I år ska musikhjälpen sändas från Linköping. *JIPPI*

Jag har som många andra en önskan att musikhjälpen ska stötta diabetesfonden/barndiabetesfonden.

Att pengarna ska gå till diabetes denna gång. 

Har skrivit på namninsamling om detta, se nedanhttp://skynda.nu/namn/musikhjalpen.php

Eftersom diabetes är en av de största sjukdomarna i Sverige, men ändå alltid verkar glömmas bort i media, tycker vi att musikhjälpens insamling 2015 ska gå till diabetesforskning. Diabetes får inga stora galor, parader eller fester. Nu är det dags!

Därför vill vi att diabetes ska uppmärksammas, så det slutar spridas så många sockermyter. De flesta vet inte skillnaden mellan Typ-1 och Typ-2 diabetes. Vi har blivit trötta på att blandas ihop, när det nästan är 2 olika sjukdomar!

Vi är inte bittra, vi vill bara uppmärksammas istället för att anklagas. Majoriteten av oss har inte fått diabetes för att vi ätit fel mat. Många av oss har bara haft otur och förtjänar inte att bli beskyllna.

Tycker du som vi? Fyll i informationen här under.


Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Av olika anledningar har jag varit frånvarande från bloggen, men gör nu ett nytt försök att dra igång den igen. Funderar att ändra inriktning lite på ​bloggen. Bloggen kommer handla såklart fortfarande om diabetes, men inte så mycket inriktning på följdsjukdomar och andra autoimmuna sjukdomar. Utan mer mina tankar om livet. Om den hemska sjukdomen diabetes.  

Likes

Comments

Snygga armband för forskningen

Cara Collection har tillsammans med Diabetesfonden tagit fram armband som säljs till förmån för forskningen kring diabetes. Sofia Bergqvist, ägare till Cara Collection, har själv haft typ 1-diabetes i över 20 år och har under många år engagerat sig i diabetesfrågan.

- Jag vet hur det är att leva med denna kroniska sjukdom som många vet ganska lite om. Genom diabetesarmbanden kan fler få kännedom om diabetes och samtidigt stödja forskningen kring sjukdomen. Min dröm är att armbanden ska bidra till ett botemedel mot diabetes, säger Sofia Bergqvist.

Armbandet i vår grå profilfärg har ett hänge föreställande Diabetesfondens symbol Livets löv. De blå armbandens färg kommer från Världsdiabetesdagen och återspeglar himlen som förenar alla nationer och är färgen på FN:s flagga.

Armbanden finns i flera modeller (barn, dam och herr) och kostar mellan 169-205 kr, varav 20-50 kr går till forskningen. Beställningar görs på www.caracollection.se och beräknad leveranstid är 2 dagar.

Likes

Comments

Vad är autoimmuna sjukdomar?

Autoimmunitet är sjukdomar som orsakas av att immunförsvaret vänder sig mot den egna kroppen.

Det låter kanske konstigt – och visst är autoimmunitet ett exempel på hur komplex människokroppen är. Samtidigt finns i dag god kunskap om vad som orsakar autoimmuna sjukdomar. Även om de inte alltid kan botas så finns behandling som lindrar symptomen.

Antikroppar angriper

Autoimmunitet orsakas av att vårt immunförsvar reagerar och beter sig felaktigt. Antikroppar, som ska skydda mot infektioner, kan istället skada till exempel nerverna – de vänder sig mot den egna kroppen och förvandlas från vänner till fiender. De kan också skada andra vävnader.

Det är något av en olycklig slump att antikroppar har en struktur som gör att de kan bita sig fast på nervtrådarna. När det sker så störs nervsignalerna, ibland till följd av en inflammation. Budskap som nervsystemet vill förmedla mellan exempelvis hjärna och fingrar når inte fram. Följden blir ofta att muskler och känsel påverkas.

Exempel på autoimmuna sjukdomar är Guillain-Barrés syndrom (GBS), reumatoid artrit (RA), multipel skleros (MS) och diabetes (DM typ 1). Det är inte bara nervsystemet som kan drabbas. Vid typ 1-diabetes angrips bukspottskörteln och vid reumatoid artrit angrips kroppens leder.

