Tjaloj!

Idag är det sista dagen på vårt diplomarbete! Det var det meningen att vi skulle fara på långlänk nånstans o grilla där, men som vanligt gjorde vi inte som planerat, hehhe. Vi Bestämde oss för att MOBO (=mobil) orientera!

CHIRAS morgon

Jag vaknade lite efter åtta av att mamma o Clara for iväg till jobb och förskola. Sedan klädde jag på mig och gick upp och åt morgonmål. Sedan cyklade jag iväg till Kokons punttis. Tränade där i typ en timme, sedan kom Jannica dit.JANNICAS morgon

Idag vaknade jag som vanligt vid åtta. Sedan steg jag upp och lagade morgonmål, det blev bröd och gröt. När jag ätit klädde jag på mig och packade väskan för dagen. Sen cyklade jag iväg till Kokon för att möta Chira.Dagen (Chira berättar)

När Jannica kom till Kokon cyklade vi till Mannerheim bron för där började MOBO orienteringsbanan. Vi cyklade runt i Gamla stan och Borgbacken med stativet och kameran hängandes från nacken, var nog lite jobbigt men "vad gör man inte för en video, hahaha". Efter kanske 7 kontroller hade vi sökt tillräckligt och det var dags att cykla hem till mig.

Här hemma åt vi mat (höna och pasta), sedan började vi redigera videon och skriva på bloggen. Vi gick även ut med Cleo en stund. Sedan redigerade vi klart både dagens video och den långa videon som vi ska visa på våran presentation i skolan på torsdagen. När videorna var klara cyklade Jannica hem.CHIRAS eftermiddag

När Jannica cyklat hem fortsatte jag skriva här på bloggen. Sedan åt jag mat (forellfrestelse). Har varit barnvakt åt min syster nu på kvällen en stund. Gick också ut med Cleo på en länk.. När klockan var halv 7 kom pappa hem och då cyklade jag till Å stranden för att möta mina vänner.

JANNICAS eftermiddag

När jag cyklat hem från Chira åt jag genast mat, kött och ris blev det idag. När jag ätit tog jag det lugnt en stund, sen böt jag kläder, packade upp min väska och plattade håret. Sedan gick jag ut och väntade på Ninni för hon skulle skjutsa mig på skobo till Å stranden.Kvällen (Chira berättar)

När vi alla samlats vid Vi åt glass ute på en brygga och pratade i det fina vädret :) Sen gick vi runt lite vid ån. Vi var även lite på Borgbacken och nere på en brygga vid ån (en annan plats). Hade det bara roligt och pratade om allt och ingenting ;) Sedan åkte/cyklade vi alla hem till sig.

Nu är den här diplomarbetsveckan slut, vi har haft det riktigt roligt hela veckan! Hejdå :)Linken till dagens video: https://www.youtube.com/watch?v=b3EBd1HutA4

Ha det gött :))

Siirrä blogisi Nouwiin - nyt voit tuoda vanhat blogisi - Napsauta tästä

Likes

Comments

Hej!

Idag blir det bara ett kort inlägg eftersom jag är så trött efter lägret och det har nog inte hänt så jätte mycket extra idag.

CHIRAS dag

Idag ringde klockan 7.45 då klädde jag snabbt på mig träningskläder och sedan gick vi ner och äta morgonmål till restaurangen. Efter morgonmålet gick vi upp tillbaks till rummet och bara tog det lugnt en stund. Sedan var det träningsdags! Vi hade skate rullskidning på schemat, träningen började typ nio. I Solvalla är det väldigt branta nedförsbackar så var livrädd eftersom att man inte kan bromsa med rullskidor. Vi rullskidade i GU fart mestadels och hade även några teknik grejer på vägen. Det blev en 30 km länk, 2 timmar och 10 minuter :)

Efter rullandet duschade vi snabbt på rummet och packade ihop våra saker, sedan gick vi igen ner till restaurangen, men den här gången för att äta lunch. Idag var det bättre mat :) När vi hade ätit klart började vi åka hemåt, nästa läger är om ca. 2 månader i Planica som ligger i de Slovenska alperna, ska bli såå kuul :))

