TIPS, EKONOMI

5 RÅD FÖR ATT SPARA PENGAR ☾✰

Oavsett om du är student som jag eller inte alltid lyckas få ihop ekonomin, så kan vi alla behöva smarta tips för att hålla i pengarna. För mig har det bidragit till att må bättre i vardagen och känna mig stolt över mig själv när jag klarar av att vara chefen över mina pengar på ett sunt sätt. Kanske ger det även en möjlighet att spara ihop till någon häftig dröm/mål du har!

Jag skulle nästan vilja kalla mig själv en expert på att spara pengar i vardagen då det är en av mina stora intressen som jag verkligen brinner för. Det började som en nödvändighet då jag levde på en liten lön innan jag pluggade och har fortsatt nu när jag har CSN. Och alla vet ju att det inte är så fett precis. Så jag ger dig 5 tips för att spara pengar idag och det blir antagligen fler liknande inlägg framöver då jag vill uppmuntra alla att tänka ekonomiskt!

1. Handla efter butikernas/webshopparnas erbjudanden. Jag själv har ICAs app och kollar varje måndag vad de har rabatter på och planerar veckans middagar runt de varorna. Jag kan även köpa på mig olika typer av saker och "bunkra" lite om det är riktigt bra priser. Och det gäller i alla butiker! Köp på dig extra foundation när det är kampanj på den, ta ett tredje par strumpbyxor när det är 3 för 2 och liknande. MEN! Bara om det är saker som går åt! Detta sparar massor av pengar för oss och oftast har vi ett litet lager hemma som gör att vi alltid kan slänga ihop en middag och att jag inte får panik över söndriga strumpbyxor (för jag har fler i garderoben😉).

2. Köp inget du inte behöver. Kan låta lätt att inte köpa onödiga saker, men hjärnan spelar en ofta ett spratt och helt plötsligt har man dragit kortet för de där fina lipglosset trots att man har 7 st hemma redan... Jag brukar alltid gå hem och fundera över köpet innan jag slår till. Verkligen utvärdera noga för att inte spendera pengar som jag kunde sparat! Är prylen något jag bara "villhöver"? Har jag något liknande redan? Eller är det ett verkligt behov? (tex nya vinterskor om de gamla gått sönder)

3. Skapa dig koll på vart pengarna tar vägen. Du behöver inte göra en hel budget om du inte vill. Men att gå igenom sitt kontoutdrag för 1 månad tillbaka och se vad man köpt gör oftast att man upptäcker vart pengarna läcker ut. Först då kan man se sitt köpbeteende svart på vitt och förändra något. Vill du få pengar över så kanske det är värt att sluta köpa kaffe ute varje dag? Småshoppar du smink var och varannan dag på lunchen så kanske du faktisk ska börja undvika att gå i butikerna då? Eller är det rentav så att du har två prenumerationer men skulle kunna avslutaden ena?Hitta dina mönster och bryt de du känner är onödiga och kan ge dig pengar över på kontot.

4. Ha en regelbunden överföring till sparkonto. Helst direkt när inkomsten kommit in på kontot, eller tex veckorvis dragning. No matter what, så vet du att summan på kontot växer om du har aktiverat ett autogiro dit vilket är en trygghet i ditt sparande. Jag använder för enkelhetens skull Dreamsappen, men du kan ju göra samma sak på din vanliga bank också. Huvudsaken är att du kommer igång! Man kan även sätta in alla pengar från försäljning av utrensade prylar på samma konto, eller den summa du sparar med rabatter på din shopping (som i tips 1). Då kommer du garanterat se väldigt trevliga resultat som gör att du triggas att bli ännu bättre på att aldrig handla till ordinarie priser!

5. Köp inte växter. Mitt trick är att ta sticklingar både av mina egna blommor, men även fråga vänner eller familj om jag får nypa av ett blad på någon av deras. På detta sätt har jag skaffat de flesta av mina växter hemma, speciellt pelargonerna har varit tacksamma att plantera och har tagit sig bra. Dessutom känner jag mer kärlek till mina blommor nu eftersom jag är deras "mamma" och pysslar om dem bättre! Så sluta köp växter och odla egna. Ta även vara på örterna du köpt på mataffären, klipp inte er dem helt utan plantera om i en större kruka och ge näring så har du snart en egen kryddträdgård på gång.


Nu är det dags att anamma dessa tips och börja spara till dina drömmar eller bli bättre på klara budgeten varje månad! Alla steg är bra! 💙


PS. Glöm inte att gå med i min FB-grupp Konsumera Klokare 2018 för fler ekonomiska tips och en rolig utmaning varje månad!

Gillar

Kommentarer