Kåseri: Dette skulle skolen ha lært meg

Velkommen tilbake!

I Norge har vi et skolesystem som krever ti års obligatorisk skolegang, i løpet av disse ti årene lærer vi morsmålet, fremmedspråk og historie. Men vent litt Daniel, du sa ikke noe om matte i denne innledningen, jo, matte er et fremmedspråk for meg. jeg hang med frem til vi begynte og blande inn til som var bedre enn andre (opphøyde potenser) og innblanding fra alfabetet. Da klarte jeg ikke og henge med mer, til mine mattelæreres forsvar, det er vanskelig og lære bort matte til en som sitter og tegner i matteboken fremfor å følge med.

Nok om det, i dagens innlegg har jeg skrevet ned noen tanker om hva jeg synes skolen burde ha lært meg.


Bilde:Pixabay

Jobbsøknader, er det noen som er klar over hvor, unnskyld uttrykket, jævlig det er å skrive jobbsøknader!? Vel, for en som elsker skriving burde jo dette faktisk være noe av det gøyeste som finnes, og tenk over det når du leser neste setning: Jeg har skrevet siden jeg var åtte år gammel, noveller og historier, mitt ordforbruk regnes ikke med vanlig telling, her tas det i bruk potenser. Og likevel, likevel så hater jeg, la meg understreke dette engang til for deg, så HATER jeg å skrive jobbsøknader.

Nå kan sikkert advokatene fra H.elvete Advokatkontorer i Stortingsgata i Oslo argumentere for at jeg fikk jo en liten innføring i dette på videregående skole, en liten innføring ja, to skoletimer på til sammen 90 minutter og så var det over til de særdeles viktige analysene av diktene til Ivar Aasen og Bjørnstjerne Bjørnson, takk gud for at jeg lærte det, for det har jo visst seg og hjelpe meg godt inni arbeidslivet.

Jeg kan gi deg utallige grunner til at jeg hater og skrive jobbsøknader også. For det første, så er jeg en elendig selger, jeg kan ikke selge ferskt og varmt hvetebrød om det så står om livet på min døde bestemor. Og jeg er enda dårligere på å selge meg selv! Hvem i videste verden har lyst å ansette en ung mann som kommer når han vil, går når det passer minst og gråter panisk når han får oppgaver eller skjennepreken? Ingen! Men så skal man ikke skrive at man gir faen i arbeidstiden og arbeidsoppgaver. I jobbsøknad skal man skrive gode argumenter og lyve på seg at man klarer å passe tiden og gjør som man får beskjed om. Man skal fremheve ens ferdigheter og prøve virke som det reneste vidunder på arbeidsplassen før du har noen som helst erfaring.


Bilde:Pixabay

Så greit, kanskje jeg klarer og skrive noen halvgode setninger om hvor flink jeg er til å møte opp, hvor trofast jeg er opp mot arbeidstidene og at jeg gjør som jeg får beskjed om, men så kommer det til det tåpeligste med hele skriveprosessen, mot slutten av søknaden skal du skrive et lite avsnitt om hvorfor du vil ha denne jobben, PENGER, PENGER er årsaken til at jeg vil jobbe, jeg vil ha tak over hodet og mat på gulvet, for jeg har jo ikke bord enda. Get it? Ideelt sett så skal det visst være rene miss univers takketale-format på dette avsnittet, du skal ha en nobel grunn til at du søker jobben, en dyptliggende psykologisk ønske om å drive på med akkurat dette.

La meg være den første til og stikke hull på den boblen, det er deprimerende få som har et livslangt ønske om og sitte i kassa på Rema 1000 og slå inn varer til maskineriet truer med kollektivt selvmord i juletida. Jeg vil faktisk våge å påstå at det er ingen vel passert 18 som ønsker dette på ramme alvoret, 5 år kanskje, 20 år, NEI.

Jeg mener helt seriøst at mine gamle jobbsøknader bør ha en varseltrekant hvor det står følgende: "Advarsel, følgende jobbsøknad leses på egent ansvar, forhenværende lesere melder om akutte selvmordstanker og virile impulser til selvskading."

Eller eventuelt "Vennligst kontakt psykolog etter endt gjennomgang av vedkommende jobbsøknad."


Hvordan arbeidsgivere ser ut etter at de har lest mine jobbsøknader.   
Bilde:Pixabay

Så kommer vi til slutten av teksten, hvor 90 prosent av dagens ungdommer ville skrevet: "ansett meg vær så snill jeg ber deg på mine ømme knær!" men her må det skrives en luddig liten hilsen, her skal du skrive hvordan de kan kontakte deg og at du gleder deg til jobbintervju, hvilket er reinspikka løgn om du har sosial angst og alvorlige problemer med over analysering av kroppsspråk og ordbruk. "Jeg gleder meg til jobbintervju, jeg" tenker du kanskje, til informasjon, nummeret til Sandviken sykehus er: 05300, ring og book tvangsinnleggelse nå.

Jobbsøknader er noe herk, og jeg hater det her fra til månen, men takk gud for at jeg vet hvordan man regner volumet av en pyramide og forskjellen på de retoriske apellformene.  Vel, så kan jeg kanskje ikke regne ut volumet av en pyramide, og når jeg tenker meg om så vet jeg ikke hva de forskjellige retoriske apellformene er heller.

Hva er ditt forhold til jobbsøknader?

#Kåseri #jobbsøknader #jobbsøking #jobbintervju #selvskading #psykolog #SandvikenSykehus #matte #diktanalyse #sosialangst #overanalysering #kroppsspråk #ordbruk #pyramide #retoriskappellformer #retorikk #Patos #Etos #Logos #penger #butikkjobb #oslo #nobell #rema1000 #humor #Ivar #Aasen #Bjørnstjerne #Bjørnson #IvarAasen #BjørnstjerneBjørnson #mentalhelse #volum #potenser

Liker

Kommentarer