​Opphavet til en ide [del 4]

Velkommen tilbake!

Blant de spørsmålene jeg fikk på Q&A 200 spesialen var: Hva blir du inspirert av? Jeg svarte som sant er at noen av mine ideer blir til av monotone gjøremål, hvor jeg lar tankene vandre. I dag er det 20 dager siden jeg fikk min første novelle på trykk, den kan dere lese HER . Så jeg tenkte at jeg skulle skrive litt om hvordan den ideen ble til.

En Allusjon

Det er ikke unormalt og en gang iblant hentyde til andre litterære verk, slike hentydninger kalles for allusjoner på fagspråket. Jo Nesbø gjør det blant annet i Politi hvor han alluderer til Breaking Bad, Gunnar Staalesen gjør det ofte ved å skrive hentydninger til bibelen. Og jeg er ikke verre enn at jeg gjør det også i denne novellen. Min Hentydning er til den svenske sangen «Sov lilla syster» av Vidar Johnsen og Peter Nordberg. Teksten var full av fraser som fikk meg til å tenke på et forhold mellom et søskenpar.Så mens jeg skrev denne novellen gikk den på repeat på hodetelefonene. Hvis du har interesse av å høre sangen så kan gjøre det HER

Bilde: Pixabay

Gamle bilder

Internett er full av bilder av alle slag og den kvelden jeg fikk ideen til å skrive denne novellen surfet jeg på nettet. På et tidspunkt fant jeg bilder som var haug gamle, uti fra fargepalletten på bildet og kvaliteten vil jeg anta at det var tatt en gang på syttitallet. Bildet var ikke ulikt det familie bildet som Håvard finner i novellen, der en familie satt rundt et bål. Mens jeg studerte dette bilde begynte jeg å tenke på hva slags konflikter som kunne være i en familie, etter hvert begynte disse tankene om konflikter og kunnskap jeg har lært fra Barne- og Ungdomsarbeider kurset jeg tok og spinne rundt hverandre, dette dannet grunnlaget for novellen som jeg skrev første utkastet ferdig i løpet av en kveld.

Etter at jeg hadde skrevet hele novellen bestemte jeg meg for å kalle den opp etter sangen jeg hadde hørt på. Jeg visste med meg selv at denne novellen var det beste jeg har skrevet på flere år, alt virket så perfekt, dramaturgien og alt, og bestemte meg for at det var denne jeg skulle sende inn. Jeg prøvde flere steder og fikk avslag, men det tok ikke motet fra meg, for jeg hadde en klar formening, dette var en vidunderlig novelle, og det spiller ingen rolle hva andre ville sagt til meg, jeg var fornøyd. Selvfølgelig var jeg åpen for tilbakemeldinger når det kom til redigering i de senere løp, den novellen som kom på trykk er langt bedre enn det jeg skrev den kvelden, og jeg har skrevet den om fem ganger og får hver gang har jeg blitt gradvis mer fornøyd med resultatet.

#mineserier #forfatterspire #forfatterdrømmen #ide #opphavettilenide

Liker

Kommentarer