TIPS, BLOMMOR

PALETTBLAD, STICKLINGAR & VIKA TAPETKRUKOR ☾✰

Som många av er kanske redan märkt på min instagram @dearlizette , älskar jag palettblad (eh, vem gör inte?)! Men då dem växer väldigt mycket, så måste man beskära dem och då får man små sticklingar som i sin tur kan bli nya stora växter. Man blir definitivt självförsörjande på krukväxter haha!

Men jag brukar sälja en del av alla dessa sticklingar också, dels via Marketplace och även via Tradera, eller som nu när jag förbereder inför en gårdsloppis vi ska ha på vår innergård i sommar. Det ska bli fantastiskt mysigt med loppis, minicafé, musik och skönt häng (på lagom avstånd givetvis!) och du kan hålla utkik på min instagram för att se när jag delar eventet.

Tillbaka till sticklingarna! Jag har haft de jag klippte av för ett tag sen i vatten men har nu planterat dem i små krukor så de blir lättare att sälja en och en. Jag planterar dem i små tapetkrukor då jag fått gamla tapetböcker hos färghandlaren (tips är att fråga om det, de slänger dem bara och arken är perfekt pysselmaterial!). Jag lärde mig att göra dessa små söta krukor av blomsterdrottningen Hanna Wendelbo och om du vill göra samma kan du läsa hennes instruktioner.

Tänk vad fint att ställa fram en bricka med dessa små färgglada godisbitar till sticklingar och sälja. Längtar verkligen till loppisen nu, vi bara inväntar en någorlunda bra väderprognos för en lördag framöver så kör vi!

Har en liten lista med tips till dig som också vill ta sticklingar på dina palettisar där hemma:


1.
Klipp av en stickling (topp av växten) precis ovanför ett bladpar
2.
Ta bort blad längs med stjälken och behåll bara ca 4 st upptill, så får sticklingen mest växtkraft (många stora blad stjäl mycket energi så den inte växer lika mycket på höjden)
3.
Sätt sticklingen i vatten tills den utvecklar små vita rötter, innan du planterar den i jord.
4.
Fortsätt att klippa av topparna om du vill att din växt ska bli tät och buskig för den förgrenar sig i två när du klipper av en stjälk.
5.
Du kan även plantera mer än en stickling i varje blomkruka om du vill ha en fylligare växt redan från början.


Lycka till med dina sticklingar, och fråga mig om du undrar något mer om dem!

Insta-konton att följa om du gillar palettblad:
@palettbladsgäris
@ kvarteret_krukan
@malinbrostad

Gillar

Kommentarer