EKONOMI

ETT BILLIGT LIV ☾✰

Jag har länge tänkt på hur jag vill leva mitt liv när det kommer till pengar. Just nu är prio ett för både mig och Tobias att spara undan till att en dag kunna köpa vårt hus. Vi försöker leva så billigt vi kan för vi har inte så stora inkomster, jag har ju bara CSN och han har tidigare varit frilansande fotograf men ganska nyss fått ett säljjobb faktiskt! Det hjälper ju till ekonomiskt såklart och det blir en stabilare inkomst så att man vet vad man har att budgetera med varje månad. För vi planerar inte att öka våra utgifter bara för att inkomsterna ökat lite nu, nej, vi vill hålla samma nivå som innan för att spara, spara, spara då vi har vårt konkreta mål med huset i sikte.

Jag är en sån person som gillar kontroll och som gör en noggrann månadsbudget i excel varje månad. Nördigt, for sure, men också väldigt nyttigt! Jag vet precis vart alla pengar går och vad vi lägger på mat/bilen/nöjen osv. Det gör att jag direkt kan se vart slöseriet sker och ta kontroll över det.

Att förändra sitt köpbeteende tar tid, jag har inte blivit så "snål" som jag är över en natt haha! Jag har hela mitt liv levt på deltidsanställningar, projektjobb, extrajobb, timmar osv så jag har alltid haft en osäker inkomst. Därför har jag lärt mig leva på minsta möjliga, utan att för den sakens skull känna att jag inte lever!

Jag unnar mig absolut att köpa smink av bra kvalitet som kostar mer, lyxar till det med restaurangbesök ibland och är inte den som bangar en fin blommig klänning på rea. Men jag ser alltid till att få nån sort rabatt på allt jag köper. Varför ska jag betala mer när jag inte behöver? Jag resonerar så att mina kronor är värda mycket för mig och förtjänar att vårdas och inte tillfalla handlarna i onödan. Jag behöver dem mer! Detta gäller oavsett om jag ska köpa spaghetti, läppstift eller en kofta.

Genom att vara medlem i olika butiker så får man oftast dessa förmåner regelbundet, alltså kan jag bara invänta dem innan jag köper det jag tänkt. Men jag köper inte onödiga saker, jag tänker alltid efter noga om jag verkligen ska köpa eller inte. Till den grad att Tobias kan bli irriterad för att mitt beslut oftast blir ett nej. Det är nästan en inbyggd mekanism i mig nuförtiden, att tänka nej före ja när det gäller shopping.

När det gäller mat köper jag alltid när det är extrapriser och bunkrar. Jag har skaffat mig bra priskoll genom att jämföra kilopriser i första hand - så viktigt! Jag betalar dessutom med ett kort som ger mig bonuspengar tillbaka på köpen för att få ut så mycket som möjligt av det nödvändiga jag faktiskt måste köpa. Jag försöker äta en del vego för att kött är en av de dyraste livsmedlen, men sambon är inte med på det tåget tyvärr. Alla bäckar små är dock bra!


Hur resonerar ni kring era pengar? Jag vet att det inte är något man "ska" prata öppet om här i Sverige, men jag är så nyfiken på hur andra gör och är verkligen inte den som kommer med pekpinnar över andras vanor. Alla gör som de vill! Och alla har vi olika värderingar och prioriteringar här i livet och spenderar våra pengar därefter. Det jag skulle önska är att alla åtminstone var medvetna om sitt egna pengaflöde, och inte bara inkomsten (lönen har de flesta bra koll på). På vad lägger du pengar och hur mycket? Kolla en månad tillbaka på kontot bara och se om du vet vad alla utgifter är för något och räkna samman dem i olika kategorier. Direkt har du svart på vitt vart dina pengar hamnar. Kanske är du jättenöjd med vad du ser, eller så känner du att du hade varit nöjdare om du spenderat annorlunda.


I framtiden kommer jag kanske tänka annorlunda och inte alltid välja det billigaste alternativet utan satsa mer på ekologiskt, hållbart, miljövänligt osv för jag tänker mycket på dessa faktorer och blir väldigt inspirerad av de som lever med de värderingarna i allt de gör. Men just nu snålar vi på allt för att bygga upp ett sparande som sagt. Dock är vi väldigt duktiga på att handla saker till hemmet på loppisar. Det känns bra ur ett större perspektiv för då återanvänder vi saker som annars hamnar på ett sopberg, vi driver inte på ny konsumtion och pengarna går till ett gott ändamål (oftast Erikshjälpen eller Amnesty). Sen älskar vi ju den gamla stilen också så det är win för alla!

Snälla berätta mer hur era tankar kring pengar går! Handlar ni billigt eller satsar ni på bättre kvalité? Har ni gjort andra val i livet med tanke på ekonomi? Kanske har du valt att ha köpstopp eller att bli vegetarian?


Gillar

Kommentarer

JohannaHurtig
JohannaHurtig,
Jag är också inne på att hålla en budget och spara pengar men det är inte det lättaste. Just nu går mycket till att försöka renovera och inreda mitt hus. Annars går mina tankar att om jag köper något så ska det användas. Kläder ska bäras och maten ska ätas. Det finns inte utrymme i min ekonomi eller miljö för saker som bara hänger eller mat som blir dålig.
nouw.com/johannahurtig
dearlizette
dearlizette,
Ja det är inte billigt att fixa sitt hem.... men jättebra resonemang kring att allt du har ska användas! Precis så ska det ju vara, varför ha saker hemma som inte är till nån nytta liksom?
nouw.com/dearlizette
Chicabecka
Chicabecka,
Tack för ett inspirerande inlägg! Jag tänker väldigt mycket som du, och vi lyckades köpa ett hus i maj förra året ( som jag börjat blogga om!) ! Nu kostar det ju mycket att renovera och min man pluggar och jag är mammaledig så det blir ju inte mycke pengar för renovering just nu. En del tror att man inte kan ha ett socialt liv samtidigt som man sparar in pengar. Men man kan ses på hembakt fika, man kan gå på promenader, spela spel...många saker som inte kostar så mycket! Min definition på snål är när man försummar allt roligt och blir tråkig i sitt sparande, men livet måste levas under resan till målet och det tycker jag är viktigt.
nouw.com/chicabecka
dearlizette
dearlizette,
Tack för att du läste och lämnar ett litet spår efter dig! Jag förstår att det är tight med ekonomin under dina förutsättningar, men man får ju tänka att det kommer bli bättre med tiden 😊 Håller helt med dig i att man visst kan umgås billigt, men folk är så vana att man ska gå ut för att vara social. Jag tycker det är synd, för hur mysigt är det inte att hälsa på hemma hos någon eller bjuda hem vänner på middag? Jättetråkigt att det inte är lika "accepterat" och kan uppfattas som snål när man inte vill gå ut - är inte gemenskapen och tiden ihop det viktiga liksom??
nouw.com/dearlizette