Att vara vuxen innebär att kunna saker. Man har gått sina dryga år i skolan. Man har förhoppningsvis fixat gymnasiet. Kanske har man lyckats ta körkort och man har förhoppningsvis ett jobb som man klarar av och trivs med.

 Är man vuxen  och har fått barn ska man kunna så mycket mer. Ta hand om, trösta när barnet är ledset eller rädd. Laga näringsriktig mat med delar från hela kostcirkeln ( och som barnet tycker om). Man ska kunna lite olika sjukdomar så att man kan egenvårda sitt sjuka barn, man ska kunna lägga om sår och kunna lagom mycket juridik för att kunna fylla i försäkringskassans blanketter och veta sina rättigheter och skyldigheter.  Man ska vara rätt haj på att tvätta och ta bort jättekonstiga fläckar. Är man tillräckligt rik kan man skita i fläckar och köpa nytt i stället. Du ska kunna viktiga barnprogram och du ska kunna arrangera ett trevligt barnkalas när barnet fyller år. Du ska vara insatt i den fritidssyssla som barnet har och det är bra om du tycker det är roligt. Du ska ha ett bra minne och komma ihåg saker som ska med till dagis-skola-aktiviteter. Du ska vara pedagogisk och kunna förklara intressanta saker, som hur el fungerar och hur det går till vid stjärnfall. Du ska ha tålamod när barnet själv vill prova att göra egen fruktsallad och inte få spel när det vill använda den vassa kniven. Du ska vara full med upptäckarlust och vara med och lyfta på stenar där det finns småkryp under och det är bra om du vågar ha en mask i handen. Du ska kunna allt om kläder efter väder och känna till vilka E-ämnen i maten som är direkt hälsovådliga. Det är bra om du kan numret till giftinformationen. Du ska vara teknisk nog att kunna fixa om TV-boxen/internet börjar strula och du bör kunna installera skyddsprogram på datorn så att barnet inte kommer åt barnförbjudna saker och blir utsatt för fara eller fastnar i spelande. 

I morse kom 11-åringen med en stencil över Sveriges olika landskap. På ena sidan var det bara ett Sverige med landskapsgränser. På andra sidan fanns facit. Sonen tittade på mig och sa att nu var det min uppgift att lära honom landskapen för han hade inte alls nån lust med nåt omprov.  Okej.... Ja,Skåne kan jag ju. Och Värmland. Hälsingland där bor vi, och så har vi Gästrikland nedanför och Medelpad ovanför. Lappland är det där stora längst upp.  Sen kan jag inte ett endaste landskap till.  Sonen tittar på mig med förvånad blick och säger: Jamen du är ju vuxen????? Jo, jagv et... Jag är kanske en fejk-vuxen med icke kompletta geografikunskaper. Sonen suckar. Jag inser att min hjältestatus(om jag nu hade nån) är kraftigt skadad. 

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Debatten hårdnar. På allas favvoforum FB naturligtvis. Just nu är det ordkrig angående negerbollsordet .Det är inte okej att kalla chokladbollen negerboll. Det är rasistiskt och nedvärderande. Och det spelar ingen roll att man kallat den för det förr. Förr kallades kvinnor för skökor och fick inte rösta. Man kallade psykiskt sjuka för tokar och dårar, man kallade personer med olika funktionsnedsättningar för menlösa efterblivna. Var det bättre förr? Nepp. 

Det är 2014. Vi borde veta bättre. Det är barnsligt och löjeväckande att i vrångan använda rasistiska benämningar på saker. Vi är såpass upplysta om jämställdhet och människors lika värde att det är patetiskt att höra rasistiska tillrop vid fikaborden.  Sverige är en DEMOKRATI.  Man har rätt att tänka, tycka och tro vad man vill så länge man inte skadar någon annan.Rasism skadar. Det stter djupa sår i människan. Man förändrar personens självkänsla och självförtroende  Och för oss som aldrig utsatts för rasism så kan vi heller inte sätta oss in i vad ordet neger egentligen står för och hur djupt rashat som ligger till grund för den benämningen. Så sluta bete er som djur och white trash genom att använda negerbollsordet. Grow up!

Enligt flera statistiska undersökningar så är Sverige det land där nynazismen har starkast frammarsch. Jag är ledsen och djupt bedrövad. Med ett världskrig och koncentrationsläger inte alls långt tillbaka i tid så kan jag inte fatta att svenskarna är så in i helvetes dumma. Det är heller inte alls länge sen det var ett liknande inbördeskrig i Jugoslavien där koncentrationsläger hittades. Och här i vårt land, där vi slår oss på bröstet om hur duktiga vi är och hur tekniskt framstående land vi har så kan vi inte det mest grundläggande. Medmänsklighet och solidaritet. Sverige liknar mest ett gigantiskt expedition Robinson med paktbildningar och där man kan säga vilka elakheter som helst genom att gömma sig bakom klyschan" jamen jag är bara ärlig". 

Nä, det är dags att slå tillbaka. Människor har samma värde OAVSETT bakgrund, religion,  hudfärg,ekonomi, kön, ålder, sexuell läggning osv. Olikheter berikar. Så ta och tänk efter lite. Smygrasism är lika farligt som nazism. Jag är emot rasism. Var står du?

Likes

Comments