Hester inspired!

Igår styrde vi kosan mot Strömsholm för att få se och höra på en av våra dressyrkungar, för det kan man väl ändå kalla honom Carl Hester. Så där 'off the record' måste jag säga att han ser väldigt fräsch ut för att vara nästan 50 år. Sen var han väldigt rolig o charmig och speciellt för att vara engelsman. De har ju oftast lite torr humor. Fråga mig, jag vet med alla engelsmän jag jobbar med på daglig basis. Men det var ju inte därför vi var där för att se en "het 50-åring", utan mer för att vad han har att säga. :)
Upplägget var att få se flera av våra svenska ryttare på sina hästar i olika åldrar.
Det startade såklart med unghästarna och vi var mäkta imponerad av Emelie Nyreröds Bonito och för att inte tala om Final Countdown! Den var magisk! Och bara 5 år... Carl blev också helt betuttad och sa att här hade Emelie en Grand Prix häst utom tvekan.
Jag bara älskar Fürstenball avkommor (och undrar lite varför jag inte har en själv?) och det försämrades knappast här!

Genomgående bland alla ekipage med hästar i yngre åldrar så fick alla träna på att hästarna ska vara på bettet och övergångar Och övergångar. Sa jag övergångar? Han var extremt noga med att övergångarna skulle vara korrekta och konsekventa. Visst har han rätt? Att hästarna ska vara i balans var A & O. Utan balans kan du inte komma så långt. Hästarna måste ha en arbetsvilja och ha motivation till att vilja göra rätt.
Han var noga med att man har en stadig hand men man får aldrig fastna. 
Han har en härlig hästfilosofi när hästarna hemma går ute på lösdrift om det passar individen. Hästen är ju gjord för att röra sig. Rida gör du en timme om dagen och sen får den vila 23 timmar, så passa på att göra det väl. Den borde dessutom orka att prestera den där lilla timmen.

Det mottot vi alla tog med oss var "Riding is simple. But to do it well is hard." Det ligger rätt mycket i det. Hur mycket man vet i teorin hur man ska utföra olika moment, hantera olika situationer etc men att göra det rätt o fläckfritt är sjukt svårt!

Någon jag blev imponerad av var Caroline Darcourt. Vilken sits! Hon satt så lätt i sadeln och så korrekt så avundsjukan steg till max! Hon red Sankt Erik II så mjukt o fint så henne blev jag verkligen imponerad av henne. Jag förstår att hon har förtroende hos Tinne.

Sen kom ett par GP- ryttare t ex Mads, Clara Espinoza & Alva Lander med alla väldigt olika hästar. Även fast det är väldigt roligt att se dom och vilka övningar de får jobba med så är det lite svårt att relatera till sig själv när man inte rider på den nivån. Men samtidigt så går Carl tillbaka till vad han sagt med de första ryttarna och hur de ska jobba och att det är egentligen lika applicerbart som för GP ryttarna.

Sammantaget var det en inspirerande dag och vi var nöjda att vi kom upp med tuppen och få så pass bra platser så vi nästan kunde röra ekipagen på kortsidan. Det enda vi kanske skulle vela beröra mera är den mera personliga delen för oss "vanliga dödliga" ryttare nu var det mycket bra tips till GP rörelser som piruetter och bytesserier men vi skulle gärna haft mera basic tips att träna och tänka på hemma. Det är ju svårt att få med så det passar alla framför allt när det var så pass hög nivå på både hästarna och ryttarna.
Nu ska vi bara försöka applicera alla goda råd på våra egna odjur! Lättare sagt än gjort. 

Det var inte heller så jätte populärt att foto och man fick inte filma något av clinicen, men några bilder fick dem stå ut med ..

En sak kommer vi kommer drömma om är " it's all about ​övergångar... övergångar ​hihi
kram Eve och AK

  • Hästar

Gillar

Kommentarer

Fia_Jungdalen
Fia_Jungdalen,
Fy vad jag är avundsjuk , jag hade så gärna velat vara där. 😍
nouw.com/fia_jungdalen