MINE MÅL FOR 2020 [4]

Edit:

Det er gjort en beslutning som vil påvirke målene jeg har satt meg for resten av dette året. Mer om denne beslutningen vil dere kunne lese i

Velkommen tilbake

I sommer har jeg skrevet, lest og trent en del for å nå de målene jeg har påtatt meg å gjennomføre. I dagens innlegg skal vi se litt på hvordan det er med prosessen på disse målene, hvilke mål har jeg nådd og hvor har jeg feilet? Før vi til slutt skal oppsummere alt og sette nye mål for det siste kvartalet av 2020.

Lesing

Da jeg skulle skrive målene mine for det tredje kvartalet, hadde jeg mistet kontroll over hva jeg hadde lest og når jeg begynte å lese. Siden den gang har jeg jobbet med Excel arkene mine og nå har jeg litt mer klarhet i sakene. Nedenfor har jeg listet opp alle bøkene jeg skulle lese – la oss se på hvilken av disse bøkene jeg leste ferdig.

1. "Dødssymfonien" av Jørgen Jæger

Jørgen Jæger klarte det igjen med sin tredje bok med Ole Vik! Samtidig som en høy profilert familie rammes av ubehagelige hendelser, blir bemanningen på den fiktive politistasjonen kraftig redusert som følge av en grusom grenseovertredene hendelse mellom to kollegaer.

Jæger trekker inn mer og mer av politiets arbeidsmetoder – fortsetter han med dette blir nok bøkene hans snart på pensum på Politihøyskolen. Greit den forrige setningen var kanskje en vits, men jeg mener dette er et friskpust i norsk krimlitteratur.

Boken ble lest ferdig på ti dager og det skal sies at de siste kapitlene i boken virkelig grep meg og slapp ikke grepet før det siste ordet var lest.

2. "Hamlet" av William Shakespeare

Jeg vet ikke hvor lang tid jeg har brukt på akkurat denne boken, men jeg tar den med her likevel. Jeg ble endelig ferdig med å lese dette skuespillet 10.07.2020. Historien er enkel: Hamlet er prinsen av Danmark, han kommer tilbake fra sine teologiske studier til sitt kongerike hvor han møter spøkelset til sin far. Gjenferdet forteller Hamlet at onkelen er en morder som har stjålet tronen. Utover historien spiller Hamlet gal for å kunne komme tett på sannheten og etter hvert kommer forløsningen i at kongeriket blir rensket for korrupte statsoverhoder. Fra enkelte hold har jeg hørt at Løvenes Konge var basert på dette stykket, jeg kan se antydninger til dette i flere av skuespillets scener.

3. "Filosofi for humanister" av Espen Gamlund m.fl.

Planen var at jeg skulle lest ferdig denne boken før slutten av august, men da jeg fant ut at de nyeste studentene blir prioritert på Ex-Phil, ble det til at jeg gav meg etter å ha lest to kapitler. Dette er en sakprosa bok, og kan i grunn, bare vurderes ut ifra hvor bra den gjengir fakta og hvor oversiktlig referanser er. Men bøker i denne sjangeren kommer neppe på trykk der som de ikke oppfyller kravene som stilles til vitenskapelig litteratur. Ut ifra min personlige mening er boken veldig oversiktlig. Av innhold blir veldig mye forskjellig innen filosofi, retorikk og estetikk diskutert i denne boken og jeg må si jeg liker spesielt og lese kapittelet om ytringsfrihet. I det kapittelet diskuteres temaet på en måte som gjør at du som leser tenker over temaet, for det er ikke så enkelt som man skulle tro.

4."Språk og kommunikasjon" av Gunnar Karlsen

«Språk og kommunikasjon» er blant de mest knotete bøkene jeg har kommet over, det kan være at litteraturen er skrevet språklig korrekt, men for min del er noen av setningene så knotete at det er en ren hodepine å lese boken. Nå skal det sies at «Språk og kommunikasjon» er en bok om retorikk som fag og en god innledning sådan til faget, men som sagt – min personlige oppfatning av boken er negativ, jeg liker ikke den hyppige bruken av notasjoner i bokens andre kapittel og særlig når disse notasjonene vokser i lengde.

