Det här skulle kunna sammanfattas som en ganska tråkig dag...

En helt vanlig torsdag när jag vaknar upp på morgonen och inte i min vildaste fantasi kan förstå att det redan kan vara dags att gå upp för att åka till jobbet. HUR ska jag klara av att hålla mig vaken ända till i kväll?

En helt vanlig torsdag där jag trött äter min frukost, där jag trött gör ett försök att "piffa till mig" för en arbetsdag, där jag trött pallrar mig ut till bilen för att rulla till jobbet.

En helt vanlig torsdag men som på något sätt blev lite ovanlig när vi lämnade in bilen till glasverkstan (?) tidigt imorse pga ett IDIOTISKT!!! stenskott...

En helt vanlig torsdag på jobbet med helt vanliga patienter och utan några spännande "fall".

En helt vanlig torsdag med en helt vanlig lunchlåda gjord av en helt vanlig lasagne

En helt vanlig lunchpromenad med Alfons och arbetskompisarna i det inte lika vanliga fina vädret som var idag

En helt vanlig torsdagseftermiddag där vi, för ovanlighetens skull, tog vägen om glasverkstan (?) på vägen hem för att hämta ut bilen

En helt vanlig handling på vår helt vanliga Ica där jag inhandlade en helt vanliga middag i form av falukorv och makaroner

En helt vanlig torsdag där jag har ägnat eftermiddagen/kvällen åt att diska, tvätta och dammsuga.

En helt vanlig torsdag där jag lägger upp ett ganska så oinspirerande inlägg på bloggen

Men vet ni vad? Jag gillar det!
Eller jag älskar det!
Jag älskar vardagslunk med helt vanliga rutiner.
Jag älskar att få umgås med min sambo, katt och hund under helt vanliga omständigheter.
Och jag älskar att se fram emot en helt vanlig fredag imorgon med jobb, mys med familjen och en kväll framför På spåret.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Hej!
Hoppas du har haft en fin fettisdag och ätit många goda semlor. Jag har jobbat hela dagen, varit i stallet och ska nu krypa ner i sängen.
Imorgon är det Alla hjärtans dag. Hur firar ni?
Firar ni inte kan ni roa er med det här mastodontinlägget om försäkringar ;) Håll till godo!

Vården för våra husdjur än inte subventionerad så som den är för oss människor utan här behöver du som djurägare stå för alla kostnader själv, om inte djuret är försäkrat vill säga.
Om ditt djur blir sjukt eller skadat kan den behöva besöka en veterinär för att få vård. Beroende på hur omfattande skada/sjukdom ditt djur har och beroende på vilken vård och behandling som krävs så kan veterinärvården bli ganska kostsam (varför det är så "dyrt" har jag tänkt att gå in på i ett annat inlägg).

Här nedan har jag skrivit ihop lite basic fakta om olika försäkringar och vad olika begrepp innebär.

Olycksfall och/eller veterinärvård?
Hur ska du då tänka när du väljer försäkring och försäkringsbolag? Det finns ju en hel uppsjö att välja på.
Till att börja med kan man dela upp det i försäkringar som bara täcker olycksfall (kroppsskada som uppstått genom plötslig, yttre händelse) eller s k veterinärvårdsförsäkringar som ersätter både sjukdom och olycksfall. Detta beror lite på hur din privata ekonomi ser ut, hur mycket du "vill göra" för ditt djur beroende på bland annat ålder och tidigare sjukdomshistoria, etc. Välj det som passar dig bäst, ingenting är rätt eller fel.

Ersättningsbelopp
Ersättningsbeloppet är det belopp som du MAX kan få ut från din försäkring per år.

Självrisk, rörlig och fast
Självrisken (den del av veterinärkostnaden som du som djurägare själv får betala) i en djurförsäkring består oftast av en fast självrisk och en rörlig självrisken. Beroende på vilken självrisknivå du väljer i din försäkring så kan du påverka priset för försäkringen. Väljer du en högre självrisk blir försäkringen billigare och vice versa.

