Vill du stärka bandet mellan dig och din hund? Vill du göra något roligt i vardagen? Sanningen är att bandet mellan dig och din hund stärks desto mer ni hittar på tillsammans. Utmana din hund samtidigt som den lär sig något och får stimulans.

Här är 5 aktiviteter att göra med din hund:

1. Kroppskontroll och balans.
När ni är ute och tar era vardagliga promenader kan det bli tråkigt med ett fast underlag. Utmana din hund genom att leda den upp på något annat än mark. Använd underlag som stenar, stockar eller en mur. Låt hunden få balansera på detta genom att ta sig framåt. Aktiviteten ska hjälpa till att förbättra hundens kroppskontroll och denna aktivitet görs bra i närheten av skog.

2. Jogga/Springa
Många kommer troligtvis snart ta på sig träningsskorna för en snabb- eller långrunda. Varför inte ta med hunden då? Hundar mår bra av att röra på sig och för en frisk hund krävs ett aktivt liv. Har du en brukshunds är detta en utmärkt aktivitet att engagera hunden i. Börja med att ha ett varvat men lugnt tempo i början. Detta kan varvas med joggning och powerwalk eller joggning och promenadtempo.

När detta tränats och hunden verkar bekväm kan ni ta längre och snabbare rundor. Men var uppmärksam på om hunden blir trött eller behöver vila. Sakta ner farten så att hunden inte överanstränger sig. Tänk även på hundens ålder, ras och kondition. En gammal eller ung hund orkar och bör inte gå lika långa sträckor som en vuxen. Glöm inte reflexer!

3. Gömma godis
En klassiker som alltid brukar uppskattas av hunden. Göm godis medan hunden väntar i ett annat rum. Svårighetsgraden bör vara låg i början men öka ju mer ni gör aktiviteten. Ge hunden ett kommando och låt den söka efter godiset. Gör det enkelt i början och göm det på exempelvis en stol eller bakom ett föremål. Efter ett antal gånger kan du försvåra aktiviteten genom att lägga något över godis, exempel under en filt eller kudde.

4. Omvägar
Öka hundens självförtroende med hjälp av omvägar. Släng en leksak över en mur och låt hunden fundera ut hur den ska ta sig dit. Du kan även testa att ha kopplet om fel sida om stolpen och därefter låta hunden klura ut hur den ska göra.

5. Vandra
Hundar har en kärlek till promenader och att vara utomhus. Vad passar inte bättre än att vandra och tälta med din älskade familjemedlem? Hunden bör vara van vid promenader, långa som korta och gärna med olika underlag. Låt även hunden vänja sig vid att koppla av i ett tält så att den inte känner sig obekväm och trängd. Glöm inte ta med foder/vatten, koppel, halsband, långlina och fler valfria saker du tycker är viktigt att ha med. Även din hund kan bära med sig packning med olika väskor att hända över hundens rygg. Men låt inte vikten vara för tung för hundens storlek och placera inte för mycket. En mindre vikt räcker för att trötta ut en hund på vandring.

Ps: Jag är inte utbildad inom hund utan ger generella tips och information. Därför kan olika metoder diskuteras och vad som passar din hund kan vara olik vad som passar en annans.Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

En liten men robust hund med stark vilja. Den engelska bulldoggen är älskad över världen för sin envishet och utseende. Den engelska bulldoggen är en gammal hundras och hundar liknande bulldoggen har dokumenterats sedan 1200-talet. Den engelska bulldoggen är Englands nationalras och den moderna varianten har avlats till en fredlig sällskapshund. Och den är väl populär nu. Vem kan inte älska bulldoggens härliga personlighet?

Ursprung: England, Storbritannien
Storlek: Höjden på hanen är 31-40 cm och väger mellan 23-25 kg. Honan har en höjd på 31-40 cm och vikten brukar ligga mellan 18-23 kg.
Levnadstid: 8-10 år
Mentalitet: Modig, lojal, alert, pålitlig och beslutsam
Arbetsområden: Familjehund
Att tänka på: Bulldoggen behöver motion och stimulans som alla andra hundar. Men den är ingen perfekt hund för maratonlöparen. Tänk därför på att den engelska bulldoggen varken ska vara en "slapp-hund" eller en långdistanslöpare.


Den engelska bulldoggen är en perfekt familjehund för den som önskar en hund med stor personlighet och mod. Även om rasen inte klarar av flera mils springande så klarar den långa promenader i skog och mark.

Likes

Comments

En del tycker koppel passar deras hund medan andra tycker sele är bättre. Bör jag ha min hund i sele om den drar mycket?

Att börja träna hunden att gå i koppel är något många gör redan när den är valp. Man drar och stannar, rycker i kopplet, säger nej men hunden fortsätter. Tillslut är man så trött att man låter sig dras fram av en nyfiken och energisk hund. I denna situation är det många som tar till selen som hjälp, ett verktyg som inte stramar åt halsen. En del hundpsykologer och utbildade hundinstruktörer menar på att hunden blir stressad när kopplet stramar mot halsen. Då försöker den fly undan kopplet genom att dra i det ännu mer. Då rekommenderar många av experterna att man använder selen som inte stramar mot halsen. Men är selen lösningen? Njae.

