Semester i Stockholm..

Hej hej från ett regnigt Algarve!

Hoppas att ni alla mår bra! Nu är det inte långt till sommaren ☀️ tänk att vi redan är i mitten på maj. Snart har halva 2020 gått 😳..

Men va händer med vädret i Sverige? Sol-snö-sol-snö. Usch va trist! Förstår om ni längtar till varmare breddgrader. Men är det verkligen vettigt att resa nu. Kanske förnuftigare att stanna där man bor. Nu till er som bor i Stockholms trakten. Ni vet ju vid det här laget min förkärlek till historia.

Blir det semester i Stockholm så kommer jag med lite tips till dig.

Barockens tid nämligen 1600 nånting började Skokloster byggas. Det här är Sveriges största privata slott som har byggts. Anledningen till att det heter skokloster är att det tidigare låg ett kloster här.
Här kan ni skåda en 1600-tals toalett/badrum. Och sveriges största vapensamling eller faktisk en av Europas mäktigaste vapen samling. Jag blev mycket imponerad. Är helt ointresserad av vapen. Men det är mäktigt att se så gamla vapen som tidigare kanske använts vid krig och jakt. Man blir förvånad hur stora gevären är.

En utav de stora salarna blev aldrig klara. Tiden har stått stilla där. Man får känslan att bygget varit på paus i nästan 400 år. Ja vilket det har, 1676 dog ägaren av slottet och då la byggarbetarna ner sina verktyg och gick hem. Det är en mysig utflykt. Och jag minns att våran guide var bra och underhållande väldigt påläst.

En lånad bild från nätet.

Wira bruk. På 1620-talet gav Kung Gustav II Adolf order om att bygga en vapensmedja här. Sverige var i krig med bland annat Ryssland. Wira bruk klarade sig från ryssbränningarna. Så här tiden stått stilla i 400 år. Vapensmedjan höll igång långt in på 1800-talet fast då gjordes det mest yxor och dylikt.

Inte långt ifrån Wira bruk så ligger Roslags-kulla kyrka. En jätte fin träkyrka som byggdes i början på 1700-talet. Jag fick lite ont i hjärtat när jag såg att en mamma med sitt barn som dog i tsunamin (Thailand) låg begravd här.

Lånad bild. Om man fortsätter i riktning mot Norrtälje så kommer man till Penningby. Här ligger ett slott från 1400-talet. Det är privatägt men vi har varit där och gått runt på ägorna. Det är Ingen som bor där. Värt ett besök!

Lånad bild. Intill slottet ligger Linneladan. En mysig inredningsbutik.

Fortsättning i nästa inlägg.

Kram 🤗Gillar

Kommentarer