Header

Hej!

Det är inte alltid jag har något att skriva om, så därav inaktiviteten på bloggen. Men nu har jag fått den fantastiska möjligheten av Smartson, som utvald testpilot, att testa en ny blodsockermätare som kommunicerar med en anpassad mobilapp vilket gör att man får en bättre helhet över sina blodsockervärden.


Fördelarna med denna blodsockermätare är att mätningen är noggrann och pålitlig, men man får också en större motivation till att dokumentera bs-värden och information som insulin, måltider och andra viktiga faktorer. Mätaren är dessutom väldigt liten till storleken och tar inte alls upp mycket plats i sitt fodral. Den enda nackdelen som jag kan komma på nu är väl att mätaren borde kunna skicka värdena till insulinpumpen för att lättare kunna använda bolusguiden, men annars skulle jag verkligen rekommendera denna blodsockermätare.

#smartson #contournextone

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Diabetes, Träning, Vardagslivet

Hej kära vänner!

Som vanligt är det mycket som ska göras denna vecka och det känns som jag har något inbokat varje dag i några år framåt. Igår var det dags för militärträning igen. Jag försökte lägga mig kring 11 mmol/L i blodsocker för att ha lite marginal inför det 1 timme och 15 minuter långa passet. Det var ganska mycket löpning och med lite extra kolhydrater i blodet tror jag att det istället höjde mitt blodsocker.

Vid start låg jag på 15 mmol/L och det var nog för högt. Jag hade ingen möjlighet att testa ketoner. Så jag körde och trodde att det skulle jämna ut sig til slut. Men sen efter mycket uppförsbacke och jägarvila så kände jag bara hur munnen blev torrare och torrare. Jag har aldrig känt någon tydlig acteon-smak förut som de brukar säga att man kan få vid högt blodsocker. Ledaren frågade hur jag mådde och jag sa det att jag hade diabetes och att huvudet kändes konstigt, men kunde inte riktigt beskriva känslan. Jag tror inte han ritkigt förstod vad jag menade. Antingen var det bara extrem trötthet eller så hade jag lite ketoner som gjorde att jag började må illa. Det är svårt att veta ibland.

Det som fick mig att börja tvivla var yrseln och att jag drack 2-3 vattenflaskor efteråt. Vi fick dela på vattenflaskor under passet men då var det max 2-3 klunkar var, jag hade tagit hela flaskan om jag fick. Jag har aldrig varit så törstig under ett träningspass. Det roliga i det här är att man inte vet när det tar slut. De sista övningarna bestod bland annat av att göra armhävningar under en låt som varade i 3.30. Det var ju inte så himla lätt när koppen kämpade för att sänka mitt blodsocker och speciellt när jag hade lite brist på insulin. Det var ju inte så himla lätt att stå i plankan när hela kroppen kämpade för att överleva. Där och då önskade jag verkligen att min bukspottkörtel fungerade till 100 %

Likes

Comments

Hejsan!

Över tiden har jag märkt på blodsockret att det ligger mycket lägre jämfört med innan. Dels har jag ändrat mitt basalprogram i pumpen och börjat träna lite mer. Det är svårt det där att få till rätt basaldoser, man behöver inte ändra mycket i doserna för att det ska bli för mycket. Nu kanske ni tänker, varför höja basalen när man börjat träna igen? Jo, jag ville se vilken effekt det skulle få på blodsockret och minska topparna så mycket som möjligt. På så sätt kanske jag kan ta mindre i bolus till måltider och slipper oroa mig för högt blodsocker var och varannan dag. Sedan tränar jag inte varje dag, och sitter mest i skolan och studerar. Så vissa dagar kan jag vara låg flera gånger men då försöker jag sänka temporära basalen och äta mer mat helt enkelt. Försöker hålla mig ifrån allt som innebär godis haha, bara väldigt sällan slinker det ner en och annan söt chokladbit! Man måste passa på ibland när man har lågt blodsocker.

Jag har fått lite pikar här hemma om att jag ställt in basalerna på för höga doser, och att det inte är bra att behöva äta extra vid lågt blodsocker. Men jag ser inget annat alternativ, och speciellt när jag kommit igång med träningen igen så kanske jag nån vacker dag kan sänka basinsulinet. Som ni ser på bilden använder jag vid vissa tillfällen vanlig insulinpenna. Detta för att pumpen inte är tillräckligt snabb ibland att tillföra insulin. Antingen sitter podden på ett mättat ställe eller så har podden inte kommit igång än. Varje gång jag byter podd får jag automatiskt högt blodsocker, tyvärr. Dels därför är det skönt att ha lite högre basaldos för att få ett så bra blodsocker som möjligt. Och man gör ju allt man kan för att undvika komplikationer.

