TIPS, BEAUTY

DOFTGARDEROB & 7 GODA PARFYMER ☾✰

Efter jobbet på Kicks så har intresset för dofter hängt kvar hos mig. Jag blir alltid nyfiken när det släpps nya dofter och kan känna igen och namnge väääldigt många sorter i handeln på flaskans design eller bara genom ett sniff. Lite nördigt kanske?


Men i och med mina kunskaper tänkte jag tipsa om 7 favoriter i olika doftfamiljer (som de olika kategorierna kallas inom parfym) och även förklara hur du smart skapar din egen doftgarderob. Bra helgläsning tänker jag!

Grundtanken med en doftgarderob handlar om att ha en parfym för varje tillfälle, känsla eller säsong och att doften är vara lika viktig (och personlig) som kläderna du bär. Därav namnet. En ultimat doftgarderob består av 3 olika parfymer, men det finns två olika läror om hur man ska tänka. En som fokuserar på tillfälle och en som fokuserar mer på säsong.

VARDAGSDOFT/SOMMAR
Den som är "lagom". Det kan vara den du bär till jobbet och som andra förknippar med dig eller den flirtiga som du byter till på sommaren när tyngre dofter känns för starka.

KVÄLLSDOFT/VINTER
Den ska vara du, men mer sensuell och lyxigare än din vardagsdoft. Oftast är kvällsdoften en kryddig, djupare doft med mycket mer kvinnlighet än vad du bär till jobbet. Det är även vanligt att man kan bära tyngre dofter på vinterhalvåret, för när det är kallare är även din kropp kallare och då utvecklas inte doften lika mycket och blir inte lika stark.

MINNESDOFT/UNIK
Den mest utbytbara doften i garderoben, men även den mest som ger dig starkast minnen. Det kan vara den doft du bar på din bröllopsdag, den som du hade varje dag under en särskilt fantastisk sommar eller den som du vet att din kille älskar. Den kan även vara den kompletterande doften i din garderob för de tillfällen när dina andra två inte känns helt rätt.

Hur hittar man då inte bara 1, utan 3 (!!) parfymer som man gillar i den stora djungeln tänker du kanske nu? Jag kan säga att det ofta blir lättare att välja parfym om man vet vilka doftfamiljer det finns och och kanske vilken man dras mest till (för att man då slipper leta igenom hela marknaden). Om du gillar nytvättade dofter hittar du inte dem i den orientaliska doftfamiljen så att säga 😉 Här presenterar jag de 4 viktigaste familjerna som nästan alla parfymer kan kategoriseras i. Man definierar parfymens familj utifrån huvudingrediensen den är baserad på.

ORIENTAL - kryddig, djup, exotisk,
FRESH - citrus, sportig, nytvättat, diskret
WOOD - läder, trä, trendig, självsäker
FLORAL - blommig, romantisk, klassisk, feminin

Hänger du med? Du kan säkert gissa vilken din favoritparfym tillhör redan nu, men sen var det ju det där med de 2 andra.... Det finns olika sätt att tänka på då. Jag rekommenderar att du antingen hittar vilka ingredienser din favorit innehåller och kikar på liknande dofter fast med en twist för att ändå få något annorlunda. Eller så går du utanför din comfort zone och testar dofter i helt andra kategorier för att hitta de där som faller dig i smaken och passar till andra tillfällen. Floral är den vanligaste kategorin bland kvinnor och Wood den vanligaste bland män. MEN med det sagt så finns det självklart parfymer i alla doftfamiljer för alla! Några exempel är doften Dior Sauvage for honom som har blommig patchouli lavendel i sig och häftiga doften Björk and Berries White Forest för henne som påminner om skogsluft genom sina noter av ceder, tall och björk.

Jag själv brukar alltid ha Lancome La vie est Belle Intense på vintern, Marc Jacobs Daisy Eau So Fresh på sommaren och Armani Sí som sticker ut mer till övriga tillfällen (den ger mig grym power på mingel!).

Här är under har jag valt några underbara dofter som jag verkligen kan rekommendera om du är på jakt efter en helt ny doft eller bara behöver komplettera garderoben. För självklart är det helt okej att bara ha en enda signaturdoft också ✨

TIPS! Många gör misstaget att springa och köpa en parfym som doftar gott på nån annan, men vi är alla olika och doften utvecklas annorlunda pga bland annat hormoner och kroppstemperatur. Så testa alltid själv först för att undvika dyra felköp!


Hoppas du får en helt underbar helg! Sol, natur och avkoppling unnar jag dig också, för det är vad jag kommer njuta av.

Gillar

Kommentarer