Autoimmuna sjukdomar kan även orsakas av andra mekanismer. Till exempel immunkomplex. Antikropparna fastnar då på ett främmande eller kroppseget ämne (antigen). Det kan orsaka en lokal inflammation som kan skada till exempel njurar, muskler och hud. Även T-lymfocyter, som normalt ska angripa virusinfekterade och canceromvandlade celler, kan ta fel och angripa friska celler.

Vanligast hos vuxna

Autoimmunitet kan bryta ut när som helst i livet. Det vanligaste är i vuxen ålder. Symptom kan komma smygande under flera år. Det kan börja som en vag trötthet i en muskel, och utvecklas till svårigheter att röra muskeln. Symptom kan också komma plötsligt och vara övergående.

Exakt varför autoimmunitet uppstår är inte klart. Ärftlighet är en förklaring, men inte den enda. En infektion kan utlösa en autoimmun sjukdom. Det är också känt att kvinnor drabbas oftare än män.

Viktigt vara uppmärksam på symptom

Många autoimmuna sjukdomar kan inte botas. Däremot finns ofta möjlighet att mildra symptomen. För den som är sjuk kan behandling innebära bättre livskvalitet med mindre smärta och obehag.

Ju förr autoimmunitet upptäcks desto bättre. Tidig behandling kan i vissa fall bromsa utvecklingen. Det är därför viktigt att vara uppmärksam på symptom och utreda misstankar på ett tidigt stadium.

Likes

Comments

Precis som de flesta andra har även vi fått kommentarer från människor omkring oss, det kan vara allt från släktingar till grannar och helt okända människor.

Här kommer några, man varken vet om man ska skratta eller gråta

-tar hon 7 sprutor varje dag?!? Är hon så sjuk? Ja då måste hon har mycket diabetes....

-ja hon måste ätit mycket godis

-hur kan ni som föräldrar tillåta barnen att äta så dåligt så de får diabetes (saken var bara den att dottern åt mycket grönsaker, mycket fisk och gärna lax och åt nästan inget godis eller sötsaker)

- men hon är ju inte tjock

- men om hon börjar äta bättre och motioner så bli hon av med diabetesen.

- ja men "Arne" som oxå har diabetes han behöver bara ta tabletter och han mår nu så gått som bra nu i sin diabetes sen han börja röra på sig och la om kosten... de är ju bara att ni gör likadant (Arne har typ 2)

Hur man än försöker förklara för människor så är det mycket okunskap och de vill inte förstå. Typ 1 och typ 2 är två olika sjukdomar.

Har ni fått några roliga kommentarer ang diabetesen?


Likes

Comments

Typ 1-diabetes

Typ 1-diabetes (tidigare kallad insulinkrävande diabetes, juvenil diabetes, ungdomsdiabetes, och som även ibland skrivs som typ I-diabetes) uppstår när blodets halt av socker stiger på grund av att kroppen saknar eller har nedsatt produktion av hormonet insulin. Sjukdomen orsakas av en autoimmun reaktion mot de insulinproducerande cellerna (betaceller) i bukspottkörteln (pankreas).

Som med andra autoimmuna sjukdomar är etiologin (sjukdomsorsaken) oklar. Tvillingstudier har visat att ärftlighet existerar, men att den inte är entydig. Vissa typer av MHC-alleler (genvarianter) tycks ge en ökad känslighet för att utveckla sjukdomen. Sjukdomsutvecklingen vid typ 1-diabetes påverkas inte av kostvanor eller vikt.

Det finns vissa tecken som tyder på att trauma, exempelvis annan sjukdom, kan skynda på sjukdomsutvecklingen. Om dessa händelser inträffar när barnet är i en ålder då kroppen utvecklas mycket och kan vara känslig för yttre faktorer så kan bukspottkörtelns betaceller slås ut av immunförsvaret. Typ 1-diabetes kallades tidigare för sockersjuka, då sjukdomen har med blodsockernivån att göra.