Likes

Comments

Diabetes, Träning, Vardagslivet

Jag säger bara ett ord: träningsvärk. Nu när man testat på militairy training så känns alla träningspass som man genomfört under åren som semsterpass. Idag är det söndag så det har alltså gått fyra dagar sen jag genomförde passet och jag har fortfarande ont lite överallt i kroppen!

Och nu till det som alla väntat på: blodsockret! Det höll sig mycket stabilt under passet, innan start låg BS på 10,5 ungefär. Sedan gick det sakta ner till 8,0 ungefär. Det var svårt att veta om jag bara var otroligt trött eller om jag höll på att få en känning. Jag tror jag stängde av pumpen helt och hållet under passet. Först några timmar senare efter passet började BS sjunka på kvällen trots mellanmål och sen var jag nog låg 2-3 gånger efter det så det påverkar verkligen blodsockret någon dag efter skulle jag tro.

En sak som är bra att tänka på är att det är mycket få vilopauser i militairy training, kanske 1-2 minuter/gång beroende på nivå på passet. Man vilar oftast bara vid vätskepauser. Så det är högintensiv träning, vilket kanske kan vara bra om man vill uppnå ett mer stabilare blodsocker. Dock är det viktigt att äta bra så man har fyllt på sitt kolhydratförråd innan.

Efter passet var jag inte lika kaxig som innan 😅 Så jag blev medlem och tänkte att det här måste man ju göra fler gånger! Såklart så lockade de med specialerbjudande och en träningsväska på köpet värde 400 kronor.. klart man tar det erbjudandet då haha!


Blodsocker i skrivande stund: 8,0 mmol/L

Likes

Comments

Träning, Diabetes, Vardagslivet

Det var längesen jag antog någon slags utmaning eller testade något helt nytt. Jag gillar väl helt enkelt traditioner och löpning. Ikväll ska jag prova på Militairy Training i höstrusket. Det kommer säkert gå jättebra men jag har nu ett blodsocker som stiger långsamt så vi får se hur det går. Däremot händer det att adrenalin och nervositet gör att jag höjer mig några enheter i blodsockret, haha!

Själv tycker jag att det inte är så svårt att träna med diabetesen men det är klart att det blir mer planering och mer noggrannhet. Sen är det den psykiska utmaningen. Att inte tryckas ner av ett högt blodsockret och att inte bli rädd för att få en känning. Det krävs alltså ändå en del av en för att man ska kunna utvecklas i en sport. Många atleter gör det ju verkligen med bravur och det är dem vi ska ha som förebilder! Let's do this!

Nu ska jag bara se till att komma iväg! Fortsättning följer! 💪🏻

Likes

Comments

Sockerfritt, Vardagslivet

Lördagkvällen swishar förbi som bara den. Jag bestämde mig för att ta lite ledigt efter all turbulens med blodsocker, deadlines och sjukdom. Ibland måste man ta ett steg tillbaka för att få en överblick, ställa sig själv viktiga frågor. Sedan kan man ägna sig åt de mindre viktiga.

Så nu på kvällen bestämde jag mig för att göra lite nyttiga chokladbollar till kaffet. Den här gången hade jag sukrin i och jag vet att sötningsmedel är något man bör akta sig för och helst använda riktigt socker. Men som diabetiker får jag ett himla sug för sötsaker om jag äter något med riktigt socker. Använder jag en mindre mängd sötningsmedel får jag den där söta effekten jag vill ha, och oftast så påverkas blodsockret mindre. För lite insulin behöver jag alltid ta till mat som innehåller sukrin. Men det är ju också helt upp till var och en vad de vill ha i sina chokladbollar, så här kommer ett receptförslag på vilka ingredienser man kan använda om man vill inte vill göra vanliga chokladbollar :)

Chokladbollar med kaffe, ca 11 stycken

  • 1,5 dl havregryn (använde AXA's vanliga)
  • 3-4 msk kakao
  • valfri mängd äkta vaniljpulver
  • 3 tsk sukrin (finns i de flesta livsmedelsaffärer)
  • 0,5 dl kokosflingor
  • 2 msk bryggkaffe (valfritt)
  • 1-2 dl vaniljkvarg utan tillsatt socker
  • kokosflingor till rullning

Leta upp en mellanstor bunke. Blanda först de torra ingredienserna, tillsätt sedan kaffe. Alternativet är att man tar lite kaffepulver och blandar med varmvatten och blandar i. Sedan tillsätter man kvargen stötvis, beroende på hur man vill ha konsistensen. Smeten ska bli så pass kladdig att kokosflingorna fäster på ytan. Ta en liten tallrik och rulla smeten till små klot och rulla i kokosflingorna. Jag fick ihop 11 mellanstora chokladbollar. Ställ in i kylskåpet så smakar de ännu godare eller njut de direkt!

