Header

Idag slutade jag tidigt och det blev en liten tripp runt i lite affärer!
Inne på Plantagen hade de fått in dessa underbara krukor som jag fullkomligt älskar!
Krukan heter Nicke och kostar 24:90.

Denna fina miniväxt landade mina ögon på. Jag skulle tro att det är en sorts Alocasia då växtsättet är mycket likt en som jag har här hemma!
Tyckte den var superfin med sina spetsiga långa blad 🌱

Visst är den lilla lik min stora Alocasia? 😊

Nu ska jag snart sätta mig i soffan och ha en lugn och skön fredagkväll!
Hopps er fredag blir lika skön! ✨

//ANDREA LJUNGKVIST

Likes

Comments

Tänkte dra igång en nytt och återkommande bidrag här i vår blogg. Det blir en liten kort sammanfattning med några av månadens hetaste designnyheter. Först ut är vårnyheterna 2018 från Kähler, Skultuna och Menu.

Den räfflade serien Hammershøi utökas med nya blomsterkrukor och unika golvvaser. Krukorna är stilfulla, enkla och är nästan ännu finare i verkligheten!

Även serien Sparedyr från Kähler utökas med 3 nya sparbössor i söta djurmotiv. Jag har själv en fisken från förra årets kollektion, men tror den ska få sällskap av en ny vän i vår.

Min personliga favorit Skultuna lanserar en vacker vas för vårens kvistar och skira blommor. En liten del i mig ser på vasen Tatlin med väldigt nostalgiska ögon då jag tycker den liknar "sparbössan" som många hade på 90-talet för enkronor, femmor och tior. Någon som minns? Tänk att det bara är tian som finns kvar.

Menu har släppt sina nyheter, däribland två nya varianter av den fina bordslampan JWDA. Lampan kommer i både vit marmor och en i svart mässing. Båda är 12% större än deras tidigare varianter. Jag har den mindre lampan själv och hade absolut kunnat tänka mig en något större för ett vidare sken. Håll utkik!

// ELLINOR JOHANSSON

Likes

Comments

Ampelliljan är en växt som många tror kommer bli en mode-växt under 2018 med sitt yviga växtsätt. Den finns i olika varianter och det är en enkel och bra växt för nybörjaren.

Vattning: Håll jorden lätt fuktig. Ett bra grej med ampelliljan är att man enkelt kan se på plantans färg att den behöver vatten. När bladen är ljusa och matta i färgen så behöver växten vatten och den återfår då snabbt son gröna färg!
Placering: Ljust läge men inte i direkt sol.
Jord: Vanlig planteringsjord.
Förökning: Moderplantan skickar ut stänglar där mini-ampelliljor kommer växa fram. Dessa nyper man av och sätter i vatten för att sedan plantera ner i jord.
Övrigt: Förbättrar luftkvalitén!


Till vänster: Moderplantan hemma hos min mamma,
Till höger: Ett stort trassel av 27 skott som jag fick med mig hem!

(Ursäkta den otroligt dåliga kvalitén på dessa bilder!)

Några av skotten i ett glas med vatten.

Efter en vecka i vatten ska skotten nu strax få hoppa ner i jorden!

//ANDREA LJUNGKVIST

Likes

Comments

Nu har vi bott i huset i två år och har fortfarande svårt att veta vad vi ska ha på vissa väggar. Men jag tycker det är viktigt att det blir och känns rätt med det man sätter upp. Jag har även en tendens att samla på mig lite av allt så veckans projekt blev att ta tillvara på det jag hade för att skapa något nytt. Jag hade nämligen några gamla lådor från Bloomingville liggandes som jag aldrig trodde jag skulle använda. För ett tag sen beställde jag även en bit läder från Panduro för att skapa något snyggt.

Med inspiration från förvaringshyllan Norr från Skagerak blev det tillslut en hemmagjord hylla. Jag behöll konstruktionen av lådan som jag hade men sågade av toppen på den och sågade två hål i vardera sida för att trä in läderbandet. Sedan limmade jag ihop ändarna på lädret med hjälp av starkt limm och en tving. Nu sitter det som berget och jag kan inte vara nöjdare!

// ELLINOR JOHANSSON

Likes

Comments

Trots de många gråa dagar som omger oss nu så kan jag inte låta bli att få lite vårkänslor så fort solen tittar fram. Och med solstrålarna kommer också suget att förnya och köpa lite nytt. Lagom till lönen kommer finns det några saker jag ska spana in lite extra:

1. HEKTAR GOLVLAMPA - IKEA. Jag är ute efter en diskret men snygg golvlampa till uterummet. Vårt kök som syns i anslutning till uterummet är grått och om nyansen stämmer så hade denna varit perfekt!

2. HÄNGSLEBYXOR - H&M . Ni vet när man har 5 minuter på sig innan affären stänger och självklart måste prova någonting? Fikadejtade med en vän förra veckan och just det hände. Såg dessa hängslebyxor och det var kärlek vid första ögonkastet!

3. PILLERFIKUS - BLOMSTERLANDET . Min favoritväxt här hemma ledsnade av brist på solljus. Jag vill verkligen köpa en ny men har letat i flera blomsterbutiker utan att hitta någon. Hoppas jag springer på en snarast!