När jag kom hem tog jag det bara lite lugnt och packade upp min väska, sedan frågade Sofia om jag ville komma ut och cykla så sen gjorde vi det. Vi cyklade bara runt lite vid ån. När vi kom hem till mig tillbaks ville hon att jag skulle prova mina nya rullskidor som jag fick tidigare i veckan :) Sen cyklade hon hem och jag började skriva här på bloggen. När jag har skrivit klart ska jag kanske stryka och sen bara äta kvällsmat och gå o sova för är ganska trött efter start-up lägret.JANNICAS dag

Jag vaknade igen åtta tiden, den här gången av att det var så ljust i mitt rum. När jag vaknat låg jag kvar i sängen och kollade på youtube och sociala medier. Sen steg jag upp och lagade lite morgonmål åt mig för jag var hungrig. Efter morgonmålet bäddade jag sängen och klädde på mig. Sen kollade jag på världscupen i orientering som är i Lojo, när den var slut gick jag ut med min granne.Vi cyklade en stund och spelade crokett. Efter fem rundor orkade vi inte mer spela så vi gick in till oss. Här hemma åt vi lunch och bara chillade och lyssnade på musik, spelade även lite kort.

Vid femtiden åt vi middag och efter det såg jag bara lite på youtube. Sedan putsade jag min nike skor med tandkräm, haha. Efter det gick jag ut med Pepsi typ 45 min och lekte sen på gården med honom. Hjälpte även pappa med att laga kartorna i plastfodral till tisdagens ungdomsserietävling i Haikko, får inte själv tävla ännu så därför kunde jag göra det. Sedan tvättade jag Pepsi för han var så smutsig av allt pollen och damm, gick själv också i duschen.

Nu har jag bara chillat och lyssnat på musik, ska just gå ner och äta kvällsmat och sen börja sova.Imorgon kommer nästa video ;)

Likes

Comments

Tjena!

Det här veckoslutet är jag på NÅID-läger, en grupp jag blivit vald till inom skidningen. Jag ska vara här i Solvalla på start up läger idag o imorgon.​ Jannica har inga större planer.

CHIRAS förmiddag

Idag vaknade jag av att alla förutom pappa höll på att åka iväg mot Sjundeå cup (handbollsturnering), det var ju inte direkt lugnt hemma då, haha. Så jag vaknade lite efter sju. Sedan klädde jag på mig träningskläder och åt lite morgonmål. Klockan 8.15 körde Rebecca och hennes pappa in på vår gård, då var det dags att åka mot Solvalla. När vi kom fram fick vi direkt rummet så vi förde väskorna dit. Vi bor i branten 2 som är ett av de lite finare husen :)

Sedan var det dags att springa 3000 m, ett test man gör på friidrottsplanen, springer 3000 m så hårt man bara orkar (= ett helvete). När alla var på plats hade vi en liten samling och sedan var det dags att värma upp. Vi sprang runt 3,3 km spåret (eller pojkarna o becca sprang runt femman) ;) Efter uppvärmningen töjde vi en stund och sen gick starten. Det var hemskt att springa, varenda muskel sa bara STANNA, men jag klarade det :). 8 varv och 40 meter fick vi springa eftersom Solvallas bana bara är 370m.. Efter 12 minuter och 6 sekunder av pinande sprang jag flåsandes över mållinjen! Senaste gången jag hade sprungit det här testet var på hösten 13.09 min, förstår inte att jag på en vintern förbättrat med 1 min och 3 sek :))))

Efter testet och ned värmningen gick vi till rummen för att duscha och sen gick vi ner och åt till restaurangen som finns här i Solvalla. Där fick vi äta den lyxigare maten eftersom kockarna inte hade orkat laga annan mat till oss, namm :) Jag åt fisk o potatis, sallad o bröd, glass till efterrätt.JANNICAS förmiddag

Jag vaknade vid åtta tiden av att min arm var sjuk, hade sovit obekvämt på något sätt. När jag vaknat chillade jag bara. Sedan gick jag ner o åt morgonmål ute på terassen, fint väder :)) Efter morgonmålet plattade jag håret och klädde på mig. Mamma höll på att fixa trädgården så jag gick ut och hjälpa henne. Sen kom jag in o åt lunch, det blev spagetti bolognese.CHIRAS dag

