Hur vi löser maten - hur kan 10 barn äta samma mat?

Det där med barn, framförallt små barn, och mat - kan ofta vara ett bekymmer har jag märkt. Oftast inte här hos oss, vilket jag ofta får frågor om.
Men jag har märkt att andra ofta får problem med att barnen inte äter allt, att man ständigt får stå med flera maträtter till middagen - och att det blir ganska kräset och svårt vid matstunden.

Därför tänkte jag ta tillfället i akt och förklara lite om hur vi har gjort, hur vi gör och vad det resulterat i. För jag tror inte att det är en slump att ingen av våra 10 barn klagar på maten, att alla äter det mesta och att jag ALDRIG lagar mer än en maträtt till stundande måltid.

Här lagas det alltid en maträtt, och grönsaker har vi alltid i någon form, antingen finns det mycket grönsaker i själva maträtten, eller så serveras det kokta eller färska grönsaker till måltiden.
Just där är det blandat vad barnen önskar, men de tar allt som oftast även av grönsalladen. De flesta rynkar lite åt färsk tomat (som jag älskar) - men den är lätt att pilla bort och jag tror att de lärt sig detta av deras pappa.

Gällande val av mat så äter jag själv inte typ inälvsmat så det lagar jag inte och jag tror att barnen skulle ha svårt för det de också. Men jag vet inte - för jag har inte testat och kommer inte testa. I övrigt äter de både fågel, fisk, fläskkött, nötkött, viltkött och vegetarisk mat. Vi pratar om olika maträtter och barnen är oftast väldigt villiga att testa lite nya saker, nu har vi till exempel diskuterat att testa kikärtsbiffar som ett exempel på vegetarisk mat. Halloumistroganoff var ett annat väldigt populärt inslag när det gäller det vegetariska.
Barnen lämnar ofta förslag på maträtter som de kanske hört om, sett på nån sida eller som de ätit i skolan, sen kan jag modifiera efter egen tanke eller deras önskemål - och så blir det kalasbra.
Ofta kommer någon ut i köket, frågar vad det är för mat idag, kanske hjälper de till en skvätt eller så springer de omkring och talar om för alla andra vad det är för mat - vilket ibland kan resultera i att flera kommer ut för att kolla läget i kastrullerna ;) Det skapar en positiv stämning liksom.

Barnen får tidigt lära sig att äta våran mat. Lovis är sju månader nu och äter av vårt, i stort sett oavsett vad vi äter för mat. Idag åt vi soppan ovan, korvsoppa. En enkel och smidig maträtt som är sådär lagom mättande - jag gillar enkelheten.
Kan väl tyckas konstigt att servera en sjumånaders kanske, men faktum är att det funkade kanonbra. Hon var lite skeptisk i början men sen slank det ner både lite korv, potatis och rotfrukter.
På de övriga bilderna kan du se biff stroganoff på lövbiff, fläskfilegryta med pasta (blanda ihop och det blir en krämig fläskfilepasta) och kyckling i ugn med krämig sås. Alla fyra rätterna har serverats här hemma udner senaste veckan - och alla har tagits emot väl hos barnen.

Jag tror att barnen tidigt lärt sig att här serveras bara en rätt. Är det något man inte gillar, ja då lämnar man det. Vi gör ingen stor grej utav det, och varken hotar eller mutar vid måltiden.
Oftast kan det kanske vara lite paprika eller purjolök som pillats ut ur maten, men annars går det mesta ner. Tomaten i salladen ligger ju oftast kvar i skålen till den (typ jag) som gärna vill ha den.

Jag tror att det lätt kan bli att man får fortsätta med att göra fler maträtter om man en gång börjar. Eller att barnen liksom snart lär sig att de kan ta en smörgås istället för middagen om man inte tycker om fisk, fågel eller det faktum att maten smakar för mycket chili. Det blir liksom lätt en vana.
Här äter vi mat, när man ätit klart dukar man av efter sig och sen blir det nåt att äta igen vid nästa måltid helt enkelt. Enklare blir det inte, enligt mig. Skulle man bli sugen på något däremellan så finns alltid fruktskålen att kika i, för den som önskar. Men smörgåsar och sådant är ingenting man springer och äter i tid och otid.

Dessa punkter funkar bra här, och jag tänker att det kanske kan ge andra något också. Kanske att fundera över eller att ta efter. Helt upp till dig som läser <3

Gillar

Kommentarer

L
L,
Tycker också att det är lite jobbigt att läsa texten faktiskt. Små, oskarpa bokstäver.
Gällande maten tycker jag du gör helt rätt att alla äter det som lagas. Finns familjer med många barn där de verkligen är kinkiga och det ska lagas flera rätter. Det tycker jag är lite konstigt. Här har jag lagat en rätt och från det de är små så vet de ju faktiskt INTE vad de tycker om eller ej. Det är vi föräldrar som gjort fel när det ska behövas lagas olika rätter. Mina barn äter det mesta men i vuxen ålder har det väl krupit fram att det var vissa saker de inte gillade så mycket, men åt det gjorde de. Nu som vuxna kan de ju själva välja vad de vill laga men trot bestämt fortfarnadfe de är aläätare.
Helena
Helena,
Mat är så jobbigt! Sonen tål inte kyckling tonfisk (eller frukt) och äter endast majs i grönsaksväg, sambon tål inte fisk och har diabetes så behöver anpassa maten efter det, yngsta dottern tycker varken om kött, fisk eller kyckling, inte heller pizza/hamburgare etc.. Jag blir så less!
hemmahoshelena.blogg.se
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229