Den fasta självrisken kan vara allt mellan 1000kr och 3000kr.

Den rörliga självrisken är den del som du själv får betala på alla kostnader när den fasta självrisken är betald. Ofta ligger den rörliga självrisken på 15% eller 25%.

Har du exempelvis en försäkring med en fast självrisk på 2000kr och en rörlig självrisk på 25% och om veterinärkostnaden uppgick till 5000kr får du själv betala:
- 2000kr i fast självrisk
- 5000-2000=3000kr x 0,25 (25%) = 750kr i rörlig själrisk
Totalt (fast + rörlig självrisk): 2000kr + 750kr=2750kr. Resterande kostnader står försäkringsbolaget för. (Bortsett från kostnader som inte omfattas av försäkringen, exempelvis foder).

Självriskperiod
En självriskperiod är vanligtvis ca 120-130 dagar och innebar att man under den tiden bara behöver betala sin fasta självrisk en gång. Detta gäller oavsett hur många veterinärbesök det blir under perioden och även om besöken innefattar olika åkommor.

Utökat skydd/tilläggsförsäkringar
Ofta ingår ingen ersättning för bland annat rehabilitering, liv eller medicin i försäkringen, om du inte valt till detta som ett tillägg.

Livförsäkring:
Hos de allra flesta försäkringsbolag kan du teckna en extra livförsäkring. Det är en ersättning du kan få om djuret skulle avlida för tidigt på grund av skada eller sjukdom. Hos hund är det vanligt att det är före 10 års ålder, lite beroende på ras. Försäkringen (livvärdet) baseras på djurets inköpspris och det aktuella marknadsvärdet och normalt så sänkt detta med åldern tills det når ett minimibelopp.
För att kunna få ut någon liversättning krävs oftast ett livintyg från en veterinär.

För att få teckna en livförsäkring krävs det att djuret är ID märkt.

Medicin:
För en ofta ganska liten summa per år kan man teckna ersättning för medicin i sin försäkring. Den gäller bara på receptbelagd medicin och endast upp till en viss summa varje år. Hur mycket som ersätts varierar mellan olika bolag och villkor.

Rehabilitering:
Vad du också kan teckna i din försäkring är tillägg för rehabilitering så som simning, treadmill (vattentrask), massage och stretching. Detta utökade skydd gäller enbart för rehabilitering som utförs i samband med veterinärbehandling och där det finns en fastställd diagnos i leder, muskler, senor eller skelett. Exempel kan vara korsbandsskada, patellaluxation eller artros.
Precis som för medicin så ersätts rehabilitering upp till en viss summa varje år, som varierar mellan olika villkor och bolag.

Du kan även lägga till extra skydd för avel, dolda fel och/eller förlorad användbarhet, till din försäkring.


Karens
När du tecknar en försäkring inleds den oftast med en karenstid, vanligast är 20 dagar. Under den här tiden ersätter inte försäkringen för sjukdomstillstånd. Olycksfall omfattas däremot oftast inte av karenstiden utan olyckor ersätts av försäkringen direkt.


Försäkra ett äldre djur?
Vissa försäkringsbolag har en gräns för hur gammal en hund eller en katt får vara vid införsäkringen och andra bolag kräver ett hälsointyg, utfärdat av en veterinär, innan teckning av försäkringen kan ske.

Oftast är försäkringen mer omfattande om den tecknas före det att djuret uppnår en ålder av 4 månader.


Vad täcks inte av försäkringen?
Generellt kan man säga att skador/sjukdomar som börjat innan försäkringen tecknades inte täcks, inte heller medfödda fel.
Vad som inte heller ersätts är profylaktiska åtgärder så som vaccination eller kastrering (om det inte är av medicinsk anledning). Inte heller navelbråck eller kryptorkism ersätts i regel.

Sedan finns det vissa bolag som har reservationer för vissa raser för exempelvis kejsarsnitt.