Efter att vi ätit gick vi upp till rummet. Vi hade några timmar ledigt så då hann jag skriva här på bloggen och bara chilla. När klockan började närma sig tre klädde vi på oss träningskläderna igen och sedan gick vi upp till bollhallen för att ha styrketest. Som uppvärmning spelade vi fotboll (Borgå vs Pargas och de andra;) Sedan gick vi in till bollhallen för att ha styrketest. Vi gjorde leukan, penkki 25kg, magmuskler 5 min och 5 loikkan. Efter testen gick vi via rummet för att packa bastuväskan och sedan gick vi ner till restaurangen för att "äta" middag, det var ingen god mat direkt.

När vi hade ätit klart var det dags att gå och bada till strandbastun. Många vågade sig i det kalla vattnet men jag var nog ingen av dem. Efter badandet började våran "tiokamp" med gruppen :) Vi delades först in i grupper och sedan hade vi många olika tävlingar. Bygga så högt hus som möjligt med spagetti och marshmallow, föra ett ägg framåt på olika avstånd (teamwork), frågesport mm. Efter våran lilla "tiokamp" åt vi kvällsmat här i branten. Fick även en skidnåid skjorta :) Sedan sa vi godnatt och alla gick till sina rum.JANNICAS dag

Efter maten tog jag det bara lite lugnt, sedan frågade Sofia mig om jag ville komma med till konstfabriken så jag cyklade dit. Där gick vi bara i lite butiker och såg vad det fanns, sedan cyklade vi in till stan för att Sofia ville köpa en ny borste från Sokos. Vi gick där i stan i lite andra butiker också. När vi varit i stan en stund fick Sofia så kallt så vi cyklade hem till henne och söka mera kläder. När Sofia bytt om till varmare kläder cyklade vi tillbaks till stan och sedan runt Kokon udden. Cyklade även till Hamars planen och till SEO för att köpa glass, det var väldigt kallt där :( Efter glassen cyklade vi nu bara runt lite överallt för vi hade inget bättre att göra. Sen cyklade jag hem.

Här hemma åt jag mat och chillade en stund. Sedan gick jag, mamma och hunden till butiken för att köpa lite lördagsgodis och bröd. När vi kom hem från butiken åt jag mitt godis och nu ska jag gå och sova, godnatt.Ingen video idag tyvärr :(

Likes

Comments


Morjens!

Idag var det planerat att vi skulle cykla till Hasselholmen. Men när vi började planera den här dagen igår kom vi på att båtarna som man åker över med till holmen kanske inte är i vattnet ännu... Så vi bestämde oss att fara till telegraf berget som ligger i Hamars.

CHIRAS morgon

Jag vaknade kring åtta tiden. Sedan var jag bara på telefonen en stund. Efter det gick jag upp och fixade morgonmål åt mig. Alla hade redan farit iväg till jobb/skola så jag var ensam hemma :) Jag åt en kvark och två bröd. Sen började jag packa väskan, kamera,dator,stativ mm. När väskan var packad och tänderna borstade gick jag ut med Cleo en stund. Sedan cyklade jag till Lidl för att möta Jannica.JANNICAS morgon

Jag vaknade av att klockan ringde kl.6.45. Hade tid till hälsovårdsstationen kl.7.40 för jag skulle ta blodprov och se om mina värden blivit bättre. De hade de :) Sedan cyklade mamma till jobbet och jag hem. Här hemma åt jag morgonmål och laddade upp dag 2 videon på nytt. Man kan inte se videon på telefon/tablett, vet inte varför och det gick inte att fixa. Så ni får nu bara se videon på dator :( Lite före tio cyklade jag sedan ner till Lidl för att möta Chira.DAGEN (Chira berättar)

Vi möttes vid Lidl för att köpa picknick mat till dagen. När vi hade handlat klart cyklade vi via Jannica för att lämna min dator... sedan cyklade vi mot Hamars. Där filmade vi, åt och hade det roligt :) Vi var där i ett par timmar. När vi såg att regnmolnen var på väg mot oss började vi packa ihop oss och cyklade hem till Jannica. Där redigerade vi videon för idag och jag började skriva på bloggen lite.CHIRAS kväll

När jag kom hem från Jannica var jag ganska hungrig eftersom klockan redan var fem då, så jag värmde lite fisksoppa åt mig (de andra hade redan ätit). När jag hade ätit kom äntligen dagens video upp på youtube, men tyvärr hade dagens video igen något fel så det går bara att se den på dator :(( Sedan chillade jag en stund. Jag ska ju imorgon på läger så det var dags att packa väskan och rullskidorna. När jag hade packat, låg jag bara i sängen o tittade på några videon o talade med kompisar.

