Så här gör jag för att utvecklas.

Att utveckla sitt skrivande är en självklarhet för alla författare som skriver och för de som aspirerar på att bli författare. Och strävar såklart efter att en dag bli utgiven författare. Det är mitt mål. Det är min dröm. Och hit där jag är idag hade jag aldrig kommit om det inte hade varit för att jag gått kurser och utbildningar. I allt från svenska till skrivande till författarutbildning. Men det betyder såklart inte att jag inte kämpar vidare för att ständigt bli bättre.

Så vad gör jag idag för att kunna fortsätta utvecklas. Nedan bjuder jag på en lista på saker...

Top fem saker jag gör för att utveckla mitt skrivande.

1. Skriva.
För att bli bra på att skriva så måste du skriva, skriva än mera och skriva mycket. Skriva på bokmanus, noveller och idéer. Kanske en och annan dikt. För jag känner direkt när jag tagit någon dag paus att jag tappar i mitt skrivande. Därför försöker jag skriva något varje dag. Tyvärr brukar orken tryta under helgen.

2. Redigera.
För varje skriven text så behöver man skriva om den i omgångar. Och jag brukar skriva en text, läsa igenom den och rätta fel. Sen snabbredigerar jag. När hela texten är klar så redigeras den igen. Allt detta har jag gjort med Alpen Hotel. Den ska testläsas och gissa, den ska redigeras igen för inskickning till förlag. Sen finns det risk för mer redigering.

3. Ha rutin.
Som jag nämnde längst upp, för att bli bättre måste jag skriva mycket. Och då är det bra att få in en rutin på sitt skrivande. Och det har jag. Börjar alla veckodagar med att blogga. Sen fortsätter jag med mitt projekt som jag jobbar med för tillfället. För hur det än är har man rutin är det lite enklare att komma igång på morgonen oavsett hur trött man är.

4. Läsa på.
Det är alltid bra att läsa på hur saker och ting fungerar i det verkliga livet. I synnerhet om du placerar historien i dagens samhälle som jag gör med mina Emma Elliot-böcker (som jag bara skrivit en av än så länge). Visst kan man göra om saker så det passar historien, bara det inte blir för mycket. Igenkänningsfaktor är nog viktigt för många som läser. Drar man sig långt ifrån sanningen blir det ett irriterande moment.

5. Läsa. Läsa igen.
Att läsa andras böcker kan man lära sig mycket av. Och alla stora författare som ger goda råd brukar också ge rådet att läsa. Läsa allt du kan tänkas vilja läsa. Sen kan man läsa allt om igen (om man så önskar). Inget fel med att läsa en bok flera gånger. Sen är det heller aldrig fel att läsa en bok som kanske inte är så bra. Av allt du läser lär du dig av. Hur du kan skriva och hur du inte vill skriva.

Bubblare: Läsa mera, Skriva noveller, skriva dikter, blogga, schemalägg, göra research, bakgrundshistoria, utveckla karaktärer, skriva på oavsett, läsa igen. (Förstår mig inte på folk som tycker att de skriver bra utan att läsa en enda bok. I min värld låter man då lite självgod. För alla kan lära sig av att läsa andras böcker.)

Mycket av det jag tagit upp idag har jag nämnt tidigare. Men vissa saker kan man aldrig säga nog många gånger. Att utvecklas gör jag ständigt i och med att jag gör alla de saker jag nämnde nu ovan. Dessutom vill jag utvecklas, bli bättre och vet hur saker och ting ska skrivas. Jag vill trots allt bli utgiven författare. Jag vill kunna gå ut i bokhandeln och se min bok stå där i hyllan. Det är det som är min dröm. Pengar blir sen en bonus på ett bra gjort arbete.

Nu får ni ha en fortsatt bra tisdag. Tack för att ni tog er tid att läsa dagen inlägg. Stay safe!! vad ni än gör....

Gillar

Kommentarer