HVORDAN BLI FORFATTER [12]

Kjære forfatterspirer!

Konseptbilder, det er et verktøy mange skribenter, spilldesignere og filmskapere bruker i sitt arbeid. I dag har jeg tenkt å skrive litt om dette, men for å unngå misforståelser tenker jeg at jeg innleder med å definere hva jeg mener Konseptbilder er. Min definisjon er som følger: «Konseptbilder» skal her bety «fotografier eller tegninger som viser stemningen, utseende til en karakter eller hvordan omgivelsene er i en historie». Det er altså snakk om bilder som viser hvordan stemningen i en historie skal være – slik at forfatteren, filmskaperen eller spilldesigneren kan se på bilde og forme sitt arbeid etter det.

Fordeler og ulemper

Som med alt annet er det både fordeler og ulemper knyttet til bruken av konseptbilder, strengtatt vil dette være ulempene det andre vil kalle fordeler, og motsatt. Selv klarer jeg ikke å finne noen ulemper som ikke kan vris til en fordel på et eller annet vis. Derfor velger jeg bare å skrive om fordelene knyttet til bruk av konseptbilder i skriveprosessen.

Vet du om noen ulemper knyttet til bruk av konseptbilder?

skriv dem ned i kommentarfeltet!

Det som naturligvis melder seg som fordel med det første øyekastet, er at konseptbilder er visuelle – hvis man ikke evner å danne seg en mental visjon av hvordan ting skal se ut, eller hvilken stemning en scene skal ha, kan man bruke slike bilder til å rådføre inspirasjonen. En annen fordel er for dem som setter seg ned og lager konseptbildene selv. Jeg vil påstå at siden flere deler av hjernen tas i bruk vil man huske mer om de designende figurene i ens verk, enn om man bare skulle beskrevet dem i en bok.

Bilde: Privat

Konseptbilder i min skriveprosess

Nå som jeg har lagt frem fordelen bak bruken av konseptbilder, kan det være at du lurer på om jeg bruker det i min skriveprosess. Svaret på den ikke-mystiske gåten er delt, i mitt arbeid med krim-sjangeren er det ikke særlig mye bruk av konseptbiler i skrivende stund. Jeg har prøvd å bruke det i et av manusene jeg skrev tidligere – bildene jeg lagret i den forbindelse ble bare filer som tok opp unødig plass, jeg fant ikke fram bildene underskrive prosessen og slettet dem etter at jeg var ferdig med førsteutkastet.

Men som dere sikkert har skjønt, skriver jeg ikke bare krim – jeg skriver i andre sjangre også – og for min egen er konseptbilder hyppigere brukt i mine Fantasy/Sci-Fi- Prosjekt. Nå er det engang slik at de siste nevnte prosjektene neppe kommer til å bli ferdig, dette ser ut til å være prosjekter som jeg liker å dulle med – bare finne opp ting, men aldri helt ta det i bruk – hvis du skjønner.

Hvordan finner man konseptbilder?

Et siste spørsmål som dere kanskje vil stille, dersom jeg ikke besvarer det, er: Hvor finner man konseptbilder? Her mener jeg at det er viktig å tenke litt på hvordan Konseptbildene skal brukes:

Hvis man skal bruke bildene i enerom, (altså ikke vise dem til noen– typ i en Behind The Scenes-dokumentar-situasjon) så er det bare å Google i vei, finn de bildene du trenger for å komme i riktig stemning. La oss for eksempel si at du har tenkt å skrive en Grøsser, gå inn på Google og søk på Horror, eller lignende.

Hvis du derimot har tenkt til å vise folk arbeidsprosessen din og på den måten også hva slags konseptbilder du har brukt, vil jeg anbefale at du bruker Pixabay eller Pexles. Disse to søkemotorene generere som regel, SOM REGEL, bilder du kan bruke uten å måtte betale for dem , og alt er greit så lenge du referere til de opprinnelige fotografene/illustratørene som tok/lagde bildene (så fremst du ikke tjener penger på bruken). Du kan også kjøpe slike bilder (da vil du som regel ha kjøpt rettighetene også og kan KANSKJE tjene litt på det – PS! Ikke ta juridiske tips fra en blogg- det er bare dumt, og kan koste deg mer enn om du rådfører deg med eksperter.

Et tredje alternativ som ekskluderer spørsmålet om hvordan konseptbildene skal brukes, er å finne en person som kan lage de illustrasjonene for deg. Altså finne noen som kan tegne eller foto-redigere eventuelt animere det du vil ha et konsept av. Da er det sunn fornuft og folkeskikk og betale vedkommende for arbeidet. Folk som kan dette kan du finne på Deviantart (*Googler* Jepp, eksisterer fremdeles) eller andre nettsteder hvor folk legger ut bilder,tegninger også videre (ettersom jeg ikke er så bevandret i de miljøene kan jeg ikke gi dyp innsikt i hvilken sider som er bra – men jeg har funnet en oversikt (fra 2019) over sider som ligner på Deviant-Art, kanskje du finner en side du liker HER).

Bilde: Pixabay

Avslutning

I dagens innlegg har jeg skrevet om hva jeg legger i begrepet «Konseptbilder», om hvordan det kan brukes i skriveprosessen, fordelen og til slutt hva mitt forhold til dette verktøyet. I korte trekk, jeg bruker ikke så mye konseptbilder, jeg brukte det i et manus jeg har skrevet i det siste – men det ble bare til at jeg lagret bildene og slettet dem uten å se på dem mens jeg skrev. Jeg har også tegnet noen konseptbilder til to manus som tilsynelatende ikke blir ferdig. Fordelen med bruk av dette verktøyet er at man får et visuelt innblikk i historien man jobber med og ja definisjonen min kan du lese lenger oppe. Før jeg avsluttet innlegget skrev jeg også et tips om hvor man kan finne konseptbilder på nettet.

I neste innlegg får dere en ny Idé fra Idébanken min, den er til de av dere som skriver krim der ute. God fornøyelse.

Liker

Kommentarer