VARDAG, ÖVRIGT, INREDNING

VÅRSTÄDA OCH RENSA ☾✰

Brukar ni gör en klassisk vårstädning lagom efter snön försvunnit och det börjar knoppas i grönt på träden? Jag har inte gjort det tidigare, men är riktigt sugen på att vända upp och ner på hela lägenheten inom en snar framtid. Putsa fönster behöver verkligen göras... Ska försöka få med mig sambon på städtåget också, annars lär det ta så lång tid för mig att bli klar att det hunnit bli smutsigt igen.
Vid de vanliga städningarna brukar vi ha uppdelningen att han dammsuger, dammar och diskar medan jag städar toa, putsar speglar, byter i sängen och tvättar. Vi har kommit på att det är så vi trivs bäst. Men nu under vårstädningen måste vi putsa de hemskt smutsiga fönstren också, den uppgiften får vi nog slåss om att slippa haha!

Något som jag däremot gärna gör och som går lätt för mig är att rensa ut saker hemma. Jag har inte typ inga hard feelings alls när det gäller prylar och kan lätt välja bort och sälja saker i vårt hem. Samtidigt vill jag inte rensa ut så att det blir helt kalt och omysigt hemma, nej, det är inte syftet! Jag gillar bara att skala av onödiga saker som inte har en funktion eller tillför något där jag bor. De flesta av oss lever ju med tokmycket saker som vi bara råkat samla på oss över tid och som vi skulle må bättre och känna oss friare av att rensa ut. Så nu tycker jag det är dags! Eller vad säger ni?

Här kommer mina tips på vad ni absolut kan rensa ut i vår:

1. Döda växter. Finns det något mer deprimerande än slokande, halvdöda eller knastertorra växter? Snacka om att dra ner energi i ett rum. Kasta direkt och skaffa kanske några fina sticklingar istället som får signalera vårens växtkraft och pånyttfödelse i naturen.

2. Gamla lakan, kuddar och handdukar. Trist är ju bara förnamnet när det kommer till fläckiga, blekta eller fula gamla textilier. Såklart är det toppen om du klipper sönder några återanvänder som trasor till städningen, men resten bör åka. Ni vet väl att man kan lämna in påsar till textilåtervinning på tex H&M, Lindex och Hemtex och rabatt som tack?

3. Lådor och manualer. Den där mobilen du köpte för 5 år sedan (som sedan länge hamnat längst bak i en byrålåda för att agera nödtelefon om din nuvarande skulle pajja) kom i en kartong som du med gott samvete kan slänga vid detta laget. Nej, du kommer inte behöva manualen till elvispen heller, jag lovar. I värsta fall kan manualer hittas online idag, så släng alla dessa skrymmande lådor och böcker nu!

4. Gammal teknik. När du ändå är inne och rotar bland sladdar och tillbehör till elektronik så kanske du ska passa på att utvärdera om du verkligen kommer använda din gamla mp3-spelare igen? Eller om du faktiskt ska slänga den gamla plattången du uppgraderat till en ny? Skänk till välgörenhet, sälj på loppis eller se till att sopsortera tekniken rätt om den är i så dåligt skicka att den inte kan användas mer.

5. Onödiga papper. Din gamla kalender, visitkorten från förra året som du aldrig tittat på, opersonliga födelsedagskort och magasin du inte kommer läsa igen. Lägg dem i pappersåtervinningen och känn hur ditt hem blir mindre tyngt av dessa högar av papper. Försök ställa om alla fakturor och andra viktiga papper till digitalt, de flesta företag erbjuder detta idag. Tänk på hur glad miljön bli när du inte bidrar till pappersanvändning också!

6. Överfulla köksskåp. Dubbletter är din värsta fiende. Du kommer inte behöva två potatisskalare trots att båda fungerar fint. Och hur många glasslådor i plast har du sparat för att lägga matrester i? Sortera dem till plaståtervinningen för det är till och med ohälsosamma att värma i micron eftersom plasten avger väldigt dåliga ämnen när den hettas upp. Btw, gör dig av med din vardagsservis och använd finservisen till alla måltider istället! Livet är till för att levas och jag tycker inte att man ska spara det fina bara till vissa dagar utan njuta av det varje dag 💜

7. Allt trasigt. Har du saker hemma som gått sönder och du innerst inne vet att du aldrig kommer laga dem? Släng. Har du klarat dig utan dem hittills så kommer du antagligen inte sakna dem ändå. Trasiga saker avger dessutom dålig energi och man går runt och har dåligt samvete för dem. Och det gör ju inte någon glad! Alternativet är ju att skänka dem till nån du känner som orkar fixa dem och kan ha nytta av dem.


Lycka till med att städa och rensa, hoppas ni fick lite energi och pepp!

PS. Snälla städa med snälla medel! Grönsåpa, bikarbonat, ättika och citron är naturliga och riktigt effektiva (och billiga!) så skippa de där frätande universalsprayerna som skulle kunna döda en mindre häst (typ).

Gillar

Kommentarer

Livia
,
mycket bra inlägg! kände mig träffad av varje punkt. dock undrar jag om grönsåpa? själv har jag fått lära mig att det är rena boven och man istället ska använda tex Albäcks linoljesåpa. hur resonerar du kring grönsåpa? bara nyfiken att höra dina åsikter. https://www.byggfabriken.com/bloggen/linsapa-vs-sapa-vad-ar-grejen/
dearlizette
dearlizette,
Jag har faktiskt inte läst att grönsåpa skulle vara dåligt, jag har bara fått höra att det är mycket bättre än andra starka rengöringsmedel. Därför har jag gått över till det. Men nu känner jag att jag ska läsa på ännu mer och kanske byta igen. Tack för att du uppmärksammade mig på detta! 😊
nouw.com/dearlizette
Linda,
oh ja! nån gång efter nypår blir jag sugen på städ å röj! brukar göra en ordentlig rensning, sen lägga ut en del på blocket och tradera. en del går direkt till skänkes (second hand) och sen sparar jag i lådor i förrådet, vi har en jätteloppis i april. säljer av och det som blir kvar går direkt till skänkes!
www.livetpasmulan.se
dearlizette
dearlizette,
nystart på året gör ju att man vill göra nystart i livet också, det håller jag med om haha! Grymt bra med en stor loppis att spara sakerna till, för ofta är ens "skräp" något som nån annan gärna vill ha. Så gör vi med, jag arrangerar själv en loppis 2 ggr/år på en dansklubb och det är både roligt, bra inkomst för klubben och perfekt att vi själva får sålt det som vi rensat ut! 😊
nouw.com/dearlizette