Likes

Comments

Diabetes, Vardagslivet, Hjälpmedel

Det är ofta jag ligger kring 11-12 i blodsocker nu när jag sitter på föreläsningar och är halvförkyld. Samtidigt måste jag ju äta lite för att hålla uppe koncentrationen lite och det är jättesvårt det där med insulinet, blir samma resultat oavsett om jag tar 2E eller 5E.

taco hej.

Likes

Comments

​Detta är en text för alla oss som kämpar med sjukdomen varje dag. Var eviga minut, sekund i vårt liv. Det finns massor med bilder och reklam och annonser där diabetes ses som en enkel sjukdom och som inte är värre än någon annan sjukdom. Många exempel förmedlar budskapet att diabetes faktiskt kan behandlas med motion och bra kost. Vad det nu är. De förmedlar budskapet att vi inte dör av sjukdomen så därför är det inte synd om oss. Men faktum är att det är FÖR MÅNGA som dör av sjukdomen på grund av okunskap och ignorans.

Det är slut med ignorans och okunskap. Det är dags att vi tar sjukdomen på allvar så att inte fler drabbas av förfärliga konsekvenser. Det är dags att samla in pengar till forskning och föreningar så att vi kommer ett steg framåt i rätt riktning. Och det vi gjort hittils är helt underbart. Det är så många som börjat blogga, föreläsa och försökt bidra med kunskap på sitt sätt. Vi behöver fler av er! 

Så till alla er som kämpar, kom ihåg att ni är riktiga hjältar varje dag, ni gör ett hästjobb varje dag för att må bra. Oavsett om ni har typ-1 eller typ-2 eller mody etc. så spelar det ingen roll, ni har klarat detta helt själva! Och har ni lyckats komma på rätt väg med sjukdomen så ger det er så himla mycket självförtroende! Ni är envisa, klarar av allt, hälsosamma och får en bra självkänsla. Att inte tryckas ner av ett högt blodsocker, det är styrka det! Så tro på att ni kan och att inget är omöjligt! Visa er insulinpump, blodsockermätare, insulinpennor, för vi behöver mycket #öppendiabetes.

Likes

Comments

Hej mina vänner!

Det jobbiga med en förkylning är att man inte är taggad på att gå till föreläsningar, man har skyhögt blodsocker om man inte är jättejättenoga med insulinet, det är knappt att man kan äta kolhydrater och man känner sig som en soffpotatis. Trots det så är jag vid medvetandet och kan tänka ganska bra.

Alltså det är ju egentligen mitt eget fel att jag fått denna trevliga snuva men är det nollning så är det. Går inte att undvika för att man kanske kommer bli förkyld. Ibland måste man vara lite social och ta det lugnt, göra spontana och konstiga saker innan man blir officiellt vuxen. Så är det bara.

Nu är jag inne på min fjärde förkylningsdag och otroligt nog är mitt blodsocker bra efter en grötfrukost. Så vågar man hoppas på att bli frisk snart?  

Likes

Comments

Diabetes, Sockerfritt, Vardagslivet

Snart är det dags för Diabetsgalan 2016!! Det ska bli superspännande att träffa en massa diabetiker och kanske mingla med lite kändisar, vem vet. Man blir mer och mer taggad för varje dag som närmar sig lördag. Jag har väl som kanske många andra inte införskaffat min outfit for that day, men har iallafall ett hum om vad jag ska ha på mig! Jag har inte heller haft tid över till bloggandet, då jag blivit antagen till sjuksköterskeprogrammet ganska hastigt. #happyfeelings

Just nu ska jag planera mina studier och läsa på. Har bytt podd idag så blodsockret har envist legat på 11 mmol/L under halva dagen. Lyxade till det med en Extend bar, här i smaken Chocolate & Caramel. Den var grymt god! Innehåller inget tillsatt socker, kan ätas när-som-helst, glutenfri, innehåller kolhydrater men som jag förstår det är det inga så kallade "net carbs". Det betyder alltså att fibrer och sockeralkoholer inte har en lika stor påverkan på blodsockret som med vanliga kolhydrater. Det är alltså totala mängden kolhydrater minus sockeralkoholer minus fibrer vilket blir de s.k. net carbs. Ju lägre "net carb" värdet är desto mindre är risken för viktuppgång. Detta är väl något sorts begrepp inom diet-världen men det kan ju alltid vara trevligt att testa. Har hört en hel del positivt om Extend Bars och med mina blodsocker på natten skulle det vara toppen att kunna stabilisera blodsockret istället för extra insulindoser. Oftast brukar proteinbarer och liknande höja mitt blodsocker lite så det är alltid bra att ta insulin beroende på situation. Dessa bars kan man inhandla på: http://www.diabeticdesigned.se - där jag även köpte biljetten till diabetesgalan!

Är tydligen ledig på fredag så det blir ett väldigt trevligt avslut på veckan! Men det ska väl fortfarande pluggas..

Likes

Comments