Et eksempel på en slik notasjon er følgende: C1(H)C1(R)C1S1

For de av dere som ikke er flytende i retorikk kan jeg fortellere dere hva notasjonen står for:
Første ledd i dette er de to siste tegnene altså S1, disse to tegnene står for standpunkt 1, eller første standpunkt. Det neste trinnet er de påfølgende tegnene til venstre, altså C1 som betyr contra-argument. De to siste trinnene med parentesene viser til Holdbarhet og Relevans. Det sier seg selv at det er gørr å lese dette når det som fortoner seg som verdens verste passord.

Ellers kan jeg si at boken har oversiktlige figurer som viser hvordan notasjonene fungerer i praksis, samt flere gode eksempler på debatter hentet fra mediene fra 2009 og noen år frem. Språket kan virke skremmende første gang man leser boken, men jeg tror det er noe som svinner hen etter hvert som man blir mer kjent med retorikkens (tilsynelatende) trange korridorer.

5. "Fredsmekleren" av Ørjan N. Karlsson

Da jeg skrev om denne boken i det forrige innlegget, mente jeg bestemt at jeg hadde lest den tidligere. Det kan nå i ettertid vise seg at jeg bare leste et lite utsnitt av boken før jeg leverte den tilbake til biblioteket. Historien er fengende, og det skal sies at når jeg nærmet meg slutten av boken gikk spenningsnivået så høyt opp at boken ble ikke liggende i fred i det hele tatt. Boken er den siste boken i en trilogi av Ørjan N. Karlsson, jeg har bestemt meg for å anskaffe meg resten av trilogien og andre bøker skrevet av samme forfatter.

6. "Allierte" av Vibekke Løkkeberg

Det som er til felles for de to siste bøkene på denne listen er at begge er skrevet i presens, altså utspiller handlingen seg på språklig vis i nåtid. Ved å lese disse to bøkene har jeg lagt merke til at min skrivestil blir påvirket ut ifra hvilken bok jeg leser. Da jeg leste disse to bøkene måtte jeg stoppe meg selv i mitt skrivearbeid for å unngå at manus som hittil hadde blitt skrevet i preteritum ble ferdigstilt med x-antall kapitler i presens.

Vibekke Løkkeberg gjør en mesterlig jobb med å beskrive hvordan Bergen var under andreverdenskrig. Selv om man vet hva som vil skje ut ifra synopsisen sitter man likevel med et håp om at det som står på bokens bakside bare er løgn.

Bokens innledning veksler mellom to perspektiver, på den ene siden leser vi om faren i familien, som er i sluttfasen med å anskaffe seg en båt, på den annen side leser vi om moren – som er mistenksom mot faren og tror han er utro, en mistanke som gjør at hun har tatt båten inn til Bergen sentrum, avlevert deres sønn på skolen og skal nå til og avslører mannen. – men så skjer det som kanskje ikke skulle skje, en tragedie.

Veien videre: Lesing

Jeg vet at jeg kommer til å lese mange verk og tekster i løpet av dette semesteret, derfor velger jeg å nedjustere målet mitt med å lese på privaten. Jeg har valgt tre bøker jeg vil lese ferdig før året er omme. Det er da snakk om disse tre bøkene:

  1. "Akademisk skriving- en skriveveiledning" av Simen A. Øyen & Birger Solheim
  2. "Blodskrift" Jørgen Jæger
  3. "Filosofi for humanister" av Espen Gamlund m.fl.

Skriving

Det har gått saktere på skrivefronten. Det har dere merket igjennom at jeg ikke har publisert så mange noveller på bloggen som jeg hadde håpet på i juni. Grunnen til dette er blitt publisert på sosiale medier, men jeg gjentar det her også – jeg har vært svært nære med å bli utbrent.Dette har ført til at noen noveller er blitt flyttet til senere i år og på den måten har flere noveller uteblitt på bloggen.

