Vasaloppsdag 

Denna vasaloppssöndag ställer @orsakullan frågan när det är sportlov där jag jag bor och mitt svar blir vecka 7. Som heltidarbetandenpedagognhar jag aldrig sportlov tycker inte om att sporta.Den största bedriften gjorde jag 2000-2001 då jag gjorde tjejklassikern på ren vilja utan nån direkt träning i ryggen.

Den här artikeln handlar om sportlovet i Sverige.

Utförsåkning är en populär sportlovsaktivitet. I år inget undantag trots pandemin..bara jag/ vi får åka skidor, bara vi kan handla hela familjen o med kompisar på släp....man har med sig skruvmejslar eller andra attiraljer för att låsa upp låsta toaletter under resans gång....fester osv...

Skridskoåkning är en populär sportlovsaktivitet.
Sportlovet i Sverige har sitt ursprung i de så kallade bränslelov eller kokslov som infördes av Bränslekommissionen 1940 för att spara på uppvärmningen av skolorna (stenkol och koks var det bränsle som vanligen användes vid denna tid för att elda med i städerna). Ransoneringen under krigsåren 1939–1945 gjorde att uppvärmningskostnaderna drastiskt behövde skäras ned.

För att ge de lediga skolungdomarna meningsfull sysselsättning anordnades olika aktiviteter. Ganska snart kom aktiviteterna att fokuseras på friluftsliv i allmänhet och vintersporter i synnerhet; antingen genom sportutövande på hemorten eller genom resor till de svenska fjällen. Inledningsvis hade avsikten varit att barn från storstäderna skulle få möjlighet att uppleva fjällmiljön.

Under 1950-talet kom också medicinhygieniska argument som stöd för skolbarnens ledighet under senvintern. På grund av risk för spridning av infektioner under just den tiden på året ansåg företrädare för skolhälsovården det praktiskt att stänga skolorna för en kort tid. Det var fortfarande framför allt i städerna som sportlovet var vanligast, men lovet började då även spridas till landsbygden. Det var först i slutet av årtiondet sportlovet fick sitt genomslag i hela landet.

När man sig i tidningar igår och på nyheterna om dessa idioter till demonstranter far mina tankar till Trump och hans uttalande om fakenews. Själv har jag med flera av mina vänner här inne nye sett och fått krama våra barnbarn på över 1 år nu. Vaccinationerna verkar dröja för oss vanliga människor här i VGR regionen.

Här i Skövde blåser det snålt, en klarblå himmel och ett tunt lager vitt på bilar och marken.

Vaknade lagom till Vasaloppet skulle starta, 300 elitåkare...startade, ett litet startfält och tjejerna startade 20 minuter innan.....

Ja ja idag är en annan dag...kärleken får ta stortvätten med sängkläder handdukar och morgonrockar. Jag borde ge mig ut och handla men det får nog vänta. Ett limpbak blir det i alla fall så vi har bröd i veckan. Ev startar jag oxå min mac och börjar klura på mina ansvarsbarn och deras utvecklingssamtal.

Jag måste fundera på middag just nu är det stiltje i hjärnan. Kanske blir det bättre efter frukost.

Oavsett väder önskar jag er alla en fin dag och jag har varvat lite info om hur och när sportlovet som på min tid i skolan kallades februarilov.

Gillar

Kommentarer

StenhagenBettan
StenhagenBettan,

Tjejklassikern en bedrift 🥇

nouw.com/stenhagenbettan
Ditten_datten
Ditten_datten,

Ja men sport blev ingen fortsättning så tråkigt

nouw.com/ditten_datten
Ingajohansson
Ingajohansson,

Mannen sitter klistrad

nouw.com/ingajohansson
Passionbagareokock
Passionbagareokock,
Här sitter kärleken klistrad framför teven
nouw.com/passionbagareokock