​Köpbeteenden kan vara en riktig utmaning att komma över. Men alla kan bli riktigt duktiga på att spara pengar, och när man har tagit den kontrollen inom ekonomin i sitt liv, så kan man komma riktigt långt med sitt sparande. 

Alla har självklart olika mål när det gäller sparande. Det kan vara en ny bil, en lägenhet, en resa, en ny dator, kläder eller bara en budget för kommande kriser. Jag har funderat och listat några grejer man kan tänka på när man börjar spara, och hur man ska resonera kring pengar. 

1. Fråga: Vad är det du ska spara till? Det är lättare att spara till diverse olika ting om man vet VAD man egentligen sparar till, och hur mycket det kostar.

2. Ta reda på en ungefärlig summa. Räkna gärna med 30% extra utav den hela summan. Hellre för mycket än för lite! 

3. Öppna upp ett sparkonto! Lättast att spara är att föra över pengar direkt när lönen rullar in på kontot. Du kan via din bank öppna olika sparkonton via internetbanken eller direkt på banken. Det är också mycket roligare att spara när man ser sina pengar växa med siffror. Du kan också göra så en viss summa förs över automatiskt till ditt sparkonto vid ett visst datum, smidigt och bra. 

3. Bestäm dig! Nu kommer vi till summan pengar du ska spara undan varje månad. Genom att göra så pengarna förs över automatiskt så blir detta lättast. Den här summan är också ditt MINIMUM. I slutet av månaden, om pengar finns över, så bör du även spara undan dem. Ingenting kan stoppa en bestämt person från att nå sina mål. 

4. Ha tålamod! Det tar lite tid att spara undan pengar, beroende på vad du sparar undan till. Jag kan dock försäkra er om att det kommer vara värt det i slutändan. Ibland önskar man att pengarna bara kunde hamna på kontot per automatik. Men vore det inte roligare att faktiskt kämpa lite och samtidigt känna sig duktig genom att spara? En semester tillexempel som man längtat efter och sparat pengar i månaden till är troligtvis mycket skönare att åka på. 

5. Kom ihåg att ni klarar det! Det är segt, tråkigt och man kanske får hålla fingrarna i styr från en del utgifter ett tag, men det är SÅ värt det. Tänk om ni redan för sex månader sedan skulle ha börjar spara undan två tusen i månaden? Alltså i början av sommaren. Idag vore det 12.000 kronor. Tiden går otroligt fort, och varje sekund av ditt liv är en chans att förändra ditt liv. Börja spara idag, tänk ekonomiskt, unna dig när du känner att du vill, men släpp aldrig en budget som har ett mål! Det är en oslagbar känsla att nå uppsatta mål och det ger dig också motivationen till att göra det igen. Det hela blir en god cirkel av ekonomisk positivitet! 

Kom ihåg: DET GÅR. 

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Många i Sverige idag är arbetslösa. Med arbetslöshet kommer depressioner och förvirring. Man sänker ofta sig själv och kan få känslan av att man inte riktigt duger, då det lätt händer att man får nej efter nej när man söker jobb. MEN, ni är inte värdelösa och chansen finns att ni kommer hitta ett jobb, kanske till och med drömarbetet!

För att nå hit så måste man offra lite tid, vardag och arbetskraft. Men det kommer att löna sig i slutändan!

Just nu finns det få heltidsarbeten och det är svårt att få en fast anställning. Dock finns det mängder av branscher som söker extraarbetare till kvällar, tidiga morgnar och helgen, alltså obekväma arbetstider då ordinarie och schemalagt personal helst inte arbetar. En fot in i en bransch är första steget för att klättra mot en anställning. SÖK extrajobben och deltidsarbeten! Här kommer några tips för att hamna där:

1. Gör dig tillgänglig. Det företagen behöver är folk som kan rycka in snabbt när det krisar sig. Säg att du är villig att arbeta när som helst och att du är mycket flexibel med tiderna.

2. Tacka ALDRIG nej. Varje gång du säger ja så går du ett steg närmare dörren till en anställning. Desto fler JA du säger, desto oftare kommer företaget att ringa in dig eftersom du ALLTID är ett säkert kort då du alltid kan arbeta.

3. Släpp allt annat. Är du på gymmet? Tar du en fika med en kompis? Släpp det, du kan inte tacka nej till ett arbetstillfälle på grund av detta. Du måste helt enkelt anpassa dig i början.

4. Spontanansökningar. Detta är bättre än att skicka in CV och personligt brev via hemsidor. Gå ut till arbetsgivaren och visa upp dig! Klä dig snyggt och se ordentlig ut, var bestämt och ha ett fast handtag. Presentera dig och berätta om vad du vill! Du bör sticka ut ifrån mängden på något vis, bäst görs det genom att visa att man är bestämd och framåt. En tillbakadragen och tyst person vill få anställa, så det får du skaka bort innan du möter arbetsgivaren.

