Tro

Hej bloggen. Såhär såg det ut för några dagar sedan då jag var ute och gick en promenad i skogen vid mig. Hur fint bor jag egentligen? Riktig idyll!

Jag har precis kommit hem från en samling/möte i Equmeniakyrkan Asklanda/Ornunga som handlade om uppmuntran till bönetjänst. Jag tänkte direkt att det handlade om förbön och hängde med för att jag känner att jag alltid kan lära mig mer om bön och att be för andra, men till stor del handlade "undervisningen" om att hitta sig själv i bön då kvinnan som talade berättade att "för att kunna be för andra måste man kunna be för sig själv".

Jesus kallar sig själv "vägen" flera gånger i bibeln, och hon beskrev att vi går på den vägen under vårat liv. Men den här vägen, Guds väg, har två diken. På ena sidan har vi idealdiket. Där hamnar vi när vi försöker uppfylla alla ideal som vi har. Det kan vara allt möjligt. Att gå ner i vikt, att få bättre betyg, bättre inkomst, bli mer social, träna mer, vara en bättre förälder, etc. Problemet med idealdiket är att vi fokuserar på hur vi vill vara istället för att fokusera på Gud och hur Gud har skapat oss. Vi blir fixerade av att skapa en perfekt fasad vilket kan göra att när den inte håller och vi misslyckas så hamnar vi i det andra diket.

Det andra diket är självömkan och självskadediket. Här ser vi ner på oss själva och försöker därför trösta/skadar oss. Anledningen till att jag skriver "trösta/skada" är för att de sakerna som vi använder oss av för att trösta väldigt ofta skadar. Detta kan vara saker som alkohol, narkotika, många sexpartners eller överätande. Vi tror att vi tröstar oss men vi blir bara mer och mer brustna.


Det är så lätt att hamna i dessa diken och det gäller att ha fokus på vägen och dess mål om man vill hålla sig ifrån dikena.

Det här är de tankarna jag fått ifrån kvällen. Det tål absolut att tänka på. Vad vill jag i mitt liv? Går jag på vägen eller går jag i ett dike? Nu ska jag sova.

Puss och kram /J

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Vardag

Jag och nästan alla mina bröder

Har inte varit aktiv på ett tag så tänkte också berätta om mitt sista jullov. Julen blev för mig väldigt annorlunda det här året då jag för första gången i mitt liv arbetade på både julafton och juldagen. Jag jobbar på ett äldreboende och det var väldigt mysigt att tillbringa några timmar på julafton där. Allra mysigast var det när anhöriga kom och hälsade på, man såg hur glada och tacksamma de boende blev.

När jag hade slutat åkte jag hem till min faster och hennes familj för att resten av min familj var där. Vi brukar alltid fira jul med dem, varannat år hos dem och varannat hos oss. Senare åkte min familj vidare hem till mormor och morfar och fortsatte fira där. En väldigt lugn och mysig jul enligt mig.

Min nyår däremot var långt ifrån lugnt. Jag tillbringade hela nyårsveckan uppe i Särna i Dalarna och var på läger. Det här var mitt första läger som ledare så jag var riktigt taggad. Börjar bli veteran, räknade ut att jag varit på det här lägret de senaste 5 åren. GALET! Lägret bygger på kristen tro och dagarna var fullproppade med ortsamlingar, tvärgrupper, seminarier, andakter och andra sköna stunder då man fick chans att reflektera över sin tro och höra andra tala. Nyår firades med kabaré, andakt, nyårsbrasa med nyårstal, ringdans och en ny favorit: Soul train! Jag hade ett stort leende hela kvällen, det var fantastiskt! Chocken kom dock när jag kramade om en kompis vid tolvslaget och han sa "Julia, vi tar studenten I ÅR!". Jag fattar det inte än, studenten är ju långt borta...


Angående studenten, så ska jag och mamma kanske åka och kolla på balklänning nu i helgen. Balen har jag ju taggat sen jag typ gick i 6:an. WOOHOO!

