Skolestart – Dette trenger du å vite

Det er snart klart for skolestart, og jeg kan tenke meg at det er mange spente barn som gurgleder seg veldig til å møte opp i skolegården. Det er en spennende tid de søte små nå går i møte, og ikke minst en helt ny verden for dem. I barnehagen var barna vant med at de selv kunne kontrollere dagen sin, til en viss grad. De var vant med lek og være i aktiviteter fra de kom til de ble hentet. Barna vet at på skolen må de sitte på stolen høre på læreren, de må skrive i bøker og de får lekse som må gjøres hjemme. Noen er kanskje veldig spendt på akkurat dette, andre gruer seg kanskje litt ekstra til dette. Begge deler er like normalt.

Jeg har selv arbeidet på skolen og vært assistent for første klasse. Jeg har tatt imot barna og hørt en rekke tanker om hvorfor barn har gledet seg til å begynne på skolen, samtidig også hvorfor barn har gruet seg til skolestart.
Noen barn gruer seg fordi de ikke kjenner noen i klassen, andre gruer seg fordi de ikke vet hvor toalettet er. Samtidig har du de som gleder seg til å lære å lese og skrive, du har de som gleder seg til å bli kjent med nye barn og få enda flere venner. Barn er ulike og har behov for å bli møtt der de befinner seg. Som foreldre er det også viktig at du forbereder ditt barn på skolestart, ved å holde fokuset på det positivet. Dette bidrar til at barnet som gruer seg, kanskje også gleder seg. Så om du hadde en dårlig opplevelse av skolen, er det kanskje ikke nå det passer seg å dele den med barnet ditt.

Slik kan du forberede barnet ditt :

Lær barnet ditt å gå på do selv – Dette bidrar til at barnet klarer seg bedre selv og kanskje ikke opplever toalett besøket som pinlig. Det er heller ikke så lett for læreren å forlate en hel klasse for å følge ett barn på toalettet. Visste du at dersom barnet ditt kan strekke høyrearmen over hodet og ta seg selv i øret, så er armene også lange nok til at barnet skal kunne tørke seg selv etter ett toalett besøk ?

Kle på seg selv – Det at barnet kan kle på seg selv utgjør at barnet får mest mulig ut av friminuttene. Det betyr også at barnet selv klarer å kle på seg før en gymtime. Det å bli påkledd av en voksen, er noe som kan oppleves som et nederlag for barnet. Da særlig viss det er flere barn i garderoben. En ting er å spør om hjelp tilglide igjen glidelåsen, en annen er å få hjelp til å ta på lue, jakke, bukse osv.

Vent på tur – Det kan være lurt å forberede barnet på at det må vente på tur. Dette er noe de opplever ofte på skolen, og som for mange ikke er så lett å akseptere. Så hvorfor ikke øve på det hjemme ?

Sitt i ro på stolen – Det å sitte i ro er ikke enkelt for de små, noe de kommer til å bli vandt til når de begynner på skolen. Dette er noe du enkelt kan forberede barnet ditt på ved å øve rundt matbordet.

Øv på konsentrasjon og aktiv lytting – Les eventyr sammen med barnet ditt, og be barnet om å gjenfortelle eventyret du har lest. En super måte å forberede barnet ditt på skolen.

Gi barnet ditt selvtillit på at øvelse gjør mester – Mange barn opplever det å måtte utføre noe flere ganger som ett nederlag og gir ofte opp. Barn som ikke har nok indremotivasjon trenger ofte litt ytremotivasjon, som en premie. Kanskje har dere en klistermerkebok hvor barnet kan få ett klistermerke når barnet mestrer dette ?

Det at barnet skal begynne på skolen handler ikke nødvendigvis om at dere må øve på å skrive, lese og regne. Det skal barnet lære på skolen.
Det som er viktig er at barnet psykisk og fysisk er godt forberedt på det som venter barnet på skolen. Det er mye nytt som skjer på skolen, der iblant noe som ofte mange barn har utfordringer med er at skolen stiller forventninger til barnet. Bruk heller den siste tiden på å forbered barnet ditt på at det nå vil komme til å være en del av en gruppe, hvor barnet ikke alltid kan være først. Noe det heller ikke er noe galt med å ikke være. De voksne ser deg like mye om du er først eller sist.

Liker

Kommentarer

livetmitt93
livetmitt93,
flotte tips 😊nouw.com/livetmitt93
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229