Om du inom några veckor varken blir kallad på intervju eller får ett ja, så kan du göra andra saker också. Att fråga om praktikplats är alltid en bra lösning. Dessutom kan du testa på yrken du är intresserad av, men inte har någon erfarenhet av. De flesta arbetsgivare tar gärna emot praktikanter. När du praktiserar får du ingen lön och arbetsgivaren eller handledaren för praktiken måste också ge sin tid för att lära dig hur deras arbete går till. Våga spendera några veckor eller någon månad med att praktisera, samtidigt som du aktivt söker arbete. När du praktiserar så har du redan en fot inne i företaget, du kommer efter några veckor troligtvis bli tillfrågad om att arbeta extra, dessutom får du erfarenhet att sätta på ditt CV. 

Om du vill börja jobba så snart som möjligt, så bör du tänka strategiskt. En praktikplats på en butik eller inom hemtjänst brukar ge extrajobb eller till och med en framtida anställning då folk kommer och går, och det behövs alltid extra. Om du där emot vill plugga i framtiden, till tillexempel ekonom, så kan ett smart drag vara att fråga om en praktikplats för tillexempel ekonomiassistent, för att se om yrket är någonting för dig. Arbetsplatsen kan se väldigt olika ut från vad man föreställt sig. 

Men kom ihåg! Ingenting är omöjligt och har du fått in foten lite, så är du en GOD bit påväg. Det är alltid att hitta ett jobb eller praktikplats som är den tuffa biten, men tappa inte motivationen eller lusten. Sök!


Likes

Comments

Vi har alla dagar då vi helt enkelt inte orkar ta tag i högen av disk som legat i diskhon sedan helgen. Ibland ligger kläderna huller om buller i garderoben eller till och med på golvet. Och ibland orkar vi inte ens duscha. Det är lätt att skjuta upp på saker och ting, speciellt sysslor i hemmet. Men visste ni att genom att genomföra en syssla, kan vara vad som helst, så frigörs hormoner som gör dig glad. Detta är vetenskapligt bevisat. Endorfiner frigörs vilket gör att du känner dig nöjd med dig själv och din insats. Detta leder också i de flesta fall till att man vill göra mer sysslor när man ändå är i farten. Så det du behöver göra när du känner att ''Nej, idag är inte min dag'' - ta dig i kragen och genomför EN sak.

Flera människor jag har hjälpt har haft svårigheter med att ta tag i saker och ting. Då ger jag alla till att börja med ett råd: Diska en tallrik, plocka ur diskmaskinen eller plocka i diskmaskinen. Mina studier har visat att när detta är gjort, så blir det per automatik att man torkar av diskbänken och kaklet. När hjärtat att huset är rent (alltså köket) så går många vidare till nästa rum eller syssla. Tillslut är alla dina sysslor gjorda. Så sluta skjut upp på saker och ting. Gör istället EN syssla, så flyter sedan resten på automatiskt. 

När du vaknar och efter du ätit frukost, så gör du en liten syssla. Det kan vara svårt att komma igång med den där lilla sysslan, men den är ack så viktigt för en fortsatt produktivitet under dagen. Du kommer känna dig duktig, dessutom kommer du kunna gå och lägga dig till ett rent hem. Ett stökigt sovrum rubbar omedvetet vår sömn och många känner känslan av en orolig sömn när det är stökigt runt omkring dem. En winwin-situation helt enkelt. 

Testa gärna, jag kan nästan garantera er att ni kommer börja städa resterande ytor per automatik. Men det kommer också bidra till en bra start på dagen och en lättare känsla på axlarna. 

Bilden är från Google

Likes

Comments

: Bilden är från Google

Hej på er där ute i höstrusket!

Får ni precis som många andra i Sverige och världen ''up's and down's'' i era karriärer, arbetsliv, privatliv och vardagar överlag? Ibland försvinner motivationen helt och det känns som om kroppen står på en tomgång. Ni backar inte bakåt, inte heller framåt. Ni står helt stilla. Det är helt naturligt och tyvärr händer det alla människor. Ibland kan det vara mänskliga faktorer som påverkar hur motiverade och drivna vi är och ibland kan det vara helt andra faktorer, såsom väder, sjukdomar, menstuationen för kvinnor eller överväldigande mycket måsten.

Det få vet är att det finns små till stora och enkla till lite mer avancerade lösningar för att frigöra vardagspeppen inom dig lite mer. Det är det denna blogg finns här för.

Jag vill ge er självförtroendet och känslan av att ingenting är omöjligt och allt är uppnåeligt, genom strategier. Jag vill också få er att vända på en mörk vardag till en ljusare. Jag vill med min erfarenhet ge er de tips och råd som kan hjälpa er att få bort höstdepressionerna. Jag vill hjälpa er att tända gnistan i era liv och få er att finna motivation och inspiration. En gnista blir snabbt en flamma och som ni vet så siktar flammor alltid rakt uppåt mot toppen, dit ska ni också! Det går!

Likes

Comments