Tandproblem så som tandsten, tandlossning (parodontit) och tand- och tandköttssjukdomar, är en annan sak som (oftast) inte ersätts av försäkringen. Detta beror på att det är åkommor som kan förebyggas med tandborstning och munsanering.

Jouravgifter och stationärvård ersätts bara om det är medicinskt motiverat.

Direktreglering
När du besöker din veterinär har du möjlighet att få ditt besök direktreglerat. Det innebär att kliniken/djursjukhuset hjälper dig (ofta till en kostnad av ca 100 kr) att skicka in ditt ärende till försäkringsbolaget så att du bara behöver lägga ut för din självrisk och inte hela totalsumman.


Jämför olika bolag innan du tecknar din försäkring och se efter vart just du kan få de bästa villkoren för ditt djur. Vi alla har olika önskemål och krav på vad försäkringen ska täcka och hur mycket den får kosta.
Tänk dock på att det kan vara dumt att byta försäkringsbolag hos ett djur med tidigare sjukdomar eller skador. Dels så kan karenser följa med och sedan så medförs sjukdomshistoriken till ditt nya försäkringsbolag vilket kan ge reservationer och därmed minskad eller utebliven ersättning.

Men mitt tips är att FÖRSÄKRA ditt djur, så länge du inte ser till att ha sparade pengar om djuret skulle bli sjukt/skadat. Veterinärvård är som sagt i många fall kostsamt och det är tråkigt att inte kunna hjälpa sin vän på grund av bristande ekonomi.

Lycka till med ditt val av försäkring!Likes

Comments

Buhu! Förbered er på gnäll..
Rivstartade dagen med ett akutbesök hos tandläkaren. Inte vad jag hade önskat mig! Det började med feber och huvudvärk i slutet av förra veckan och igår kväll fick jag en f.r.u.k.t.a.n.s.v.ä.r.d tandvärk som inte gav med sig. Till och från sedan innan jul har jag haft lite ont i tanden när jag har ätit men det har då gått över efter någon minut men det gjorde det inte igår. Ne, det bara eskalerade och eskalerade och till slut fick Niklas ringa till akuten i Halmstad för rådgivning. Några alvedon senare lättade det äntligen och jag kunde uthärda till tandläkarbesöket imorse.
Och det visade sig att det här (såklart) inte såg särskilt bra ut. Det var ett stort hål ända in till roten med en kraftig inflammation. Jag fick bedövning och hela tanden spolades ren följt av en provisorisk lagning. Och inom ett halvår blir det rotfyllning. KUL!

För övrigt har helgen varit bra, förutom att den startade med feber då. I fredags trotsade jag sjuksängen och gick på premiären av Fifty shades freed ihop med en kompis. Wow wow wow!
Och vi började såklart kvällen på Pinchos, som vanligt när jag och fröken A får välja.

I lördags åkte vi upp till Gbg för att se på Galenskaparna ihop med Niklas familj.
Och oj vilken föreställning. Så proffsigt. Och vilken energi. Har jag hälften av den energin när jag har passerat 60 år är jag mer än nöjd!
Innan föreställningen blev det en GOD LUNCH på The Barn. Hamburgare av klass! Recommend recommend, som Therese Lindgren skulle sagt.

​NU: Dags att skriva några inlägg för veckan. Har tjänstledigt på måndagseftermiddagar för att kunna lägga tid på bloggen. Lyx. Och ikväll blir det hoppträning. 

Likes

Comments

Hej på er!

Här kommer en hälsning från Lindvallen, Sälen. Vi har det helt fantastiskt. Det här borde alla få chansen att uppleva.

Solen skiner, det är 125cm snö i terrängen, glada skratt, gott umgänge, bra skidåkning, mysiga kvällar, fantastiska dagar. Jag tror inte att man kan ha det bättre än vad vi har det nu. Och det säger jag inte bara för att det här inlägget ska ”verka trevligt” utan det är verkligen så.

Bara det att man kan semestra ihop med djuren och inte behöva lämna bort dom, det är lyx.

Kotte jamade två gånger under resan hit, resten av tiden sov han. HUR chillad katt?!? Så himla enkel att ha med.