Ha det gött! Puss och kram /J


Likes

Comments

Vardag

Har ju bloggat ett tag nu och kände väl att det var dags för er att få lära känna mig lite bättre.

1. Jag är kristen!

Okej, om man har läst mina tidigare blogginlägg så kan man ha lagt ihop ett och ett och på så sätt förstått att jag är kristen. Jag har varit troende sedan jag var 13 år gammal och bestämde mig för att ta emot Jesus på ett läger. Bästa beslutet jag gjort! Under åren som gått har jag gått konfirmationen, döpt mig, gått med i en församling och är nu med som ledare på två olika barn- och ungdomsaktiviteter. Att få ge och ta emot så mycket är det absolut bästa med en församling!

2. Jag älskar att resa!

Jag har alltid varit väldigt nyfiken och älskade att gå på upptäcktsfärd när jag var yngre (who am I kidding, det gör jag fortfarande). Absolut älskar att träffa nya människor och upptäcka nya kulturer! Min högsta dröm är att ha ett sommarhus i en fransk eller italiensk by samt att bo minst ett år i nåt spännande land. Mina föräldrar vill oftast bara åka på charterresor och det är verkligen så långt ifrån den spänningen och äventyren jag vill ut på, men än så länge är det skönt att mamma och pappa bekostar resan, så jag klagar inte.

3. Jag är obsessed av bröllop, inredning och graviditeter.

Om ni har kikat in på min Pinterest har ni förstått för längesen att jag älskar bröllop och inredning! Finns väl inget bättre än att få fira kärlek? Har typ redan planerat mitt eget bröllop (är singel as can be haha) och mina närmsta vänners. Min mamma tycker väl att det är lite onödigt att köpa bröllopstidningar när det är minst 5 år kvar till bröllop.

Älskar att sätta ihop färger och älskar den rustika känslan man kan bygga upp av naturliga material och dova färger. Ogillar alltför starka färger men kan tycka det är snyggt med någon stark färg som sticker ut lite.

Kanske är den första människan som aldrig varit gravid och inte vill bli det på ett tag men ändå är besatt av graviditeter? Jag har älskat bebisar och har tyckt det har varit intressant hur ett embryo kan bli en bebis på så kort tid sedan min mamma var gravid med min lillebror för 13 år sedan. Har i princip vetat vad jag vill jobba med sedan dess...

4. Jag vill bli barnmorska.

Ja, kanske inte svårt att förstå. Tycker det är ett så häftigt jobb och hade faktiskt praktik en natt i höstas nu på förlossningen. Det var det absolut häftigaste jag varit med om! Fick liksom vara med i alla steg av processen, från värkar till bebis. Att hålla i en nyförlöst bebis var en en helt fantastiskt känsla, så mycket kärlek i ett och samma rum. Det är ju verkligen ett mirakel när ett barn föds!

5. Jag älskar landet!

Just nu bor jag ju hemma, i en villa i ett samhälle, men när jag väl flyttar så kommer jag antagligen hamna i en ganska stor stad då jag ska plugga till sjuksköterska. Detta är verkligen något jag ser fram emot, men det är också något jag bävar för då jag verkligen inte är en stadstjej, utan jag kommer snarare hamna på landet när jag väl slår mig ner. Jag bodde mina första levnadsår på landet och mormor och morfar bor på landet, älskar verkligen att vara där ute. Vissa passar bättre i storstan, vissa bättre i ett samhälle och vissa bättre på landet och jag tror verkligen det är där jag hör hemma.

6. Fritidsintressen

Jag gillar att träna, umgås med nära och kära, fotografera och skriva på min lediga tid. Slänger mig gärna i soffan och kollar på någon härlig serie på eftermiddagarna och kvällarna om jag inte har något bättre för mig men det är inget jag skulle kunna göra en hel dag. Är för rastlös haha. Bor precis vid skogen, så det händer allt att jag går ut och går en promenad eller tar med kameran och fotar ibland.

