Jag har slarvat, nu gör jag det ordentligt.

Svart Opal är projektet som följt mig i över 25 år och det är ännu långt ifrån färdig. Jag har tidigare nämnt hur mycket otur jag haft med projektet så det tänker jag inte gå in på igen. Men den här gången känns det annorlunda. Jo jag vet, jag har sagt det varenda gång när jag börjat om från början. Och varje gång som jag har börjat om har jag gjort ytterligare ändringar.

Historien jag skriver om nu är så längt ifrån grunden man kan komma. Men vet ni... den har jag kvar och den kommer jag för alltid spara. den är trots allt ett första sparade utkast, om än ett riktigt kasst utkasst.

Denna gång gör jag också som sagt några förändringar. Allt för att få ihop en homogen historia. En historia som i grund och botten har en röd tråd oavsett vilken av mina karaktärer som man får följa för stunden. För jag har trots allt gett röster till många.

Jag har byt namn på två karaktärer. Martin fick bli Maximilian men som kallas rätt och slätt Max. Och jag bytta namn för jag kom på att det finns för många poliser som heter Martin, kända poliser som fiktiva. Sen bytte jag namn på min protagonist... Hon fick byta från Opal till Nadja. Som jag sa tidigare så passade namnet bättre ihop med tvillingbrodern Nikita.

Dessutom så koncentrerar jag mig än mer på Nadjas förvirring. På hennes fantasivärld. Där är hon ute och lever ett vanligt liv. Fast egentligen lever hon ett inläst liv på en psykiatri. Och denna psykiatri har jag förlagt på en plats där idag finns ett äldreboende.

Och det är en av de stora ändringarna i denna omgång är att jag förlagt historien på en riktig plats. Det gör att jag får enklare att beskriva omgivningen i boken. Jag har också lättare att förklara hur mina karaktärer rör sig i samhället. Det gör att det känns mera trovärdigt. Vart det är? Ja på en plats där jag tidigare bott.

Jag har också, ännu en gång, tagit bort karaktärer som jag anser int för historien framåt. Jag har lyft fram andra karaktärer som tidigare bara var nämnda. Och dessutom jobbar jag mer med karaktärers bakgrund.

Jag har valt att behålla namnet Svart Opal på mitt projekt eftersom jag ska koncentrera mig lite mer på ett smycke Nadja har. Förut var det ett armband med en berlock på i svart opal. Nu är det ett halsband som farfar gjort som en kopia av ett Fabergé-berlock där han istället använt sig av svart opal för att ingen ska kunna förväxla.

När jag skrivit på detta projekt tidigare så har jag slarvat en massa. Nu har jag bestämt mig för att göra det ordentligt. Inga halvmesyr till historia, inga halvmesyrer till karaktärer och inget halvhjärtat försök att skapa en värld. Och ja nu känns det också bra att jobba med detta projekt. Bara hålla alla tänkbara tummar att jag får bli färdig denna gång utan att texten försvinner på ett eller annat vis.

Nu får ni alla ha en fortsatt god onsdag. Tack alla som tar sig tid. Stay safe!

Gillar

Kommentarer