Har känt mig lite krasslig ända sen jag kom hem från Härnösand i söndags. Väl där var det långa dagar och sena kvällar så jag antar att jag inte sovit ordentligt i kombo med att jag varit ute på plan i kanske lite för lite kläder..

Just nu går dagarna ut på att inte avlida av nästäppan. Igår hade jag känningar i halsen, men efter en massa ingefära och honung så har halsen kurerat sig. Nu är det bara bihålorna kvar! Måste blir frisk då jag fick veta att jag ska få testa en högre division till helgen, ska bli så roligt!!

Bildresultat för förkylning

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Jag kom ju på att jag inte presenterat mig på ett propert sätt, bara kastat ur mig att jag är fotbollsdomare. Så jag tänkte berätta för er vem Ellen egentligen är.

Jag är snart 22 år, fyller år på nationaldagen - så den dagen kommer ni alltid att tänka på mig framöver! Haha!

Jag bor i Boden i Norrbotten tillsammans med min sambo och våra två katter i villa. Huset får vi hyra av min rara far som har flyttat söderöver, men som inte är redo att sälja det än så någon dag lär vi nog köpa det av honom. :)

Till vardags jobbar jag heltid med ekonomi och administration hos ett privat entreprenadföretag. Jag fullkomligt älskar mitt jobb! Arbetet varierar och även utmaningarna i det. På sidan av jobbet pluggar jag 50% på distans vid handelshögskolan vid Umeå Universitet. Där läser jag företagsekonomi A1:2 och hade till hösten tänkt att läsa A1:1. Känns bra att kunna kombinera studier och jobb samtidigt! Visserligen tar det på krafterna men det är självvalt :)

Vintertid dömer jag även handboll här uppe i norr. Extra roligt är ju att Boden Handboll lyckats hålla sig kvar i SHE och att min moderklubb BBK, just nu håller på att avancera till division 1 herrar.

Övriga intressen som jag har då jag inte dömer fotboll är matlagning. Tycker att det är så otroligt roligt med mat av alla dess former. Men roligast är nog gourmetmaten!! Träning är också ett stort intresse. Jag tränar i princip varje dag. Både för fotbollens skull men också för min egna skull.

Väl hemma så är inredning och glas ett stort intresse! i och med att vi ofta testar flertalet olika vin så tycker jag att det är fint att ha rätt glas för rätt tillfälle, ja jag är en sån person.

Jag umgås mer än gärna med familj, sambo och vänner när tid ges.


Likes

Comments

Att hålla kroppen i god form året runt är inte alltid det lättaste. Att sen variera träningen kan också bli lite svårt beroende på vad man har tillgång till för redskap/miljöer etc.

Som fotbollsdomare kan man säga att det finns fyra olika stadier i träningen, med brytpunkt i oktober.

I oktober och november är det återhämtning och "valfri" aktivitet som gäller. Här har man varit verksam under hela våren och sommaren med matcher och det är skönt att få känna att man kan vara lite ledig och inte träna lika mycket som övrig period. I december är det viktigt att börja jobba flås igen. Intervaller och lågtempoträning kommer man långt på, Sen i februari går man ännu mer grenspecifikt och tränar mycket sprint. Observera att styrketräning körs regelbundet under alla perioder likväl. Sen under matchuppehållen under sommaren är det viktigt att bibehålla sin fysik, även fast man är less och vill vara ledigt. I korta ord är det byggstenarna för en fotbollsdomares träningsrutiner.


Såhär ser mina rutiner ut i dagsläget

Likes

Comments

Om två veckor är det dags för det årliga löptestet. Det är verkligen något som jag alltid oroar mig för. Har egentligen aldrig sprungit ut det då jag aldrig ens tänkt på att bli proffsdomare. Men nu har en ny värld öppnat sig och på så vis blir detta ett måste. Mer info om löptestet hittar ni här.

Har de två senast åren haft såna besvär med mina benhinnor att jag knappt kunnat springa. Men innan jul i år gick jag och gjorde sulor hos en lokal skospecialist i Boden och problemen är borta. Detta har tyngt mig under en längre period, att vara begränsad. Hade testat allt innan jag gjorde sulor, då dom är ganska dyra. Men nu när jag fått bukt på problemet har jag sedan julas löptränat kontinuerligt och tror absolut att jag kommer klara löptestet. Det sitter nog mer mentalt då jag vet att jag har ett bra klipp i steget!

Varför det är så viktigt att klara detta test är för att få upp sin klassificeringsnivå ett snäpp. Har redan nu fått HD-matcher i Dam 1:an och dom bygger på att jag klarar löptestet. Klarar jag det så är jag klassificerad som HD i Dam 1:an och neråt samt Herr 5:an och som AD i Elitettan respektive Div. 3 Herrar, vilket kan vara väldigt roliga matcher.

Formchecken just nu är positiv. Behöver dock få komma ut och testa springa det några gånger innan det är skarpt läge. Har i dagsläget endast sprungit på löpband, men det är inte likvärdigt som att springa på löparbana utomhus.

Vi håller tummarna!

Likes

Comments

Under föregående helg har jag varit på utbildning under SvFF's regi i Härnösand. Denna helg har varit otroligt inspirerande och utvecklande på så många sett. Dels för att vi hade hängivna instruktörer från Svenska men också för att den var speciellt riktad mot tjejer. Att få möta likasinnade personer som också brinner för utövandet av domarskap är fantastiskt roligt!

Jag gick in med en bra känsla på fredagen. Hade haft en bra vecka med kvalitativa träningspass och matcher, jag kände mig pigg och fräsch i kroppen. Vet av erfarenhet att det är viktigt att komma med en hel och frisk kropp till dessa typer av sammankomster då det blir en hel del matcher på så kort tid.

