Det här med att känna sympati...

Det här med att känna sympati med en karaktär... har absolut inget göra med om den karaktären är ond eller god. Utan hur man som författare kan få läsaren att känna sympati för vederbörande. En karaktär ska kunna begå onda handlingar och som läsare ska du ändå heja på att just den karaktären klarar sig. Kommer undan lagen långa arm.

Men just nu läser jag en bok som de inte riktigt lyckats med sympatikortet. Jag blir till och med arg bara karaktären dyker upp.

Den bok jag läser just nu är Kaninjägaren av författarparen Ahndoril som skriver under pseudonymen Lars Kepler. De är en av de mest internationella bästsäljande författarna vi har här i Sverige. Och... jag har alltid varit nyfiken på deras böcker. För så många har ju vurmat för dem.

Men kan säga direkt att det är inte min kopp te. Nu kan de vara så att jag slängts in mitt i en berättelse där det finns händelser innan och händelser efteråt. Kan vara så att jag inte förstår deras sätt att skriva på. Jag kanske inte ens är smart nog att läsa deras böcker. Eller så är det för jag inte har läst klart boken än...

Hittills har jag hunnit ifrågasätta att statsministern personligen åker till ett fängelse för att höra om en fånge där vill göra uppdrag för rikets säkerhet. Dessutom vem är denne mystifike statsminister? Utan namn känns det opersonligt. Jag har också ifrågasatt hur karaktären Saga, som ska jobba inom SÄPO, inte kan se skillnad på ett offer och en gärningsman. Det sättet hon sparkar ner den redan svårt skadade kvinnan på gör att jag direkt fattar agg för henne. Så fort jag läser hennes namn blir jag irriterad. Dessutom har jag också vid ett par tillfällen inte ens förstått vad de syftar på i texten.

Jag personligen kan inte förstå hur de kunnat bli så populära. Men antar att deras sätt att skriva inte passar mig. Tydligen passar de väldigt många andra, för annars hade de inte varit bästsäljande. Självklart önskar jag dem fortsatt framgång, jag kommer dock inte läsa deras böcker. Fast de sörjer nog inte speciellt mycket för det.

Lar Kepler är en framgångssaga, det kan man lugnt påstå. Att jag inte tycker om deras sätt att framhålla sina karaktärer, sätt att skriva och upplägget av boken är min personliga åsikt. Skulle aldrig falla mig in att tala om för någon annan vad de ska tycka. Eller för den delen bli sårad när någon ogillar något jag gillar. Allt det handlar om är att man har olika smak, åsikt och sätt att se på saker.

Hur som helst, jag ska i alla fall läsa klart boken. Men nu så får ni alla ha en fortsatt skön måndag. Tack för att ni tog er tid. Stay safe!

Gillar