I august fant jeg også ut at «Vi-menn» ser ut til å ha sluttet med å ta imot noveller fra håpefulle forfatterspirer. Jeg mistet piffen av den nyheten, motivasjonen til å skrive en ny novelle smeltet som snø i juli. Men de dårlige nyhetene stanset ikke der, jeg var også direkte uforsiktig med tanker på frister i et magasin jeg hadde tenkt å skrive til. KKPH annonserte i sommer at nye og gamle skribenter kunne skrive en tekst om Bergen, jeg syntes det var spennende og tenkte at jeg skulle prøve. Men dessverre – jeg hadde ikke notert meg fristen, og da perfeksjonismen gjorde at redigeringen ble i det lengste langet, mistet jeg muligheten – denne gangen. På en annen side, når den omtalte teksten er ferdig kommer jeg til å publisere den her i stedet.

Men det har gått litt bra med skrivingen også, på bokfronten er jeg nå ferdig med førsteutkastet til den tredje boken min og er nå passert 80.000 skrevne ord. Jeg er med andre ord godt innfor målene om å skrive 10.000 ord per måned. Jeg klarer for det meste å skrive de 500 ordene jeg krever av meg selv hver gang jeg skal skrive noe.

Veien videre: Skriving

Jeg må også gjøre noen nedjusteringer på skrivefronten. For det første vil jeg ikke lenger prøve å få en ny novelle eller tekst på trykk, jeg tar meg en pause fra det prosjektet for enn så lenge. Det er rett og slett på grunn av at jeg setter meg dette målet, fristene kommer og går, og jeg blir ikke ferdig med noen. Det er et mønster jeg kjenner igjen fra de gamle målene mine om trening, med andre ord det kan være en fordel for meg å legge en ny slagplan her. Hva bloggen angår har jeg satt meg mål for at jeg skal skrive to nye noveller på bloggen før fristen utløper – dette er et minimumsmål. Jeg har også besluttet at målet om nå 10.000 skrevne ord per måned må nedjusteres midlertidig. I løpet av de neste månedene vil jeg halvere månedsmålet – dette gjør jeg i håp om å dempe risikoen for at jeg blir utbrent.

Trening

Jeg har gjort det kjempebra på treningsfronten! Vanen om å sykle i ti minutter annenhverdag gikk knirkefritt og anlegge, jeg var ferdig med den vanen i begynnelsen av juli og har siden den gang jobbet med neste trinn med tanke på trenings-vanene. I skrivende stund er projeksjonen den at jeg vil være ferdig med vedkommende trinn i uken etter at dette innlegget blir publisert. Ettersom jeg snart har fått kontroll på dette med trening, vil jeg etter hvert slutte å skrive om mine treningsmål på bloggen. Det kan være at jeg begynner å snakke om andre mål som for eksempel mål av typen kosthold eller søvnhygiene.

Veien videre: Trening

I første omgang er målet å bli ferdig med det trinnet jeg har holdt på med siden juli. Med andre ord skal jeg fortsette med ti minutter på sykkelen for så å ligge på en treningsmatte i et minutt. Når jeg har oppnådd det målet vil jeg iverksette neste trinn, som er ti minutters oppvarming på sykkelen etterfulgt av tre sett med ti repetisjoner situps.

Oppsummering

Det er på tide å oppsummere det som er blitt skrevet her. Før jeg avslutter med og tegne ned neste mållinje jeg skal passere før slutten av dette året.

På lesefronten har det gått relativt bra, jeg klarte å lese fire av seks bøker og jeg begynner å merke at det faller meg lettere inn å lese en bok enn tidligere.

Av forskjellige årsaker har det ikke gått så bra på skrivefronten, med få unntak har jeg støtt på mange nederlag her i løpet av de siste månedene. Men jeg har ikke mistet troen på meg selv som skribent av den grunn.

Treningen har for min del gått kjempebra! Et hvert mål satt har blitt nådd og jeg har troen på at den positive utviklingen vil fortsette.

Nye mål:

  1. Jeg skal lese tre bøker
  2. Jeg skal skrive to nye noveller på bloggen
  3. jeg skal skrive 5.000 ord per måned.
  4. Jeg skal ferdigstille vanen om å sykle i ti minutter pluss ligge på matte i ett minutt
  5. Jeg skal anlegge vane med ti minutters oppvarming på treningssykkel etterfulgt av 3x10 situp.

Frist: 09.12.2020
Klokken 15:00

Liker

Kommentarer