Onkel TV & Tante Blogg

God Fredagsettermidag

I skrivende stund har to bloggere kranglet om rollen en Influenser har i det moderne samfunnet. Jeg gidder ikke nevne navn, dere kan søke de opp hvis dere søker i aviser og gamle artikler. Dette innlegget handler ikke om noen av dem, faktisk er dette heller mine meninger om ansvaret som legges på Influensere og hva jeg mener disse holdningene betyr. Jeg har hatt denne debatten med min mor flere ganger, hvis jeg skriver en novelle om en morder som slipper unna med en forbrytelse og noen gjennomfører forbrytelsen til og punkt og prikke i det virkelige liv, kan jeg da klandres for at det livet gikk tapt? Jeg har alltid, og vil nok alltid, mene: nei. Fordi mine fiktive verk er nettopp det, fiktive verk. Det er produkter av en fantasi som hører hjemme på isolat og intet mer enn det. Det har alltid eksistert mennesker med onde hensikter, og akkurat slike mennesker vil alltid eksistere.

Men det er ikke en debatt om hvor vidt fiktive verk skaper ekte kriminalitet som inspirerer meg til å skrive dette innlegget. Det er heller en debatt om hvor vidt noen skriver om sine utseendemessige komplekser skaper et grunnlag for andre til å få nettopp disse kompleksene. Altså, hvis jeg skriver at jeg ikke liker at jeg har en stor mage, så vil noen tenåringer lese dette og tenke, «ja når han først nevner det så er magen min litt stor den også.» Og jeg skal være kjapp med å si at for noen sarte sjeler der ute så vil nok min skriftlige karisma være nok til at de anlegger spiseproblemer. For like sikkert som at svindlere vil fortsette å eksistere, vil det fortsatt eksistere lettpåvirkelige folk. Det er bare sånn det er, noen er naive, andre er kyniske. Det er også veldig lett og si at jeg har alt ansvaret for om en tenåring får spiseproblemer hvis jeg skriver mye om vekten min. Men hold an litt nå.

Bilde: Pixabay

Spiseproblemer er mer enn ønske om å se fin ut, det kan være mentale problemer som kan ha opphav i mobbing, seksuelt misbruk eller et misvisende verdisett hvor utseende har alt å si. I tenårene er det normalt å ha diverse komplekser, noen komplekser henger med deg videre i livet. Jeg for eksempel er har komplekser i forhold til min sparsommelige skjeggvekst, jeg skulle ønske jeg hadde mer skjegg, fordi jeg føler at det er en del av min identitet som mann, jeg personlig føler at jeg ikke kan kalle meg selv for en mann uten skjegg. Og ja, jeg vet det er en helt urimelig tanke og ha. Men det er fortsatt et kompleks og alle har sitt. Det er normalt. Det som er unormalt med komplekser i det moderne samfunnet er en tvangstanke om at de må fjernes, koste hva det koste vil. Jeg mener at en mye sunnere holdning er å finne ut om komplekset man har er direkte skadelig for deg som person. Er man sykelig overvektig, og har litt komplekser med rund mage så mener jeg at man kan bruke litt tid på å finne ut hvordan man skal gå ned i vekt, på en helsemessig trygg måte. Men hvis det er snakk om lite ansiktshår, som i mitt tilfelle, så er ikke det skadelig for meg om jeg ikke får et mektig vikingskjegg, sannheten er trossalt den at jeg kommer til og kutte meg mindre enn mine brødre som har regnskoger i ansiktet, siden jeg ikke barberer meg så ofte er det nok muligheter for at jeg slipper unna kreftfremkallende kjemikalier i barberskum så man kan jo konkludere med at jeg faktisk helt trygg med mine sparsommelige dun i ansiktet. Dessuten vet alle at en mannsidentitet beror på mer enn skjegg og rå styrke.

Så hvis jeg skal skrive et poeng i alt dette maset om komplekser og identitet så er det for å fortelle deg at du er så langt mer enn dine komplekser, du er mer enn vekten din, du er mer enn høyde og muskelmasse, du er et komplekst individ med følelser, drømmer og ambisjoner. Og min konklusjon på spørsmålet på om bloggere har ansvar for sine lesere er klar, det er et ansvar vi deler, med foreldre, lærere og venner av de som leser våre tanker og meninger. For når alt kommer til alt, vil du som foreldre egentlig overlate hele oppdragelsen av dine barn til vilt fremmede?

Jeg har laget en Facebook side til bloggen min, du trenger ikke å følge den, altså det er ikke nødvendig. Men hvis du likevel insisterer på at du skal følge den siden kan du klikke HER

#influenser #blogger #spiseforstyrrelser #ansvar #skriving #minetanker #komplekser #kompleks

Liker

Kommentarer