Imorgon bär det av till Hundfjället och Tandådalen.

Och vi längtar INTE hem!

Likes

Comments

Hej på er!

Jag har just landat i soffan efter en intensiv dag på jobbet och en stund framför spisen.
Vi förbereder oss för fullt inför nästa vecka men allt vad det innebär. Förhoppningen är att vi bara ska kunna slappna av och ha det mysigt nästa vecka så därför lagar vi nästan all mat redan nu innan. Igår gjorde vi kycklingpajer och idag har jag gjort en stor gryta med pastasås, bestående av creme fraiche, vitlök, tomater, skinka och bacon. Så himla gott!

En fråga som jag ofta får på jobbet är huruvida man ska kastrera sin hund eller inte. Och den frågan finns det inget givet svar på. Det beror helt på orsak, individ och livssituation.
En av anledningarna till att hanhundar kastreras är för att många hanhundar blir väldigt stressade och får ett förändrat beteende av löptikar. De kan börja yla, sluta äta, gå ner i vikt, stressa och ibland även försöka rymma för att hitta tiken som löper. En annan anledning till kastrering är medicinsk när hanhunden kanske bara har en testikel i pungen (kryptokid), vid testikeltumörer, inflammation i prostatan eller någon systemisk sjukdom.
Men ska man verkligen kastrera en "frisk" hanhund som inte har några bekymmer?

Den vanligaste orsaken till att tikar kastreras är det oönskade (och ofta problematiska) beteende som uppstår hos många tikar i samband med löp.

Så huruvida du ska kastrera din hund eller inte.. svårt att säga. Fråga dig själv varför och fundera över vilken effekt du vill uppnå.
Det finns några generella för- och nackdelar som man kan ta hänsyn till i sitt val.


- Minskar risken för juvertumörer (som är en av de vanligaste sjukdomar enligt statistik från Agria). Studier har visat att bildandet av juvertumörer till stor del är beroende av könshormonet progesteron som bildas i äggstockarna. Ju tidigare kastrering desto lägre risk.
- Utesluter risken för testikeltumör/livmoderinflammation.
- Minskar risken för prostataproblem.
- Förenklar "livet" om man har två hundar i huset av olika kön. Om en hund är kastrerad behöver man inte vara rädd för att tiken blir dräktig. Man utsätter inte heller hanhunden för den stress som uppstår hos fertila hanar när tikar löper.
- Minskar risken för oönskade beteenden i samband med löp eller skendräktighet, eller hos hanhundar när löptikar finns i närheten.- Narkosrisk pga ett förebyggande operativt ingrepp. Detta görs aldrig med andra organ för att förebygga sjukdomar.
- Risk för urinkontinens. Detta har visat sig vara en vanlig bieffekt efter en kastrering som beror på att urinrörets slutmuskler får svårare att hålla tätt då till viss del styrs av könshormonerna. Risken för detta är högre hos tikar än hos hanhundar men hanhundarna är svårare att behandla.
- Övervikt pga att metabolismen sjunker och aptiten ökar. För att undvika övervikt efter kastrering har studier visat att foderintaget behöver minskas med 10% hos majoriteten av hundarna.
- Osäkerhet kan uppstå hos kastrerade hundar i mötet med andra hundar. Detta pga att de "mötande" hundarna kan få svårare att läsa av den kastrerade hunden.
- Pälsförändringar kan förekomma, ffa kan underullen få en ökad tillväxt.

En kastrering utesluter hundens sexualdrift och de beteenden som uppstår ihop med det men övriga beteendes "rättas inte till". Har du en hund som är "aggressiv" vid hundmöten? Eller en hund som är för aktiv och stojig?
Det finns inga vetenskapliga belägg för att en kastrering löser dessa problem, utan här handlar det istället om att vända sig till en beteendevetare för hundar, exempelvis en hundpsykolog, som kan hjälpa dig att träna bort oönskade beteenden. Hundens personlighet och beteende formas av livssituation och miljö, inte av könshormonerna.
Och det finns heller inga vetenskapliga belägg för att en hund blir mindre aktiv och slöare efter en kastration, vilket ofta påstås.