Jag tror att det många gånger handlar om att promenaderna är stressande eller också att hunden har mycket energi. Prova på en aktivitet med hunden, stimulera den. Låt den använda nosen, ögonen och huvudet. Låt hjärnan trötta ut sig. När hunden har fokuserat och fått hjärnan stimulerad orkar den oftast inte dra så mycket i kopplet. Hjärnstimulans är viktigt för alla hundar, oavsett ras. Men på lång sikt då, jag kommer ju inte alltid ha tid att vara ute med hunden i flera timmar, hur gör jag när vi ska ta en snabbpromenad?

Har man bara en kort promenad så kan sele fungerar. Det kan bli mindre jobbigt och fysiskt krävande för dig och mindre obehagligt för din hund. Men ett tips är att träna hunden med ett koppel. Så fort en distraktion närmar sig, exempelvis annan hund, ryck lite lätt i kopplet och när hunden tittar på dig kan du ge en belöning. I Sverige använder vi gärna belöningar som hundgodis, lek eller bara beröring. Få hunden att börja "fråga" dig om den får gå fram till den andra hunden eller gå till distraktionen. Låt hunden ta kontakt med dig, inte springa rakt mot den.

Men sedan kan det självklart vara så att det inte är någon speciell distraktion utan din hund bara måste komma framåt. Prova  olika aktiviteter, trötta ut din hund. När hunden är trött kan det gå lättare att koppelträna den.


Ps: Jag är inte utbildad inom hund utan ger generella tips och information. Därför kan olika metoder diskuteras och vad som passar din hund kan vara olik vad som passar en annans.

Likes

Comments

En vänlig och trofast individ med sitt namn i Sveriges topplista. Labrador Retriever är Sveriges populäraste hundras och har toppat listan i flera år. Labradoren är en trogen familjehund och många som haft den vet dess förkärlek till vatten. Vill man ha en lugn och vänlig individ som gärna leker är Labradoren en utmärkt kandidat!


Ursprung: Troligen Kanada
Storlek: 56-57 cm i Mankhöjd för hanar med en vikt på ca. 29-36 kg. För honor häller 55-56 cm i mankhöjd och ca. 25-32 kg.
Levnadstid: 10-14 år
Mentalitet: Snäll, glad, social, vänlig, följsam och med en stark vilja att vara tillags.
Arbetsområden: Familjehund, jakt, apportera småvilt och fågel och används ofta i uniformsyrken.
Att tänka på: Olika uppfödare har olika syfte med sina hundar. Därför finns det labradorer som avlas för jakt och de som avlas för utställning/familjehund. Det kan vara viktigt att känna till vid köp av valp då du ska veta vilken rastyp du vill ha och som passar dig. Tänk även på att labradoren kräver motion och stimulans, särskilt då den gärna lägger på sig extra hull. Därför är det även viktigt att du köper rätt slags foder och ger den rätt mängd för den motion den får.

Olika typer av höftsjukdomar är förekommande för denna ras. Tänk därför på att välja en seriös uppfödare.Likes

Comments

Från och med i onsdags började koppeltvånget åter gälla. Men vad är det egentligen? Får jag inte ha min hund lös?
Här är ett inlägg för att klargöra vad koppeltvånget innebär:

Mellan 1 mars och 20 augusti ska du hålla hunden under extra uppsikt ute i naturen. Hunden ska inte få löpa i de marker där det finns vilt. Anledningen till ordet koppeltvång är för att man menar att man ska ha kontroll över hunden så att det är som ett osynligt koppel. Det betyder alltså att du INTE måste ha hunden kopplad.

  • En hund får aldrig, oavsett koppeltvång eller ej, springa lös okontrollerat.
  • Koppeltvång betyder att du bör ha stor kontroll över din hund och vart den rör sig.
  • Regler kan variera beroende på kommun. Kontakta Miljö- och Hälsoskyddskontoret för att få veta vad som gäller för dig och din hund.
  • På lekplatser, kyrkogårdar och allmänna badplatser gäller nästan alltid hundförbud
  • Koppeltvång gäller i naturreservat, oavsett lydnadsgrad eller kontroll du har på din hund.
  • Det är straffbart om hunden förföljer vilda djur.
  • Endast DU har ansvar för hundens handlingar oavsett om du är ägare eller inte.

Likes

Comments

Berner Sennenhund! Stor som en björn men familjens trogna vän. Berner Sennenhund är idag en kär familjehund men som tidigare flitigt använts till skydd, vall- och draghund. På 60-talet kunde denna hund ses dra 50-liters mjölkflaskor från gårdar till mejeriet.

Ursprung: Bern, Schweiz
Storlek: 64-70 cm i mankhöjd för hanar och vikten ligger på 39-50 kg. För tikar gäller 58-66 cm i mankhöjd och 36-48 kg. Trots storlek och vikt är det en rörlig och och väl uthållig hund.
Levnadstid: 6-8 år
Mentalitet: Självsäker, uppmärksam, godmodig, tillgiven, vaksam och orädd med ett jämnt temperament.
Arbetsområden: drag, tävlingslydnad och och lydnadsträning är ofta lyckade aktiviteter.
Att tänka på: Berner Sennenhund har en hel del ärftliga sjukdomar. Armbågsledsdysplasi, höftledsdysplasi, njursjukdom och tumörsjukdomar är förekommande. På grund av detta lever dessa hundar generellt inte lika länge som de flesta raser.

Vid köp av Berner Sennenhund är det viktigt att inte glömma motionen. Som vuxen kräver den ordentlig motion och stimulering och helst i skog och mark. Vid valpålder bör valpen ej motioneras målmedvetet då skelettet inte är färdigutvecklat förrän 12-18 månaders ålder.

Likes

Comments