7. Jag tar studenten

I skrivande stund är det 181 dagar kvar till balen och 193 dagar tills jag springer ur skolan och tar STUDENTEN! Asså det är så sjukt att tänka att jag snart är klar med skolan helt! Kommer liksom ihåg vad jag gjorde i första klass och det var ändå inte SÅ längesen. Samtidigt är det ganska omöjligt att tänka att jag äntligen kan göra allt det där jag drömt om under alla år i skolbänken som resa, jobba, gå folkis. Lite obehagligt men gillar ändå känslan av att inte ha en aning om vad jag gör om ett år.

8. Drömmar?

Jag har så mycket drömmar både när det kommer till framtida yrke, familj, resor och livet rent allmänt. Skapade en anteckning i mobilen med titeln 'Bucket list' och den har blivit rätt lång nu efter några år. Som jag nämnde tidigare så älskar jag att upptäcka nya saker och är väldigt äventyrslysten och jag tror det här är gåvor Gud lagt ner i mig och jag tror absolut han har en plan för mitt iv. Bland annat vill jag ha en stor familj (runt 5-6 barn) och bo på min drömgård med min framtida make. Innan jag kommer så långt i livet vill jag ha rest med mina kompisar och jobbat som fältsjuksköterska för läkare utan gränser.

9. Min familj

Ovan har jag nämnt lite hur stor familj jag vill ha i framtiden, helt utan att nämna något om den familjen jag faktiskt har. Jag är näst yngst i en barnskara på 4. Jag har bara bröder och vi alla är döpta på J. Ganska praktiskt och det går i båda släktleden. Min pappa och alla hans syskon är döpta på L och min mosters barn är alla döpta på M. Tycker det blir ett bra flyt när alla är döpta på samma bokstav och hade jag gjort det hade mina barn hetat på antingen M eller H. Mina föräldrar har varit gifta i 21 år nu och vi barn är mellan 24 och 12 år. Jag har alltid stått närmast min bror Jack (det skiljer bara 4 år mellan oss) men har de senaste åren kommit närmre min äldsta bror Jonathan också. Säkert för att han flyttade hemifrån så att man faktiskt såg fram emot att träffas haha. Min yngsta bror Jacob är fortfarande såpass ung att det är svårt att bygga den där vänskapliga relationen till honom som med de äldre bröderna.

10. Älskar musikquiz

Finns det något jag verkligen älskar på alla kalas, fester och när jag går ut och äter så är det musikquiz! Jag, pappa och mina äldre bröder var ute i Göteborg när Jack fyllde år och åt och körde musikquiz på ett mysigt litet café/pub. Det var så himla kul och väldigt svårt, även för oss som vanligtvis är väldigt duktiga när det kommer till musik! Alltid kul att få sig en utmaning!


Det var lite om mig! Hoppas ni känner mig lite bättre nu och hoppas ni får en härlig vecka, kan inte förstå att det redan är december och advent i helgen!

Kram J.

Likes

Comments

Tro

För några dagar sen hade jag en lite annorlunda religionslektion i skolan. Istället för att bara diskutera ur andras perspektiv på religion och vetenskap fick vi själva göra en variant av en fyra-hörns-övning och ställa oss på en linje från "Jag tror helt på det här" till "Jag tror inte alls på det här". Vi är en ganska blandad skara med några muslimer, några agnostiker, några ateister och så är vi några som är kristna. Det blev väldigt intressanta svar när det kom till frågor som evolutionsteorin och Gud. Min kompis Klara, som också är kristen, och jag brukar diskutera det här då vi tycker det är väldigt intressant, både vad vetenskapen säger och vad bibeln säger.

