigt. Mycket, eller möjligtvis nästan allt, vi vet om seriemördare är tack vare dem. Det känns nästan omöjligt idag att inte se den psykologiska delen i deras handlande; det bakomliggande. Men de fick jobba hårt för det; för att förstå hur någon tänker måste man tänka som dem. Det är tärande och farligt för hälsan.

Det ser ut som om det kommer att bli en fortsättning och jag ser men stor förväntan fram mot den.
andehämtningen var tung
väntan var snart över
handen med kniven
den lätta darrningen

i skuggan var lugnet
väntan var snart över
det droppande blodet
pulserande ner för halsen

återigen tystnad
väntan var snart över
en avtagande andning
ett kvarlämnat skal

Likes

Comments

Det är lätt för mig att bli deprimerad. Jag gräver ofta en grop inom mig och försöker begrava mig levande i en smutsigt mörker. Det finns oftast inte mycket jag tycker om om mig själv. Mitt självförakt ligger runt mig som en slemmig dimma och jag flyter fram som i ett tillstånd av ett outtalat ingenting.

Jag försöker ge skenet av att jag mår bra. Jag ler och det är inte ett falskt leende men det finns något annat som ligger bakom och skyms undan. Jag har lätt för att skratta; för att skämta; för att trycka undan ångesten. Men det finns där, nästan konstant.

Det är skönt att det finns fantasier dit man kan ta sin tillflykt; filmer; TV-serier; musik; dataspel; brädspel; rollspel. De tar upp mycket av mitt liv. De är för mig livsviktiga.

Jag har aldrig funderat på att ta mitt eget liv. Det alternativet finns inte för mig. Min tankar funkar inte så. Men jag fattar att folk ser det som sin enda utväg från den enorma kraft som trycker ner dem; från alla håll. Jag har vänner som sett det som sin flykt; vänner som både lyckats och misslyckats med att begå självmord. Jag känner mig totalt maktlös när det har skett. Jag känner att jag inte har rätt att må dåligt när andra kan må så mycket sämre att de väljer att försöka lämna allt bakom sig och avsluta sitt liv.

De veckorna som förflutit har min far varit inlagd på sjukhus. Han fick åka in akut och de hittade cancer i hans bukspottskörtel. Idag har de meddelat att de inte kommer bekämpa hans sjukdom. Han kommer att få slutvård, så kallad palliativ vård. Vi har inte fått något besked om hur länge de tros att han kommer leva. Det kan handla om dagar, veckor eller år. Ovissheten är skrämmande.

Att han kommer dö är skrämmande.

Jag älskar min pappa. Han är stark, vis och ODÖDLIG!

Vår familj har under de här veckorna turats om att besöka honom på sjukhuset och hålla honom sällskap. Jag har varit där en gång. Jag orkar inte mer. Jag sitter och känner att jag kommer dras ner i ett svart hål och dra alla i min närhet med mig. Jag känner en enorm skam över att jag inte orkar. Jag skulle vilja vara stark och vara där som ett stöd; hela tiden. Jag är enormt tacksam för att resten av familjen varit där. Att de inte tjatat på mig att vara där.

Jag ÄLSKAR min familj; mina systrar; min bror; deras familjer och barn och barnbarn; mina föräldrar - ALLA. Jag vet inte om de vet hur dåligt jag mår; hur dåligt jag kommer att må; hur dåligt jag mått. Jag hoppas bara att vi fortsätter vara en familj; att vi kan ta styrka från varandra - villkorslöst.

Livet är trots allt det enda vi har. Krama varandra. Älska varandra.

Depression är en psykisk sjukdom som, med psykiatrisk terminologi, ingår i de affektiva störningarna. Depressionerna kan klassificeras i någon av flera undergrupper. Vid depression finns en förhöjd risk för självmord.

Vid en depression lider den drabbade av en sänkning av det allmänna stämningsläget i psyket och bär på en känsla av sorg, detta även utan att det kan finnas en utlösande faktor eller att den utlösande faktorn inte står i rimlig proportion till känslan. Detta skiljer depression från exempelvis sorg, anpassningsstörning, utbrändhet eller vanlig ledsenhet som är enkelt att ta sig ur själv. En depression kan emellertid utlösas av svåra händelser eller stress hos en person med latent depression.

Ofta känns livet meningslöst och personen ser ingen väg ut ur mörkret. Fenomenet har berörts i litteraturen sedan flera tusen år, ofta under beteckningen melankoli.

