Jobbar med omgivningen.

Att skriva är inte alltid att bara sätta sig ner och skriva. Kanske lite så man börjar men efter hand så bör man gå tillbaka och få in bra beskrivningar på karaktärerna genom deras gestaltning. Hur de beter sig i olika situationer gör att läsaren till slut lära känna dem. Men man får absolut inte glömma bort att beskriva den miljö de befinner sig i. Mn det är inte alltid så lätt att få in den beskrivningen utan att det kanske blir lite för mycket och utdraget långtr��kigt.

Men den här veckan har jag alltså jobbat med omgivningen i boken (lika mycket som att gestalta karaktärerna).

Nu har jag gått tillbaka till början i min bok jag tidigare kallade Hotell Planken men som jag nu kallar Alpen Hotel. Platsen är den samma, hotellet har bara bytt namn. Kändes kanske lite mer trovärdigt då hotellet trots allt ligger uppe i alperna.

Men som sagt jag har gått tillbaka till början. Lagt in bättre beskrivningar på omgivningen, på miljön de befinner sig i. För när man lär känna protagonisten kan man också presentera miljön som protagonisten rör sig i. För jag vill ju att läsaren ska se framför sig vart hon är. Se vart hon går och känna samma känsla som hon gör.

När man beskriver omgivningen är det lätt att man gör en Tolkien och beskriver miljön sida upp och sida ner. Det passar i hans böcker men sällan i någon annans. Sen kan man gå åt motsatt håll där man näst intill glömmer att beskriva vart karaktärerna rör sig. Det är inte heller bra. Det gäller att hitta en gyllene medelväg.

Hur som helst... så här gör jag. I början, i lära känna kapitlen, där läsaren får lära känna alla karaktärer som den miljö de rör sig i så förklarar jag kanske lite för mycket. Men allt eftersom jag har beskrivit allt som behöver beskrivas så tar jag bara upp små detaljer längre fram. Mest för att påminna läsaren om hur det ser ut.

Det är det som lite är tjusningen med att skriva, vi har alla olika sätt att gestalta och beskriva. Allt har att göra med vilket sätt vi skriver på, vilket språk vi använder oss av. Jag försöker hålla mitt språk enkelt och lättläst utan att för den skull skriva som för barn. Det ena sättet är inte mer fel än det andra. Att skriva en bok är i grunden ett försök att beskriva en film för någon som inte kan se den.

Nu får ni ha en skön fredan och en underbar helg. Tack för att ni tog er tid. Stay safe!

Gillar