Idag den 10e september är det den Internationella dagen för förebyggande av självmord, och det vill jag gärna uppmärksamma här på bloggen med ett inlägg. Då detta är ett såpass viktigt tema att ta upp. Svenska yle tog även upp detta i ett inlägg som du kan läsa här om du är intresserad, så upplever var tredje ung finländare självmordstankar. Och därför tycker jag att det är bra att dom här sakerna tas upp, då det är så många som måste hantera i vardagen dessa saker. Och då är det bra att veta hur man kan hjälpa en person med såna här tankar, eller om du själv har såna tankar vart du kan söka hjälp med dina tankar. För hjälp finns att få, jag tänker i slutet av detta inlägg skriva upp ställen där man kan vända sig till om man har såna här tankar.

Men vad kan du göra om du märker att någon i din närhet har självmordstankar? Ett steg som är bra att ta är att helt enkelt fråga personen hur hen mår, och att fråga om den har självmordstankar. Det är inget fel på att prata om dessa känslor hen kan ha, och du kan inte heller förvärra läget om du låter hen prata om hur hen känner sig.

Om du inte riktigt vet hur du ska ta upp till diskussion och är orolig om din vän så kan det vara bra att prata med någon äldre om saken.

Om det är du själv som upplever att du har självmordstankar, ska du inte hålla det för dig själv. Utan prata med någon om det, det finns hjälp att få. Kom ihåg att om du mår så dåligt och tänker ta ditt liv så Ring 112.

Platser du kan söka hjälp på:

OM du bor i Finland kan du söka hjälp här:

Krisjouren för Unga -
Samtalshjälp för unga ålder 12-29.
Besöktider

Albertsgatan 33 00180 Helsingfors
Tis-tors kl. 9.00-12.00


Mieli-

Svenskspråkig kristelefon 09 2525 0112

Telefonjouren är öppen:

må, on kl. 16-20
ti, to och fr kl .9-13.

Andra ställen:
Arbetsplatsens eller skolans hälsovårdare, kurator, psykolog eller psykiatrisk sjukskötare


OM du bor i ett annat land än Finland kan du söka hjälp här:

Sverige:

Bris-
För dig som är under 18 år
Nummer 116 111 öppet varje dag 14-21

Tilia chatten-
Unga och unga vuxna
Chatten öppet varje kväll 21-22.30

Andra ställen:

Arbetsplatsens eller skolans hälsovårdare, kurator, psykolog eller psykiatrisk sjukskötare

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229