LADA (Latent autoimmune diabetes in adults) är en diabetesform som liknar typ 1-diabetes. Den drabbar vuxna och kan ibland förväxlas med typ 2-diabetes. Liksom i typ 1 minskar insulinproduktionen, men långsammare än i typ 1. Inledningsvis kan LADA ofta behandlas med tabletter som sänker blodsockernivån, men efter några år krävs i regel insulininjektioner. Även LADA är en autoimmun sjukdom.[2]

Typ 2-diabetes

Typ 2-diabetes (tidigare kallad icke-insulinkrävande diabetes och åldersdiabetes) är ett tillstånd då kroppens känslighet för insulin är nedsatt. Bukspottkörtelns produktion av insulin är normal eller förhöjd men däremot har insulinet minskad effekt på vävnaderna i kroppen, och blodsockerhalten förblir därför hög. Orsaken är att cellernasinsulinreceptorer av okända anledningar inte längre svarar på insulin, och därför tar inte cellerna upp glukos från blodet. Typ 2-diabetes behandlas därför inte huvudsakligen med insulininjektion, även om det numera är ganska vanligt även med insulininjektioner som komplement till behandling med tabletter.

Graviditetsdiabetes

Är en typ av diabetes som uppkommer under graviditet och försvinner efter förlossningen. Dessa patienter löper en ökad risk för att längre fram i livet få diabetes Typ-2. Det är viktigt för dem att minska den risken genom att undvika övervikt, att motionera och att inte röka.

Sekundär diabetes

Sekundär diabetes är när diabetes orsakas av en annan sjukdom. Den kan uppstå efter en inflammation i bukspottkörteln och i samband med vissa medicinska behandlingar, som till exempel kortisonbehandling eller akromegali. Sekundär diabetes kan försvinna om huvudsjukdomen behandlas.

Andra benämningar

Ibland kan man se begreppen typ 3- eller typ 4-diabetes. Dessa begrepp har ingen fastställd betydelse och används inte som diagnos. Begreppen används på olika sätt av olika personer. Typ 3 används bland annat för insulinberoende typ 2-diabetes, diabetes typ 1 kombinerat med metabolt syndrom eller att vara familjemedlem till en person med diabetes (varvid typ 4 blir vårdpersonalen)

http://wikipedia.se

Likes

Comments


Märkte att dottern mådde dåligt, men kunde inte sätta fingret på vad som var fel. Min pigga dotter blev trött och hängig, hon tappade orken. Blev törstig och kissade massor. Hon hade bara på nån dag blivit sååååå smal och hon har alltid varit öronbarn sedan hon var väldigt liten och nu börjar hon klaga om att hon hade ont i örat oxå. Hade kontaktat vårdcentralen vid flertal gånger. Nääää det är ingen fara sa sköterska det går influensa nu och att hon hade blivit smalare beror på att hon häll på att gå in i puberteten och hon hade vuxit ganska mycket så hullet hade inte hängt med. Vi fick inte ens komma in till vårdcentralen. Nu blev det helg och dottern blev inte bättre snarare tvärtom. Nu låg hon bara, orkade inte gå upp. Nu får det vara nog, jag ringer 1177 och får en tid till Jourvårdcentralen.

På Jourvårdcentralen blir hon undersökt och dr tar sänkan mm och hittar inget speciellt fel på dottern. Innan vi åker hem säger dr att om vi fortfarande är oroliga på måndag kan vi ringa till vår ordinarie vårdcentral.

Det blir äntligen måndag, jag ringer direkt på morgonen till vårdcentralen. Får prata med en sköterska som inte tycker vi behöver komma in, utan vill vänta på att de får in papperna/journalen från att vi har varit inne på jourvårdcentralen i helgen. När kommer de in undrar jag, får till svar att de kommer nog ons eller torsdag.

Va?!? onsdag eller torsdag... hallå jag har en dotter som är jättesjuk av nått och jag ska vänta ytterligare 3-4 dagar.... Nää detta är inte okej.... jag försöker med alla medel att få komma in med dotter.... men nej nej hon behöver inte komma in anser sköterskan per telefon.... Nu är jag riktigt arg och kräver att de får ta emot oss. Nu äntligen börjar hon lyssna och suckar jaja ni får väl en tid då...

