Dessa kvalregler...

Det är inte helt lätt att förstå föreskrifter alla gånger. Jag fick en fråga av en klubbkompis om hon hade tolkat kvalreglerna i TR rätt. För om ni inte visste det så är ju kvalen ändrade för i år och jag trodde själv jag hade fått kläm på dom. Men när jag väl svarade så insåg jag att jag kanske borde gå o dubbelkolla att jag verkligen sa rätt. Och det hade jag INTE! För logiken jag hade in mitt huvud stämde inte med vad som stod i TR. För det är lite märkligt måste jag erkänna så här i efterhand...
Vi tar det från början då;

För att rida MSV klasser så behöver du klara ett kval i MSVB1 på 64% på en 2* tävling. Tidigare var det att man behövde 2 rundor i MSVC över 62%, så man har ju verkligen ökat kraven för mellanskiktet.
Men för att rida MSV klasser i en 3* eller högre behöver du "bara" ridit över 62% i MSVB2. Lite konstigt att kravet är lägre här... Det resonemanget förstår jag inte rikigt och det var här jag snubblade i tanken.
Sen så krävs "bara" återigen 62% för att kvala till MSVA i 2* tävlingar.
Men sen när det gäller kvar för 3* är kvalreglerna väldigt specifika i låga och mellanklasser. Vilka anordnar ens en 3* LA? Doesn´t make any sense, or is that just me not getting it?
Sen är det desto snurrigare ju högre i klasserna man kommer med antal försök osv. Så jag har inte ens djupdykt där då jag ändå inte har nåt där och göra.

Jag blev så snurrig om vad som gäller när man varit i mellanskiktet innan dessa nya kvalregler ändrades, för ett tag så trodde jag att jag kanske inte ens var behörig att rida B5an. Så jag ringde till förbundet för att dubbelkolla.
Har man följt och klarat gamla kvalsystemet innan årsskiftet så är man kvalad, så det var ju skönt... Jag trodde nämligen för en stund jag var tvungen att rida B1an o ändrade min anmälan men som jag nu ändrat tillbaka igen.
Helt lätt är det inte o kanske därför de ska se över kvalreglerna igen till 2023.

I måndags så fick DiC inte en lugn stund när matte var fulltutad av massa dressyrinspo. Det blev ett svettigt pass på banan och nu jäklar så måste hästapållen gå på i ett friskt tempo utan att bli överilat, se till att man trycker på de där bakbenen.
Hade ett lösgörande pass, men mycket öppna o övergångar i det. Från trav till skritt och gärna utan att takta eller trampa i skritten o sen samma övning i galopp-trav. Hemskt jobbigt o stretigt i början men bättre sen.
Fortsatte med slutor på diagonalen i trav o galopp.
Galopparbete på volt med tagen bakdel och sen in i arbetspiruett och sen ut. Där behöver jag få honom avspänd i överlinjen med bibehållen energi bak och han börjar sakteligen acceptera det mer o mer.
Ett rätt bra pass ändå.

Tisdags blev lyxdag men liten skrittur och sen några vändor på hoppslingan - det var kul! Sen byggde vi om tjejernas hage så att de inte ska komma så nära killarna. Var en underbar kväll, ljummen och solen lyste på oss! Vi var ett helt gäng starka engagerade så det swishade bara till så var 30 stolp nere i marken o stängslade.
Man kan inte klaga på killarnas hage (välkommen att kika på filmsnutten på Insta), det ser otroligt harmoniskt ut när de står där i björkdungen o mumsar gott gräs i sensommarsolen. Man förstår då varför de är lite runda om maggen, hihi.

På Lördag är det dax för Lovisa att äntligen få tävla igen. En LD+ ska avverkas på Mälarhöjden och jag är antagligen mer taggad än Lovisa. Det är kul att vara ponnymorsa!
Det var mindre kul att rida idag. Jag kände mig rätt kass o fick liksom inte till det. Sen låg han på alldeles för mycket i handen o jag fastnar lite i en ond cirkel. Vi avslutade i stället att korta upp lädrena o lät honom skutta igenom den lilla plutt serien som Lovisa tränade på. Det gillade DiC iallafall! Kändes lite hej och hå men vad ska man begära med en pilot som tappat allt, haha!

Gillar