Är du osäker på ditt val så rekommenderar jag att rådgöra med din veterinär :)


Likes

Comments

Om exakt en vecka är vi på väg till Sälen, woop woop!
Som vi ser fram emot detta. Jag, Niklas och djuren, en hel vecka. Så mysigt!

Nu sitter vi i bilen på väg till Halmstad för att inhandla det sista i utrustningsväg. Vi har inte varit på skidsemester sedan 2011(?) så vi är båda två i behov av nya hjälmar och Niklas behöver nya skidbyxor. Jag köpte nya i veckan. Sen är vi nog redo tror jag.

Senare i eftermiddag tänkte jag börja laga lite av den maten vi ska ha med oss. Det sista jag vill på semestern är att stå vid spisen så vi ska göra klart det mesta innan nu vi åker.

Åh vad vi längtar!Varför blir alltid tulpanerna så här på bara ett par dagar?
Fick höra att det kan bero på för mycket vatten i vasen som gör att de växer för fort.
Hmm...

Likes

Comments

I helgen har vi städat bort allt som har med julen att göra här hemma.
Ljusstakarna i fönstren har bytts ut mot traditionella lampor, tomtarna har fått krypa ner i lådorna i förrådet igen, alla filtar, kuddar, dukar och övriga textilier som känns juliga har bytts ut, julblommorna är borta och allt julgodis är uppätet. Tack och hej för den här gången julen!

Och istället har vi nu fyllt hemmet med fräscha inredningsprylar och växter. Igår var vi på Blomsterlandet (som hade 50% på alla gröna växter?!?) för att inhandla lite nya, fina växter. Myskänslan försvinner ju så när julen plockas bort så det känns viktigt att lyxa till det på något annat sätt för att inte gå ner allt för mycket i deppen (som man ju som julälskare annars gör).

Vi hittade en ny, stor monstera (en annan favoritväxt efter hyacint...) till köksfönstret, två småväxter, två andra gröna växter som jag inte vet vad de heter och en bamse fiolfikus att ha på golvet i vardagsrummet. Allt detta för ynka 360 pix, galet!
Och just det, i det priset lyckades vi få hem ett knippe tulpaner också som nu pryder vårt köksbord. Jag är nöjd!

Likes

Comments

Hej på er!
Hoppas ni har det bra i kylan. Jag sitter iklädd mysdress och tofflor och laddar för en ny jobbvecka.
Vilken helg vi har haft, superhärlig. Den har spenderats ihop med lite olika familjemedlemmar på bl.a. 40 års kalas och "julfirande".
Att få umgås med familj och vänner är verkligen något som laddar upp batterierna och som gör att man orkar med vardagen som emellanåt kan vara ganska trist. Dom är guld värda!


Och vi har fått valpmysa med världens sötaste lilla Braccovalp =)


Jag nämnde tidigare i veckan att vi skulle snacka lite smärtsymtom hos katter. De är ju djur som gärna undviker att visa smärta och som tyvärr ganska sällan visar vad de känner på ett sätt som är lätt att förstå.


Här är några tecken som kan tyda på att din katt har ont:


Rörelsemönster
- Motvilja att röra på sig
- Onormal urinering och defekering, ibland även ovilja att kissa/bajsa
- Stelhet eller hälta
- Förändrad hållning. Många katter sitter ihopkrupna på bröstet istället för att ligga avslappnat, "ihoprullade" på sidan när de har ont
- Orörlighet
-Svårighet/ovilja att hoppa upp på- eller ner från saker. Ibland tvekar de när de ska gå ut genom kattluckan, hoppa upp på möbler etc. De kan även hoppa i mindre steg istället för att ta ett stort språng.

