VARDAG, ÖVRIGT, PERSONLIGT

HANDLA MER HÅLLBART ☾✰

Okej, jag ska först erkänna, jag är verkligen inte perfekt när det kommer till hållbarhet. Jag köper fortfarande merparten av mina kläder på H&M (pga snygghet och pris) men jag behåller dem också väldigt länge. Jag har flera plagg som nu börjar nosa på nästan 7 år trots den billiga kvalitén. Det spelar ju också roll i det hela, att vårda och laga sina kläder man har så att de håller länge. Jag syr ofta, antingen för att nåt jag fyndat på loppis ska passa bättre eller en ren lagning av ett plagg. När det kommer till inredning så handlar jag nästan allt på loppis.. Det ser jag som en del av mitt bidrag till hållbarhet. Men vad innebär hållbart och hur kan man bidra?

"Vad vi som konsumenter väljer att köpa påverkar oss själva och andra människor, djur, natur och hela ekosystem och avgör våra barn och barnbarns möjlighet till en bra framtid."

Därför är det viktigt att konsumera på ett hållbart sätt. Det innebär att man tänker mer på vad man köper, eller om man ens ska köpa! Kanske kan du laga, återvinna, låna eller hitta nåt annat alternativ som gör att behovet inte finns länge? Ta som exempel det min klänningsälskande kollega berättade om strumpbyxor under sitt år med köpstopp. Hon kände att hon verkligen behövde gå och köpa nya (ofta då de gick sönder) eftersom hon alltid bar sina klänningar. Men det tog emot för hon ville egentligen inte bryta sitt köpstopp. Vad gjorde hon? Jo, hon rotade fram byxor som låg i garderoben istället och började ha dem på sig istället. Problemet löst!
Det är lite mer så vi måste tänka tror jag. Använda vår kreativitet, minska slit och slänget, vara nöjda med det vi har eller åtminstone försöka ändra nåt litet i sitt eget liv för att shoppa mindre. Sen finns det ju såklart märken som har en mer hållbar profil som absolut är ett bättre alternativ än andra märken. Men det bästa är ändå att inte handla alls, eller i alla fall köpa sånt som redan är tillverkat och redan finns (på andrahandsmarknaden).

Mina finaste inredningsprylar och möbler är allihop loppis eller Blocket faktiskt! Och billigt är det också - så det finns liksom ingen ursäkt! Som jag sa i början så kan jag absolut bli bättre på att inte handla på H&M, kanske mer på Tradera och lokala loppisar. Eller fixa en klädbytardag med vänner. Det finns verkligen så mycket vi alla kan göra, både små och stora steg, för att vårt konsumerande ska bli mer hållbart. Jag är den som gärna tillverkar saker själv, tar vara på vilda bär och oftast väljer cykeln framför bilen.

Bara att hyra/låna ut saker som står hemma hos dig kan vara ett superbra steg! För då är det ju faktiskt andra som slipper gå och köpa prylen ny och vi sparar på jordens resurser. Så mycket mer hållbart!

HÄR är en riktigt bra och tänkvärd text om hållbarhet i samhället med inspiration för alla. Ja hela sidan är en guldgruva med tips, så ta en stund att surfa runt där allihop!

Jag följer även Recovering Shopaholics som har många vettiga tankar om mode, hållbarhet och miljö. Speciellt inlägget om hyperkonsumtion är det stor igenkänningsfaktor på!

Sist vill jag tipsa om min Facebook-grupp Konsumera Klokare 2018 som levererar en ny utmaning varje månad till medlemmarna för att öka medvetenheten och byta till bättre vanor kring konsumtion så att världen inte bryts ned så hemskt fort som den gör nu.


Men nu är jag supernyfiken på att höra hur du tänker kring hållbarhet! Tänker du på vad/vart du handlar? Avstår du något? Har du smarta tips på vad man kan göra för att bli mer hållbar? (och bidra till en bättre framtid) 💚

Gillar

Kommentarer