Mönster till mina underlägg

Varsågod att virka till dig själv, virka för att ge bort eller virka för att sälja. Om du lägger upp bilder på det du gjort efter mina mönster, får du gärna tagga bloggen (#drömmaravgarn), så att jag kan se vad du gjort! 😊

Om du har några frågor eller funderingar runt mitt mönster får du mer än gärna kontakta mig på [email protected]

Jag har sedan tidigare ritat upp mönstret till den större duken ("En liten duk till påsken") men nu har ett till varv tillkommit, för jag tyckte det blev en bättre helhetskänsla. I det första handritade diagrammet är mönstret till den stora och i det andra är det nya mönstret till den lilla, som passar utmärkt som glasunderlägg!

Jag har virkat dessa med bomullsgarn 8/4 och med virknål 3. Jag virkar nog ganska medelhårt men om du virkar löst, kanske du bör byta virknål till 2,5. Underläggen är virkade i flerfärgsvirkning, vilket innebär att du låter den färg som du inte använder för tillfället löpa med i virkningen (du virkar alltså stolparna runt det garn som du inte använder). Om du inte vet hur detta ska göras, finns det massvis med bra instruktionsvideor på YouTube (för svenska sök: flerfärgsvirkning, för engelska sök: tapestry crochet). Jag har gjort mönstren så att det aldrig är fler än två färger som används samtidigt, så då blir det lite enklare att virka! Ibland syns färgen av det andra garnet igenom lite men det tycker jag inte gör något, utan visar bara att det är handgjort!

För att få en fin rundel som ligger platt, utan en massiv blockningsprocess först (blockning är ett annat namn för våtsträckning), ska diagrammet upprepas 13 gånger. Jag gjorde 12 gånger på mina första och det funkar men inte lika bra som tretton... Mönstret består av stolpar.

Här kommer några tips som gäller för både det stora och det lilla underlägget:

Börja gärna med en magisk cirkel (även instruktioner på denna finns på YouTube), då blir mitten tätare och du slipper få något förargligt hål.

Varven börjar med 3 luftmaskor (detta motsvarar den första stolpen) och avslutas med sm i den tredje luftmaskan.

Vid färgbyte: gör sista omtaget i den stolpe du virkar i den nya färgen. Om färgbytet ska ske på den första stolpen på ett nytt varv gör du så här: omtaget på sista stolpen på varvet görs i den nya färgen, smygmaska och 3 luftmaskor i den nya färgen.

På varv 12 (för den högerhänte) eller på varv 3, 5, 6, 7, 8, 9, 10 och 13 (för den vänsterhänte) ska det endast virkas en stolpe i den nya färgen och sedan direkt byta tillbaka till den gamla färgen. Här blir det lite trixit men försök tänka på samma sätt som när du gör färgbyte mitt i ett varv. Eftersom du vanligtvis byter färg i st i det sista omtaget, ska du här byta färg innan du gör den tredje luftmaskan (denna motsvarar det sista omtaget).

På varv 10 på den stora och 5 på den lilla är det ytterligare en liten kluring. Här ska du virka ihop tre stolpar, varav den första har färg 2, andra färg 1 och tredje färg två igen 8 (för enkelhetens skull kan vi säga att det är rosa och blå, samma färger som i det stora diagrammet). För att få till detta gör du så här:

Den sista stolpen innan du ska virka ihop tre stolpar är rosa men i det sista omtaget, byter du färg till blå, vilket gör att öglan som du har på nålen är blå. Nu virkas: gör omtag med blå, stick nålen igenom maskan från förra varvet, gör omtag i blå och dra igenom, gör ett till omtag med blå och dra igenom de två yttersta maskorna på virknålen (nu ska du ha två blå öglor på nålen). Byt nu färg till rosa och gör ett omtag, stick ner nålen igenom nästa maska från förra varvet, gör omtag i rosa och dra igenom, gör ett till omtag med rosa och dra igenom de två yttersta (rosa) maskorna på virknålen (nu ska du ha två blå och en rosa ögla på nålen). Byt nu färg till blå igen och gör ett omtag, stick mer nålen igenom nästa maska från förra varvet, gör omtag i blå och dra igenom, gör ett till omtag med blå och dra igenom de två yttersta (blåa) maskorna på virknålen (nu ska du ha två blå, en rosa och en blå ögla på nålen). Gör det slutliga omtaget med rosa och dra igenom alla fyra öglor som du har på nålen. Så där, nu har du virkat ihop tre stolpar och samtidigt bytt färg!

Lycka till!

Nedan är uppdaterade diagram. De grå symbolerna visar endast på totala antalet ökningar och dessa ska naturligtvis också virkas i färg.

Stort underlägg

.

Litet underlägg


/Puss och kram alla garnvänner!

Gillar

Kommentarer