EN POLSK JUL

Łebas kust.

Vår julgran ser alltid olika ut, vissa dekorationer har hängt med sedan innan min tid!

Mina två stora förebilder,

Standard ett polskt julbord: Rödbetssoppa med svampfylld tortellini, karp, bröd, piroger med kål, lök och svamp och Makowka (bröd doppat i mjölk med vallmofrö-och mandelröra).

Hej! Det var inte igår!
Senast ni hörde av mig var faktiskt förra året.. Galet vad tiden går snabbt.

Julen spenderades i Polen tillsammans med de bästa: mina morföräldrar och Max.
Vi gjorde absolut ingenting under en hel vecka förutom att ta det lugnt och lägga på oss extra kilos. Det gick inte en timme utan att jag satt och tuggade på något, haha, så ohälsosamt egentligen. Tur att det bara är jul en gång om året!
Mormor och Morfar bor i staden Łeba som ligger Väst om Gdansk. Det är en riktig turiststad på sommaren medan på vintern kan man istället avnjuta lugnet (det blir bokstavligt talat en spökstad).
Jag har som tradition att varje gång jag är där, oavsett årstid och väder, promenera ned till stranden och se ifall något har förändrats. Stranden är alltid betydligt mycket bredare på sommaren, och på vintern kan den ibland försvinna helt så vattnet rör sig mot staden. Denna gången var det dock storm, så man såg inte särklit mycket innan man fick sand i hela ansiktet. Det blev ingen lång strandvistelse men ack så uppfriskande!

Julafton var fantastisk, som varje år. Jag tycker det är något magiskt med att fira jul.
Hos mormor och morfar väntar vi alltid tills första stjärnan visar sig på himlen innan vi sätter oss och äter middag. Riktigt tråkigt de gånger det råkar vara molnigt då man oftast har fastat hela dagen...
En annan tradition vi har är att alltid duka upp för en extra person, ifall någon "vandrare" skulle kika in.
Hur mysigt?!

Det är alltid lika tråkigt att åka hem igen, men jag hade ett fantastiskt nyår att se fram emot!
Mer om det i nästa inlägg.

Gillar

Kommentarer