Depression kan utlösas av psykiska faktorer, eller uppstå som ett symptom på en annan kroppslig sjukdom (organisk psykisk störning) eller biverkning av droger eller läkemedel (drogutlöst psykisk störning) som har psykiska effekter eller biverkningar. Genetiskt arvsanlag och miljöarv spelar lika betydande roll i utvecklandet och tillfrisknandet av depression enligt stress–sårbarhetsmodellen. Det innebär att de symptom som upplevs är genetiskt styrda mekanismer som finns i alla människor men som fungerar olika utifrån genetiskt anlag och personens miljö.

Källa: Wikipedia

Likes

Comments

Jag har de senaste åren haft svårt för att somna. Jag har en ångest över att inte vakna igen. Jag har tankar om hur värdelös jag är. Jag tänker på min obefintliga ekonomi. Jag funderar på varför jag finns. Jag tänker på allt negativt som finns i mitt liv; påhittat och verkligt. Sen somnar jag. Jag älskar att sova. När jag väl somnat vill jag inte vakna. Jag vill sova bort natten och dagen. Ligga med täcket uppdraget under hakan och drömma. Jag kommer i stort sett aldrig ihåg mina drömmar men när jag har dem är de underbara. De är fantastiska, skrämmande, roliga, äventyrliga, sexiga, upplysande, mörka och alldeles underbara. Sen vaknar man. Livet är där igen och säger att verkligheten är där du hör hemma. Drömmarna kastar vi bort. De är inget du ska gräva ner dig i. Glöm dem. Nu har du glömt dem.

Somna inte igen; tänk om du inte vaknar; du har problem här i den vakna världen; tänk på de problemen först; försök lösa de problemen först - lycka till.

Likes

Comments

Det är fredagen den trettonde och då passar en av mina favoritpersoner på att släppa en passande cover.

Likes

Comments

Jag sitter ensam i mitt rum
Mina tankar vandrar runt
Min hemlighet är allt jag har
Känslor som jag inte kan dela med någon
Om du såg mig nu vad skulle du säga då?

Jag vände mig om
och du stod där…

en blick och du har sett allt
en blick och mitt liv blir kallt
en blick är allt du behöver
en blick och mitt liv är över

Du sitter ensam i ditt rum
Mina tankar vandrar runt
Vad är den hemlighet du har?
Varför kan du inte dela den med mig?
Om jag såg dig nu vad skulle du säga då?

Du vände dig om
och jag stod där…

en blick och jag har sett allt
en blick och mitt liv blir kallt
en blick är allt jag behöver
en blick och vårt liv är över

Jag sitter naken framför dig
Mina tankar blottas stumt
Min hemlighet är allt jag har
Känslor som jag inte kan dela med någon
Om jag såg på dig vad skulle du säga då?

Du vände dig om
och sa farväl…

ett ord och du har sagt allt
ett ord och mitt liv blir kallt
ett ord är allt du behöver
ett ord och mitt liv är över

Du sitter ensam framför mig
Din mun formar stumma ord
Är det här den hemlighet du har?
Varför kan du inte dela den med mig?
Om du såg på mig vad skulle jag säga då?

Jag vände mig om
och sa farväl…

ett ord och jag har sagt allt
ett ord och mitt liv blir kallt
ett ord är allt jag behöver
en ord och vårt liv är över

Likes

Comments

Ett av mina stora fritidsintressen är att spela brädspel, eller sällskapsspel. När jag var mindre var det "Nya Finans" som gällde eller "Monopol". Senare fylldes det på med "Othello", "Risk" med mera.

Men då jag gick med i en spelförening i mina tonår öppnades mina ögon för mer avancerade och nyskapande spel. Och för tio, femton år sedan öppnades en hel flod av spelande för mig när jag tog anställning i en lokal brädspelsbutik. Jag har numera hundratals spel i min samling. Det är kortspel, brädspel och rollspel.

Jag har en förkärlek för så kallade "deck building games", en typ av kortspel där man under spelets gång bygger upp sin kortlek för att med dess hjälp kunna besegra sin motståndare - vilket kan vara en annan spelare eller spelet självt.

Mitt absoluta favoritspel är "Eldritch Horror". Det är ett spel satt i H.P. Lovecrafts mytologi med Cthulhu i spetsen. Spelet är en samarbetsspel och tar flera timmar att spela. Oftast förlorar man, men det gör att när man väl vinner känns det som om man verkligen vunnnit!

Likes

Comments