Beställde förra veckan en träningsrock från stadium, med mitt presentkort som blivit kvar från födelsedagen, den hade kommit idag :) Sen åt jag kvällsmat och gick ut med Cleo på en kvällslänk i solnedgången. När jag kom in från länken gick jag i duschen och sedan började jag skriva på bloggen :) Nu ska jag gå o sova bara det här inlägget är klart

.


JANNICAS kväll

När Chira cyklat hem till sig åt jag mat med familjen. Sedan försökte jag ladda upp dagens video ännu en gång på nytt, men jag fick inte den att fungera så den får nu vara som den är. Sen chillade jag lite en stund innan jag gick ut och hjälpte mamma i trädgården. När jag hade hjälpt henne gick jag ut o gå med Pepsi. Efter länken gick jag i bastun och sedan åt jag kvällsmat. Nu ska jag börja sova.


Likes

Comments

Hei!

Idag är det Kristi himmelsfärdsdag, därför hade vi "helg" i diplomarbetet egentligen. Men jag och Jannica beslöt oss för att inte ta ledigt idag så vi har filmat en video som kommer upp ikväll och nu ska jag även skriva :)

CHIRAS morgon

Jag vaknade kring nio tiden på morgonen av mig själv. Sedan steg jag upp och gick och åt lite morgonmål tillsammans med resten av familjen. När jag hade ätit kom jag ner till mitt rum igen för att skriva "dag 1" blogg på nytt eftersom att bilderna igen krånglat... Därför kom det upp samma inlägg på morgonen så att ni skulle kunna se bilderna. När jag fixat klart problemet började jag laga fisksoppa. Lagade mat i kanske en timme. När kastrullen var på plattan började jag packa min väska till orienteringstävlingen som var idag, bytte även till träningskläder. Sedan åt vi lunch och efter det hoppade vi i bilen med pappa och började köra mot Lojo.

JANNICAS morgon

Idag vaknade jag vid åtta tiden, sen låg jag bara kvar i sängen o chillade. Sedan åt jag morgonmål. Jag bestämde mig för att fara med pappa idag till orienteringstävlingen, får inte själv träna/tävla ännu så jag kom bara med och såg på. Plattade håret och klädde på mig, sedan var det dags att köra iväg mot Lojo.DAGEN (Chira berättar)

När vi kom fram till Lojo och hade parkerat bilen började vi gå mot tävlingscentralen. Tävlingen hette "Prisma rastit" och idag var det sprint. Jag mötte Jannica där, hon hade kommit tidigare dit eftersom hennes pappa hade tidigare start. Vi filmade även lite där. Ok Trians klädbeställningar hade kommit, jag hade beställt en väst och cykelbyxor men tyvärr var det inte tillräckligt många som beställt byxorna så jag fick inte dem :( Men har en ny väst iallafall :)

Jag hade start kl.15.18 och det var 1,8 km till starten så jag joggade dit i god tid. Jag hade en 2,5 km lång bana, det gick nog helt bra:) inga större bommar/dåliga vägval. Jag kom i mål på tiden 13.34 min, det räckte till en 10:de plats :) När jag bytt om startade vi hem åt igen. Jag och pappa stannade på vägen vid köpcentrumet Sello för att köpa en födelsedagspresent till min kusin ;)CHIRAS kväll

När jag kom hem satt jag mig i soffan en stund och sen for jag ut o cyklade med Sofia. Vi cyklade vid maren o lite i stan. Sen kom jag hem och började se på orientering som kom i tv:n, det var sprintvärldscup på samma plats som vi orienterat på dagen. Under tiden som jag såg på det överförde jag alla bilder från kameran till datorn så att jag och Jannica har utrymme på kameran till att filma, skickade även dagens klipp till henne så hon kunde börja redigera dagens video. Efter det gick jag i duschen och åt lite kvällsmat, sen dess har jag skrivit här på bloggen.

