Bra drag för en antagonist?

Antagonisten: protagonistens motsats, hindret, den som sätter käppar i hjulet. En antagonist behöver inte vara skurken utan bara den som står på andra sidan av protagonisten. Är protagonisten skurk kan antagonisten vara polisen eller den personen som jagar protagonisten. Men i mitt projekt Hotell planken är antagonisten som är skurken. Kanske inte så tydlig till en början, men efter hand ska det bli mer och mer uppenbart.

Så vad behöver då min antagonist för att bli bra? Vad stävar just den karaktären efter?

Top 5 bra drag hos min antagonist. Utan inbördes ordning.

1. Stå på motsatt sida.
Denna karaktär ska givetvis stå på ett annat plan än min huvudperson. Deras moral är motsatser. Deras sätt att tänka är motsatser. Deras sätt att hantera situationer är motsatser. Deras sätt att agera mot andra är direkt motsatser.

2. Ha ett mål i livet.
Precis som min huvudperson Emma så har även denna karaktär ett mål i livet. Emmas var att hitta sin riktiga familj och få svar på alla frågor. Denna karaktär däremot vill hämnas de som gjort orätt i dennes ögon. Samtidigt få svar på varför de personerna gjorde som de gjorde.

3. Skapa konflikter.
Självklart vill denna karaktär skapa konflikter inom gruppen så att de splittras. Det är enklare att ta sig an en grupp människor om de inte är ense med varandra.

4. Att göra sig förstådd.
Denna karaktär har känns sig missförstådd mest hela livet. Så det enda denna person vill är att folk ska förstå dens handlingar oavsett om de tycker det är rätt eller fel. Samtidigt rättfärdigar den sina handlingar och tycker att alla borde förstå ändå.

5. Vara medelpunkten.
Denna karaktär vill bli omtyckt av alla även om den ogillar de flesta i gruppen. Spelar på att ara alla till lags. Den som alla ska vände sig till när något otrevligt händer. Ler då dem i ansiktet med planerar samtidigt hur man ska "sätta kniven i ryggen".

Bubblare: Hämnas å sina och andras vägnar, vara besvärlig, egoistisk och självisk, jobbig barndom, helt oförstående för andras känslor och tror sig vara perfekt.

När man skriver så vill man att alla ska känna empati med protagonisten. Fast man ill också någonstans att läsaren ska känna ett sting av empati även för antagonisten. Att skapa en ondskefull skull är väl ingen match. Han gör onda handlingar mot oskyldiga personer. Men lägger man int att antagonisten har råkat illa ut och därför agerar som den gör kan man för ett ögonblick känna, men stackaren den har inte haft det lätt. Så är det mycket att tänka på när man skapar en protagonist är det mer att tänka på när man skapar en antagonist.

Nu får ni alla ha en fortsatt bra tisdag. Tack för att ni tog er tid. Stay safe!

Gillar

Kommentarer