Klara var sjuk den här dagen men vi var ändå några kristna på lektionen. Jag, som är protestantiskt kristen och med i en Equmenia-församling och en annan tjej som är ortodox kristen. Det är ganska spännande hur man kan tror på samma Gud och på Jesus och ändå ha olika tankar om evolutionsteorin. Jag tror absolut att de beläggen som vetenskapen har för evolutionsteorin stämmer. Evolutionsteorin förklarar hur livet först skapades i vatten och sedan tog organismer sig upp på land. Därifrån utvecklades sedan djuren och djuren blev sedan människor. Detta tror jag helt och fullt på, eftersom det även förklaras i bibeln. Gud skapade först vatten och livet där, för att sedan skapa liv på land och till slut människan. Varför skulle aporna utvecklas till människorna om det inte fanns ett syfte med oss? Vi är ändå det mest utvecklade djuret på jorden! Jag tror absolut att vi är Guds utvalda och hans folk. Folk tror ofta att det är "bibel vs vetenskap", men jag tycker att de båda säger nästan samma saker. Bibeln svarar på saker vetenskapen inte kan förklara, t.ex. varför människan är så utvecklad i jämförelse med andra skapelser. På samma sätt svarar vetenskapen på saker som bibeln är lite diffus med, som t.ex. hur gammal jorden är. Jag tror verkligen inte att man behöver välja mellan Gud eller evolutionsteorin och jag tycker det är tråkigt att höra att så många tror att det måste vara antingen eller och därför inte vågar lära känna Jesus.

Vad tror ni? Har Gud skapat världen eller är allt bara en slump?

Kram J

Likes

Comments

Idag har jag ledig dag vilket jag tänkte utnyttja till att träna, städa och plugga men klockan är redan halv elva och jag har inte kommit igång än...

Jaja, skönt att bara slappa lite ibland med. Jag har insett de senaste veckorna att jag verkligen måste börja stressa ner lite. Jag lägger mycket tid på att plugga, hänga i kyrkan, jobba och hänga med familj och vänner. Att då få plats för annat som att träna, städa och bara ta ett djupt andetag någon gång ibland, som varken är jättejobbiga grejer eller tar mycket tid, blir saker jag skjuter upp och det stressar mig ännu mer. Jag som älskar att träna.

Idag satsade jag på en långfrukost av plättar med bärkompott och kesella och en kopp kaffe.

Hoppas du får en riktigt mysig helg!

Kram J.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Idag har jag varit i Göteborg på Kunskap & Framtids-mässan och sedan var jag och Elin ute och åt lunch i centrala stan och hamnade på en mysig, liten pub. Sedan gick jag och fönstershoppade (Hade glömt ALLA kort hemma!) och kom på att det börjar bli dags att kolla på julklappar. Vissa är jag redan klara med, andra har jag ingen aning vad jag ska köpa. Så... såhär i slutet av november och med black friday imorgon tänkte jag att jag skulle ge lite julklappstips på saker som i alla fall jag skulle vilja ha. Tycker verkligen att det inte finns något roligare än att köpa och ge bort julklappar som personer faktiskt vill ha, men förstår också att det kan vara svårt att komma på. Så här kommer mina 10 bästa julklappstips till tjejer!

1. Lermask från Daytox

Jag älskar verkligen den här ansiktsmasken och har använt den i snart 1 år nu. Den ger så fin, len och återfuktad hud plus att den är vegansk och helt fri från paraben, silikon och sulfater. Finns på cocopanda.se för 135 kr (ord. pris 179 kr). Perfekt att ha för alla sega söndagskvällar när man förbereder sig för en ny vecka!


2. On-ear-hörlurar från BEATS

Vem gillar inte bra hörlurar liksom? Har faktiskt inte själv testat dessa men har använt liknande från samma märke och BEATS är verkligen kvalité. Dessa går loss på 779 kr på Mediamark och finns i svarta, vita, röda och blåa.


