I helgen får vi plocka fram denna

Vill inte få samma panik som sist med 5 rader i min telefon utan nu vill vi göra det ordentligt..och dö bra kortleken vi fick då vi var på avslutningen av workshopen Tomas var med i på Karolinska är det nu dags att plocka fram.

DöBra Kortleken är ett verktyg som hjälper till att reflektera kring och samtala om frågan Vad är viktigt i livets slutskede?

Kortleken innehåller 37 påståenden om sådant som kan vara viktigt för en i livets slutskede, som t.ex. ”Att vara fri från smärta”, ”Att ha ordning på min ekonomi” och ”Att ha mina närmaste kring mig”. Det finns även möjlighet att lägga till egna alternativ om man tycker att något saknas bland de förtryckta påståendena. Kortleken kan vara till hjälp för reflektion och samtal med andra, exempelvis närstående eller vård- och omsorgspersonal, om vilka aspekter kring livets slut som är viktiga för en.

Kortleken, som utvecklats av intresseorganisationen Coda Alliance i USA, har översatts och anpassats till svenska förhållanden av projektgruppen för projektet Så vill jag ha det i livets slutskede (Swe-ACP). Swe-ACP står för Swedish advance care planning, en engelsk term för att i förväg tänka över hur en vill ha det i livets slutskede. Kortleken används i forskningssyfte både i det projektet och i projektet Döende och död i äldreomsorg.

Eftersom forskargruppen sett att det finns en efterfrågan och ett behov av kortleken, även utanför forskningsprogrammet, har en version tagits fram i samarbete med bokförlaget Volante.


Gillar

Kommentarer

StenhagenBettan
StenhagenBettan,
Vad spännnade, det har jag inte hört talas om
nouw.com/stenhagenbettan
Ditten_datten
Ditten_datten,
Inte vi heller innan vi fick den....i november. Nu finns den att köpa online och är ett bra utgångsläge hur man önskar sitt slut
nouw.com/ditten_datten
MinResaTumörMittLiv
MinResaTumörMittLiv,
❤️ Ett samtalsämne som är viktigt att ha ibland ❤️ Kram till er ❤️
nouw.com/minresatumörmittliv
Ingajohansson
Evaeliasson
Evaeliasson,