Att anmäla barns namn till Skatteverket i tid...

I normala fall brukar man anmäla namn till Skatteverket ganska snart efter ett barns födelse. Och det ska absolut göras senast tre månader efter födelsen. Vi har varit snabba på det de flesta gångerna, men nån gång var det väl med nöd och näppe.

Denna gång fick vi en liten påbackning för att vi var sena, och Juliets namn registrerades först när hon var fyra månader.
Alltså vi visste ju att hon var en Juliet. Men inte om hon skulle få stava Juliet eller Juliette. Det tog verkligen tid att bestämma sig men till slut fick det bli den engelska stavningen istället för den franska. Juliet alltså.

Nåväl, nu har hon sitt namn fastslaget iallafall.
Och jag kan slå ihjäl de där myterna om att barn får ett namn av Skatteverket om man inte anmält ett namn. Det är vad jag alltid fått höra händer, men så är inte fallet. Varför skulle någon på skatteverket bestämma att Juliet ska heta Greta eller Stina-Lotta, bara för att vi som föräldrar är sena?

På pappret vi fick hem stod det tydligt att om vi inte anmäler ett förnamn så kommer barnet förbli namnlöst i alla papper, både i skolan och vid BVC. Inget hot som "inkommer ni inte med ett namn i tid så sätter vi namnet Ulla-Bella på ert barn" ;)

Gillar

Kommentarer

Liv
,
Men... Alltså jag förstår ju att det (väl?) någon gång kommer till ett namn för alla men hur menar de med "namnlös" egentligen - kan man faktiskt gå ett helt liv utan namn? :O
Kan tycka att den där regeln borde kunna förlängas lite, vet ganska många som haft svårt att bestämma sig 😊
www.saramadeleine.se