3. Snyggt porslin

Börjar det bli dags att flytta hemifrån? Jag går ju sista året på gymnasiet och planerar att flytta hemifrån de närmsta åren och har redan börjat bygga upp en liten samling av porslin och glas. Tycker det är så skönt att ha sånt redan nu så slipper man köpa allting när man flyttar. Min servis heter Ostindia och kommer från Rörstrand. Älskar de här kaffemuggarna, så snygga och praktiska! Går på 189 kr/st på Cervera.


4. Träningskläder

Gillar den här tjejen att gymma? Perfekt att ge bort träningskläder i julklapp då. De här träningstightsen kommer från Nike och kostar 349 kr på xxl.se.


5. Body butter

Kanske den julklappen jag fått flest gånger. Jag har fått i snitt två body butter per år de senaste 5 åren. Kommer från The Body Shop och kostar 185 kr. Luktar fantastiskt och räcker länge!


6. Palett med highlighter, rouge och bronzer

Detta är en av mina mest använda sminkprodukter någonsin. Är inne på min andra förpackning och kommer snart vara tvungen att köpa en tredje! Detta är en contour-palett som jag använder både till vardag och fest. Den heter The Manizer sisters och kommer från The Balm. Finns på lyko.se för 258 kr.


7. En resa

Finns det något bättre än att bli medbjuden på en resa? Jag fick en weekend i London med min moster och hennes familj i julklapp av dem ett år och det var en så rolig resa. Detta kostar självklart lite mer men om du har råd tycker jag absolut du ska köra på en resa. Det kan vara allt från att åka några mil till en jorden runt kryssning. Det beror helt på din ekonomi. Sjukt rolig grej, speciellt om den som får julklappen aldrig varit där innan. Håll utkik på hemsidor som reseguiden.se efter erbjudande så du kan få det så billigt som möjligt.


8. Mysig pläd

Finns det något mysigare än att kura in sig i en stor pläd, ha en stor kopp nykokt kaffe och binga favoserien nu om vinterkvällarna? Nä, tror inte det. Det här är den supermysiga pläden INGABRITTA från IKEA.


9. Schyssta nyårspjucks

Asså hur söta är de här glittriga skorna? Kanske inte är den mest användbara färgen, men alla tjejer måste ha minst ett par riktigt snygga festskor! De här hittar du på Bubbleroom.se för 398 kr.10. Snyggt armband

Älskar verkligen snygga och enkla smycken, som det här armbandet i äkta silver, designat av Bianca Ingrosso. Finns på Guldfynd för 298 kr.


Det var några av mina julklappstips! Nu går jag på långhelg och ska ta det lugnt idag och imorgon och sen ska jag på kurs på lördag. Trygga möten heter den och handlar om att minska risken för övergrepp på barn tror jag.

Ha en fortsatt bra dag!

Kram J.

Likes

Comments

Asså jag vet att materiell lycka inte är äkta men det här påslakanet gör mig så själaglad! Det är bara för fint! Är så himla sugen på att bara köpa massa fina påslakan, plädar och kuddar nu när hösten börjar krypa sig på. Tycker det är så himla skönt med nya fräscha sängkläder när man (i alla fall jag) tillbringar större del av höst/vinter i sängen än vår/sommar. Älskar att bara mysa och kolla på någon bra serie eller läsa innan jag somnar.

Nu ska jag ut och springa med Vanessa. Måste börja jobba upp konditionen på allvar, det börjar bli pinsamt! Kram, J

Likes

Comments

Nu har jag gått 10 dagar utan något socker och det känns som att sötsuget börjar lägga sig lite nu men de senaste dygnet har varit riktigt tufft. Jag har liksom blivit erbjuden socker överallt och det är så jobbigt att hela tiden säga "Nej tack" till allt, men det är också skönt att känna att jag har såpass mycket självkontroll. Jag är vanligtvis en riktig godisråtta som inte kan hindra mig när det erbjuds godsaker men nu börjar det beteendet ändras.