JANNICAS kväll

Efter orienteringstävlingen åkte jag och pappa till Helsingfors för att söka min bror. Under tiden vi väntade på honom var vi på pappas kontor. Sedan körde vi hem. När jag kom hem åt jag mat och sedan började jag redigera videon från idag. När den var klar åt jag bara lite kvällsmat och sedan gjorde jag mig sovfärdig. Zzz


Likes

Comments

Hej!

Idag har det varit vår första diplomarbetsdag! Våran morgon började med att:

CHIRAS MORGON

Jag vaknade kl. 8 av någon konstig anledning, hade ju kunnat sova längre men då när man får sova så kan man inte sova, haha. Nåja, sedan steg jag upp efter att kollat alla sociala medier, jag klädde på mig träningskläder och sedan lagade jag morgonmål, smoothiebowl. Jag satte i banan, blåbär, mango och mjölk, det blev väl helt okej :)

När jag hade ätit klart gick jag ut till garaget och sökte mina rullskidor, stavar och hjälmen. Har just fått nya stavar i rätt längd så nu fick jag prova dem för första gången:) Sedan rullade jag ut på asfalten och skidade iväg på en 45 min länk. Jag skidade skate och drog några intervaller på det. När jag kom hem satte jag kopplet på Cleo (min hund) och gick ut o gå med honom en vanlig länk bara. Sen när jag kom hem gick jag i duschen och sen trampade jag iväg till skolan med cykel. Där tog jag en spruta för fästingar, sen möttes jag och Jannica där efter.

JANNICAS MORGON

Jag vaknade kring åtta på morgonen av mig själv. Sedan låg jag kvar i sängen, kollade på youtube och gick igenom sociala medier och sånt man brukar göra på telefonen. Efter det steg jag upp och tog min medicin som hjälper mig att få upp järnhalten i mitt blod igen. Har på senaste tiden haft för lågt järn och varit hos läkaren, tagit blodprov mm. Men nu mår jag nog bättre igen men får inte träna/anstränga mig än.

Sedan gjorde jag morgonmål åt mig, det blev äggsmörgås och gröt. Sen klädde jag på mig och gick ut med hunden på en kort morgonpromenad. Efter promenaden cyklade jag till ströhö för att möta Chira :)

DAGEN (chira berättar)

Efter att jag varit hos hälsovårdaren cyklade vi till Borgås minigolf plats vid ån. När vi kom fram dit var det STÄNGT, argggg. Vi blev sura eftersom minigolf var dagens grej från bucketlistan, men vad kan man göra? Vi beslöt oss att cykla runt lite i Borgå istället. Vi tog några timelaps på vägen som du kan se i videon ;) Efter nån timme i runt i stan cyklade vi till butiken för att köpa en avokado, hehhe.

När vi kom hem till mig började vi laga tortilla :) Vi skärde tomat, gurka, parika, sallad mm. och gjorde klart allt som vi ville ha i tortillan. Sedan åt vi och det var väldigt gott :)) Efter maten städade vi undan och sen var det dags att gå ut med Cleo på en promenad. Vi gick vid borgbacken o maren, filmade lite på vägen. När vi kom in tillbaks började vi överföra allt från kameran till datorerna och sedan satte vi oss och började redigera videon o skriva lite här på bloggen! Sedan cyklade Jannica hem.

KVÄLLEN

Chiras kväll

När Jannica hade startat hemåt åkte jag med pappa direkt till Svartså (hercules stuga) för att orientera. Det var idag årets andra ungdomsserie tävling! Jag hade 3,5 km bana och start kl. 18.37. Vi hade 11 kontroller och hittade dom alla utan problem på typ 40 min. När jag kom ut från skogen bytte jag snabbt om och sedan åkte vi hem. Här hemma gick jag i duschen och sedan åt jag kvällsmat. Sedan dess har jag skrivit klart det här blogg inlägget och planerat morgondagen!