Beteende
- Ökad rädsla och/eller rastlöshet
- Vokalisering
- Dämpad eller utebliven respons på stimulering. De kan också visa ett minskat intresse för dig som djurägare.
- Plötslig utveckling av aggression och sämre tålamod för exempelvis andra djur eller barn.
- Aptitlöshet
- Förändrat ansiktsuttryck med roterade/tillplattade öron
- Drar sig undan, gömmer sig
- Fräser
- Leker mindre
- Jagar mindre
- Sover mer

Hud och päls
- Tvättar sig sämre
- Sämre på att vässa sina klor
- Tovig päls (främst mot ryggslut)
- Mjällig och matt päls
- Klåda
- Självskadebeteende. Många katter biter sig själva eller slickar upp sår när de har ont eller är besvärade.

Alla ovan nämnda symtom är sådant som du kan hålla lite extra koll på om du misstänker att din katt har ont.
Ibland kan man se flera olika tecken och vissa katter visar bara något, lite diffust.

Likes

Comments

Det här med nyårslöften är ingenting för mig har jag kommit på. Löften låter så negativt för mig, ett tvång. Och håller jag inte löftet känns det som ett misslyckande.
Ne, jag vill hellre sätta upp realistiska mål som jag vill uppnå och saker jag vill göra. En bucketlist. Det jag får gjort är bra och det som inte blir av får jag ta igen en annan gång.

Vi har pratat lite om den här listan här hemma nu under nyårshelgen och det jag vill ha med är roliga saker som jag vill göra men som inte är orimliga att uppnå. Att bestiga Mount Everest skulle exempelvis vara häftigt men jag vet redan nu att det är en orimlig målsättning så den får jag avstå ifrån.

Det här är vad jag har kommit på hittills:
- Läsa fler böcker. Joakim Lundells Monster, Therese Lindgrens Vem bryr sig, Sälj av Fredrik Eklund, Economista av Isabella Löwengrip och Omgiven av idioter av Thomas Erikson är några exempel.
- Göra en till tatuering
- Vidareutbilda mig inom mitt yrke. Jag vill gå på minst en kurs.
- Gå på konsert
- Resa iväg en vecka till solen eller till fjällen
- Få upp mitt sparande med minst 20K
- Sätta mig in i vad fonder och aktier är. Kanske investera i något?
- Springa någon form av Color Run lopp
- Starta en stabil 90 cm runda med Charlie på lokal nivå
- Gå en kurs med Alfons
- Utveckla min blogg och skaffa mig en egen SE domän och ett webbhotell.
- Sluta med min medicin som jag äter. För 1 år sedan blev jag sjukskriven pga stress, utmattningsdepression. Nu mår jag fint och det skulle kännas skönt att inte behöva äta medicin för att göra det.
- Åka på en Weekend till Stockholm med Niklas. Bo på hotell, äta gott, shoppa, strosa i Gamla stan och bara ha det härligt.

Bild lånad från Pinterest

Jag känner redan nu att 2018 kommer att bli ett fantastiskt år <3

Likes

Comments

Att hunden eller katten haltar men att den inte verkar ha ont är ett så vanligt påstående som jag får höra på jobbet från djurägare.
Detta på grund av att hunden/katten inte säger något när man klämmer den på ben eller tassar. Men är det det enda som talar om om djuret har ont? Att den piper till är ett tecken på smärta. Och hälta är ett annat.

Om djuret inte skulle varit besvärat eller känt någon smärta, så hade den inte haltat. Punkt. Hälta tyder på att det gör ont att sätta ner benet med full tyngd.
Hältan kan ha olika anledningar, det är inte alltid smärtan sitter i benet eller tassen utan även ryggont kan visa sig i hälta. Har man ont i ryggen kompenserar man sitt rörelsemönster för att känna minsta möjliga smärta och detta kan göra att man belastar sina ben olika.

Så till er som har en hund eller katt (eller något annat djur) som haltar. Den har ont. Och det är inte alltid de talar om detta överhuvudtaget och ibland försöker de men vi förstår inte.

För hur visar katter smärta?
Håll utkik här i veckan så ska vi gå igenom det :)

Likes

Comments