Igår kväll var jag i kyrkan där det var inget mindre än tårtbakartävling. Hela 5 tårtor gjordes och jag smakade inte ens en liten bit. När jag verkligen vill något är jag så sjukt envis, vilket är tur i det här fallet. Trots att jag inte åt något hade jag en riktigt trevlig kväll med mycket skratt och en härlig andakt!

Idag fyllde min farmor år så jag var hemma hos henne och fikade (drack kaffe och kollade på när de andra åt fika) och hade det supermysigt. Träffade även två fastrar och två kusinbarn. Är så sällan man träffar dem så det var verkligen jättetrevligt. Jag har verkligen värdens roligaste släkt, helt sjuk humor hos hela bunten! Det är så härligt!


PS, hur bra är egentligen den här låten av Mr Niall Horan? Alltså jag gillade ju honom redan för typ 6 år sedan men hans röst är så mogen nu, älskar den!

PS #2, tänkte göra nån form av utvärdering av min nya sockerfria "diet" (usch, hatar egentligen det ordet) efter ungefär 2-3 veckor utan socker om vad jag gillar bäst med den, vad jag saknar mest med socker och lite sådant. Vad tror ni, är det något ni skulle vilja läsa om?


Ha en fortsatt trevlig helg, kram J.

Likes

Comments

Igår såg jag den här videon om hur mycket socker vi kan få i oss. Jag har länge känt att jag borde dra ner på socker för humörets skull och för att jag vet hur dåligt det är för mig. I videon fokuseras det främst på hur socker påverkar barn eftersom barn kanske är de som får i sig mest socker men socker är såklart dåligt för alla.

SÅ nu har jag bestämt mig för att inte äta eller dricka något socker på 100 dagar. Detta betyder att fram tills den första december ska jag inte äta något socker. Förhoppningsvis inte efter det heller. Jag hoppas på en sådan förändrad livsstil att jag inte ens vill ha socker igen. Jag tänker alltså ta bort allt vad socker innebär och alla livsmedel som innehåller mycket socker såsom: Sylt, choklad, ketchup, kakor, bullar, oboy, glass, saft, juice och massa andra sockerbomber. Eftersom snabba kolhydrater tas till av kroppen på samma sätt som socker så tänker jag även ta bort vitt bröd och vit pasta och byta ut det mot grövre alternativ.


Vad säger ni? Är ni med på den här utmaningen?

Likes

Comments

Nu är jag nyss hemkommen från en av de mest känslosamma gudstjänsterna jag någonsin varit på. Idag avtackade vi våra älskade ungdomsledare Karin och Albin som vi har haft i flera år. Jag trodde inte att det skulle bli så känslosamt eftersom vi har vetat om att de ska sluta länge, men när alla började prata och säga allt fint om dem blev det mer verkligt. När jag sedan skulle gå fram och prata med och krama om dem kunde jag inte hålla tillbaka tårarna utan allt brast. Kommer sakna dem SÅÅÅ MYCKET!


Är så himla tacksam över min församling och kanske framförallt alla jämnåriga kompisar i församlingen. Är verkligen så härligt att få dela sin tro med nära vänner. På bilderna kan ni se några av alla dessa goa människorna i mitt liv.

Likes

Comments


Sommaren är snart slut och om två dagar (!!!!) börjar jag trean på gymnasiet. SISTA ÅRET!!! WHAT? Asså shit vad jag längtar till hösten. Min absoluta favoritårstid! Det blir mörkare kvällar, kallare väder och säsong 14 av Grey's Anatomy kommer (ÄNTLIGEN!!). Inte nog med det börjar även SVTs nya serie Vår tid är nu, som jag medverkar som statist i. Den får ni inte missa. Förutom allt detta blir även shoppingen bättre. Alla butiker får in stickade kläder i varma hösttoner och efter den här sommaren när jag har jobbat hårt så ska jag absolut sätta sprätt på lite pengar. Första köpet blir skor. Funderar på bruna chelsea boots från Johnny Bulls eller svarta från Blundstone. Svårt val...


Likes

Comments