Väl inne på vårdcentralen får vi träffa en inhyrd läkare, en sån som bara stannar ett par månader. Han undersöker dottern och vi får gå till labbet för att ta prover. Efter provtagningen ska vi tillbaka till läkaren igen. Han ropar upp oss och jag märker att han är stirrig, han sitter vid sin dator med ryggen emot oss. Han börjar prata fortfarande med ryggen emot oss jag har ens inte hunnit satt mig på stolen. -Diabetes, 42 i blodsocker, måste omgående till sjukhuset.... vad pratar han om???? Jag kommer på att jag fortfarande står upp, jag sjunker ner på stolen. Jag trodde att hon hade fått urinvägsinfektion eller nått liknade.... hade aldrig i min vildaste fantasi tänkt att det kunde vara diabetes.

Nu väder sig dr emot oss, han säger att han har mejlat till lasarettet i Motala och berättat att vi är på väg in. Vi lämnar vårdcentralen och åker till Motala. Där träffar vi en läkare som berättar att de inte alls kan ta emot oss eftersom de inte har nån avdelning att lägga in barn utan vi måste åka till Linköping. Det skulle läkaren på vårdcentralen vetat om han inte bara var en inhyrd läkare. Dr i Motala tar och berättar för oss om vad som komma skall och hur de närmaste veckorna kommer att se ut.

Vi lämnar Motala och åker mot Linköping, vi blir inlagda på barn.... Tiden på US skriver jag om en annan gång.

En lite "kul" sak var att diabetesläkaren som tog emot oss, blev sedan dotterns diabetesläkare under åren på barn diabetesmottagningen.

Måste bara säga att jag är så oerhört tacksam för all hjälp och stöd vi har fått av barndiabetes teamet i Linköping.

Likes

Comments

De första symtomen vid typ 1-diabetes är ökad urinmängder och ökad törst. Andra symtom är tilltagande trötthet, kraftlöshet, hunger, avmagring. Barnet blir så småningom även illamående, kräks och klagar över buksmärta sm liknar blindtarmsinflammation.

Om inte barnet kommer till behandling kan tillståndet snabbt förvärras och så kallad typ 1-diabetes komma att utvecklas. Utvecklingen av sjukdomssymtomen kan gå på ett par dagar till veckor hos små barn och ta månader hos tonåringar. Ett barn som tidigare varit frisk, som visar ökad törst med stor urinmängder skall alltid undersökas avseende på typ 1-diabetes.

Texten är tagen från boken Låt det gå ett år som är skriven av Nikes mamma Malin Nyman och utgiven med hjälp av Diabetesförbundet.
Likes

Comments

Varje dag får två barn i Sverige typ 1-diabetes. Sjukdomen får barnen leva med resen av livet. Att få en kronisk sjukdom påverkar oss inte bara fysiskt, utan även starkt känslomässigt, Livet med diabetes kan innebära speciella psykiska påfrestningar både för den drabbade och för personer i hans eller hennes närhet.

50 000 vuxna, barn och deras familjer lever idag med typ 1-diabetes i Sverige.

Svenska Diabetesförbundet är en ideell intresseorganisation för personer med diabetes, anhöriga och vårdpersonal. Idag är vi 23 000 medlemmar som tillsammans arbetar för att minimera konsekvenserna av sjukdomarna.

En viktig del i vår verksamhet är att sprida information och kunskap om diabetes och dess konsekvenser i samhället. Därför tar Diabetesförbundet varje år fram nya broschyrer och rapporter, som på olika sätt berör området diabetes.

Vi tror om fler människor i samhället har kunskap om sjukdomarna så förbättras förutsättningarna att leva ett bra liv med diabetes.

Stöd oss genom att bli medlem på diabetes.se

Texten är tagen från boken Låt det gå ett år som är skriven av Nikes mamma Malin Nyman och utgiven med hjälp av Diabetesförbundet.


Likes

Comments