4. KAY BOJESEN APA I MINIATYR - KAY BOJESEN. Enda sedan jag såg denna miniatyrapa i bröstfickan på en kavaj har jag sett fram emot lanseringen. Nu finns den snart i lager och det finns en risk att den blir vår nya familjemedlem inom en kort framtid. Supersöt!

5. G.V.HARNICH KJÖBENHAVN VATTENKANNA - TRADERA. Jag är på jakt efter en vattenkanna som rymmer mer än 1 liter. När man bor i hus blir den dagliga vattningen som ett mindre gympapass när man får springa fram och tillbaka till kranen för att växterna ska överleva. Har spanat in denna kanna på Tradera och hade mer än gärna budat hem den!

// ELLINOR JOHANSSON

Likes

Comments

Finns flera namn och olika sorter av denna växt. Den är speciell och jag tycker den är vacker med sina långa prickiga blad. Just min planta får små rosa blommor.
Jag tog en stickling av en vän nu i somras och den har börjat växa till sig ganska bra! Väntar ett tag så ska jag nog nypa av den för att få fler plantor i samma kruka.

Vattning: Håll jorden lätt fuktig.
Placering: Kan stå i skugga, halvskugga eller ljust men undvik full sol.
Jord: Vanlig blomjord.
Förökning: Toppstickling.
Övrigt: Tillsätt en svag dos näring vår-höst. Kan stå utomhus på sommaren, men ta in innan det blir allt för kallt.

//ANDREA LJUNGKVIST

Likes

Comments

Euphorbia trigona är en trevlig växt som trots sitt utseende inte är en kaktus. Växten kallas  även High Chaparall och den får små blad och taggar.

Vattning: Jorden ska torka ut mellan vattningarna. Om plantan får för lite vatten tappar den sina små blad men dessa växer ut igen när plantan får vatten.
Placering: Ljust läge, klarar kortare stunder i full sol.
Jord: Trivs bäst i sandblandad och väldränerad jord.
Förökning: Stamsticklingar. Ta av ett utav sidoskotten och låt torka upp ett par dagar. Plantera sedan i sandblandad jord. (Bilder på detta kommer längre fram)
Övrigt: Hela plantan är giftig. Den vita växtsaften är också giftig så var försiktig vid hantering när du tar sticklingar. Tvätta gärna händerna efter att du hållit på med växten.

Växten på bilden är 125 cm hög och de i kruka bli hela 240cm!

//ANDREA LJUNGKVIST

Likes

Comments

Idag fick jag äntligen tummen ur och delade min gasteria-planta. Den har fått växa i samma kruka allt för länge och hade fyllt krukan med skott.

Som ni ser så är det fullt med rötter. (Lite fy skäms på mig som inte tagit tag i detta tidigare)
Jag började med att vattna upp jorden ordentligt för att rötterna skulle bli lite mjukare och inte gå av lika lätt när delningen sker.

Börja med att försiktigt föra in fingrarna bakom ett utav skotten. Därefter trycker du ner ett finger lite i jorden för att sedan försiktigt lirka loss skottet från jorden med så många rötter intakta som möjligt.

Nu har du tagit loss ditt första skott! Sedan är det bara att fortsätta med så många skott du vill ta bort.

Det blev en hel del - Jag plockade totalt bort åtta skott från moderplantan!

Plantera sen ner skotten försiktigt i en egen kruka. Nu kan du fylla hela fönsterbrädan med dina nya växter!

//ANDREA LJUNGKVIST

Likes

Comments

I helgen tog jag och min karl vår vanliga runda på Bauhuas för att kika på tillbehör till våra oändliga renoveringsprojekt. Men alltså... Kan vi ta en stund åt att prata om vilken guldgruva Bauhaus är? Det är nämligen inte ofta jag kommer därifrån med enbart det som stod på listan.. Ibland blir det ett par krokar, lite träbitar och allt som ofta förälskar jag mig i blomsterutbudet. Som i helgen tillexempel. Där går jag i mina egna tankar och överväger fördelar och nackdelar med svart eller vit fasadbelysning och så snubblar jag förbi denna finfina Fiolfikus! Endast 199:- stycket. Som taget! Och för er som det växer gröna grödor ur öronen på så fanns det dessutom billigare varianter på rea som garanterat blir finfina med lite extra kärlek.

Så vad säger ni? Försten till Bauhaus?

// ELLINOR JOHANSSON

Likes

Comments

Efter jobbet idag bestämde jag mig för att baka lite bröd och jag hittade ett enkelt recept med få ingredienser jag aldrig testat förut. Jag traskade ner till affären och köpte jäst som var det enda jag inte hade hemma och sen satte jag igång.

Jag var till en början tveksam till om det verkligen skulle jäsa men det gjorde det allt! Frallorna blev faktiskt godare än jag trott men nästa gång blandar jag nog i lite grövre mjöl också! Men det var ett superbra recept för den som inte är en van brödbakare och vill testa att göra egna frallor.

Länk till receptet: Frallor

// ANDREA LJUNGKIVST

Likes

Comments

Instagram@designmakarna