Fredagen blev lite av en resdag. Jag körde ner till Piteå runt lunchtid för att sammanstråla med en av kursledarna som också Norrlands domarcoach. Därefter åkte vi tillsammans ner till Härnösand med stopp i Umeå för att hämta upp Anja och Emma. Väl på plats hade tjejerna som kommit dit tidigare lagat middag, så vi fick sätta oss till dukat bord vilket var skönt efter en lång bilresa. Senare hade presentationer och genomgångar av tävlingsbestämmelser samt lite regelfrågor.

Lördagen var fullspäckad med matcher på Högslättens IP. Min första match var dock 14:30, så uppstigningen med övriga klockan 06:45 kändes lite motsträvig men samtidigt bra för att få fylla magen med både frukost och lunch i god tid innan matchen. Jag satt hela förmiddagen tillsammans men instruktörerna och lyssnade på deras observationer av mina kollegor för att få massa matnyttiga tips. Jag hade redan på morgonen haft genomgång med mina assisterande i konferensrummet så det fanns inte mycket att ta innan match, förutom att ha kul.


Match 1. Första HD-uppdraget för mig på tre månader, jag var väldigt nervös innan start men det släppte i samma sekund som jag blåste igång matchen. Under matchens gång kände jag att jag hängde med på ett bra sätt. Hade bra bedömningsavstånd, ibland lite för nära spelet och fick uppmaningar från coacherna i halvtid att våga ta ut bedömningsavståndet litegrann. Jag blev lite för central i mina diagonaler, men när dom väl satt så blev det ett perfekt rörelsemönster. Som en situation t.ex. Jag löper med längst min diagonal, ända ner i straffområdet. Där blir det ett ihopslag och bollen går ut över sidlinjen. Tack vare min positionering kunde jag lätt se att bollen tog sist på försvarande spelare och alla köpte mitt beslut om att det skulle bli en hörnspark. Jag hade kod kontakt med mina assisterande under matchens gång. Fanns ett tillfälle när jag missade en offside p.g.a för central position i min diagonal. Hade jag haft en vidare utgångspunkt skulle jag sett assisterandes tecken tidigare. matchtiden i denna turnering var 2x30, vilket är 15 min kortare per halvlek än ordinarie tid. I minut 58 får lag A ett fint läge. Backen i lag B ingriper på ett sätt som egentligen skulle bestraffats med en varning och en direkt frispark åt lag A, två meter från straffområdet. Min AD kallar ut mig och vill ha bestraffning på backen i Lag B, men även en varning på anfallaren i Lag A för en situation jag inte sett. Vi missuppfattar varandra, känner nog av en liten press i en stressad situation vilket leder till en kommunikationsmiss där jag letar efter fel spelare. Tillslut får vi bukt på det, missar dock en varning och kan avsluta matchen på ett bra sätt. Tränarna köper varningen på den anfallande spelaren och det är inget mer med det.

3 bra saker

 • Löpning
 • Teamkänsla/kontakt
 • inställning

3 förbättringspunkter

 • Högre positioner
 • Bedömning av osjysst spel
 • Varningsprocedur


Kommentarerna från coacherna är positiva och visserligen finns det konstruktiv kritik likväl. Men vem vore jag om det inte fanns förbättringspunkter?

Match 2. Ett AD1 uppdrag. Finns inte så mycket att säga till om egentligen. Vi gör en klanderfri match. Det ända jag fick påbackning om var att jag vänder ryggen till när jag skall notera mål på spelkortet. D.v.s att jag tappar uppsikt över bänk och spelare.

3 bra saker

 • Flaggteknik
 • Beslut
 • Pondus

3 förbättringspunkter

 • Kroppsriktning
 • Sidosteppa
 • Sluta titta ner på fötterna

Dagen avslutades med gemensam middag ute på förläggningen med matchgenomgång och lite positionering vid murbildning. Vi fick även veta vilka som skulle döma de osatta matcherna under söndagen. 2 semifinaler och en final. Jag fick en av semifinalerna. Vad dom baserade sättningen på har jag ingen aning, om det är personer de tycker varit duktiga eller om de vill se förbättringar.. Hur som är jag nöjd! Under finalmatchen, som gick till förlängning, blev AD1 tvungen att gå för att hinna med tåget. Jag som var nyduschad och helt slut i kropp och knopp tycker att det är en väldigt bra idé att hoppa in. Så jag kör förlängningen samt straffläggningen av finalen tillsammans med Anja och Lina. Slutet gott allt gott!


Slutligen avslutades helgen med en gemensam matchgenomgång, pepptalk och kramkalas. Sen var det dags att sätta sig i bilen för färd mot Boden. Helgen var väldigt lärorik och har sporrat mig till tusen!


Tusen tack för en grymt rolig helg tjejer!


Likes

Comments

Hej,

Och välkommen till Domarbloggen!

Ellen heter jag och är aktiv domare i Norrbottens fotbollsförbund. Jag har en bakgrund som både handboll- och fotbollsspelare, men blev tvungen att sluta spela på grund av en korsbandsskada som aldrig gav med sig. För att fortfarande få vara en del av sporten så började jag döma, 5-manna och 7-manna var det som gällde i början. Sedan kom grundutbildningen, då kunde man, om man hade tur och var skicklig, få gå som assisterande domare i distriktsmatcher. Utmaningarna längst vägen sporrade mig och efter ett års dömande så gick jag distriktdomarutbildningen, som medför att man får döma distriktets matcher som HD såvida löptest och andra viktiga delar är godkända,. Jag har nu varit distriktsdomare i fyra år och känner att jag etablerat mig på min nuvarande nivå.


I denna blogg kan ni följa mig i min resa mot elitdomarnas finrum. Satsningen börjar här och nu.

Likes

Comments