Jannicas kväll

När jag kom hem från Chira började jag och redigera klart videon från idag. Det är första gången jag har redigerat en video men det gick nog helt bra :) När jag redigerat klart åt jag pizza och på kvällen gick jag ut med Pepsi (min hund).

Likes

Comments

Tjenare!

Idag har det varit WOD (=world orienteering day). Det är en dag när alla i världen orienterar. Eftersom att både jag och Jannica håller på med orientering så var vi några av dem som arrangerade arangemang i Borgå. Vi hade som uppgift att bygga en labyrintbana tillsammans med några andra orienterare vid Kvarnbackens skola.

CHIRAS morgon

Klockan ringde sjutiden på morgonen. Vi skulle vara i kvaba kl.8.00 så. Jag låg kvar en stund i sängen men sen var det dags att stiga upp. Klädde på mig Ok Trians kläder och sedan åt jag snabbt morgonmål och cyklade iväg till kvaba. Där mötte jag Jannica och de andra. Sedan började vi bygga labyrinten.

JANNICAS morgon

Det var meningen att jag skulle vakna kl.6.45 men jag gjorde det kända misstaget, snoozade... :) kl.7.15 ropade mamma om jag var vaken och då vaknade jag till från drömmarnas land, haha. Sedan klädde jag snabbt på mig lite kläder och gick jag ner och åt morgonmål. Sedan tog jag cykeln från garaget och trampade iväg till kvaba i sista minuten.DAGEN (Chira berättar)

När vi kom fram till kvaba tog vi sakerna från de andras bil och sedan började vi bygga labyrinten. Vi skulle laga två labyrintbanor, jag och Jannica fixade den ena och Emil o Ville den andra. Vi började med att trampa ner alla pinnar i marken med hjälp av att se på kartan. Sedan drog vi band mellan alla pinnar så att det skulle bli en labyrint. Vi byggde i ca. 1h.

Alla elever (över 400) från kvarnbackens skola kom och orienterade klassvis olika tider under hela dagen. Vi hjälpte med att hålla emiten rätt i handen, hålla kartan åt rätt håll och visade vart de var på kartan :). Vid 11 tiden var det matpaus. Vi åt skolmat -fiskpinnar,potatis och glass, namm :) Efter maten hade vi ännu 12 klasser att orientera med, huhhu men bra gick det ;)

Två tiden hade alla klasser besökt våran labyrint så då var det dags att börja städa undan den. När labyrinten var borta tackade vi hejdå och började cykla hem till mig. Vi var hemma ca. 15 på eftermiddagen.När vi kommit hem från kvaba åt vi lite mellanmål och sen började vi redigera videon och skriva bloggen för idag. Vi höll på och jobbade i ca. 3h och var även ute och filmade slutet till videon. Sedan cyklade Jannica hem till sig.

CHIRAS kväll

När Jannica cyklat hem klädde jag på mig träningskläderna och mötte upp Sofia. Vi cyklade sedan till borgbacken för att fara på skidningens (akilles) trappträning där. Vi brukar ha träningar i borgbacken på onsdagar. Före träningen tog vi några bilder när jag sprang, det blev nu som det blev... :) Sedan hade vi träning, vi började med uppvärmning och lite koordination, hopp o skutt i trappor o även loikkan och armhävningar. Efter en timmes svettande var det nedvärmning som gällde och träningen var slut. Sen cyklade jag hem, gick i duschen och åt kvällsmat. Sen dess har jag skrivit på bloggen :)

Mina nya klassiska rullskidor kom även idag!! Har inte haft egna klassiska rullskidor utan har alltid lånat föreningens, men inte mer :)) Väntar på att få testa dem, tror det blir första åkturen med dem på veckoslutets läger.

JANNICAS kväll

När jag kom hem från Chira satte jag mig vid datorn och fortsatte redigera videon och försökte få upp den på youtube. Idag tog det lite längre att ladda upp videon på grund av tekniska skäl men nu är den uppe på Jannicas youtube kanal :)Sen jag kom hem har jag nog annars bara duschat, ätit och jobbat med videon.


Likes

Comments