Läste precis att det ska regna hela augusti också. Så vi kanske får en fantastiskt solig septembermånad eller så är sommaren redan över. Det svider aningen mindre att jag inte har så många semesterdagar i år nu.

Jag har fått dille på tält och camping. Har supermycket lust att bara sticka iväg över helgen och tälta i skogen och grilla och annat mysigt. Det finns flera vindskydd i skogarna här (säkert hemma i Sverige med) med grillplats under tak om det öser ner. Jag såg en cool grej med presenningtak och hängmattor under! Men jag kommer väl bli genomborrad av myggor helt i det fria.

Vi har bara inget tält, och jag har ingen sovsäck. Och inga liggunderlag. Det kunde ju vara värt att köpa om man kommer använda det lite men annars är det ju lite dyrt. Och om man ända ska köpa, hade det ju annars varit fett att köra hängmatta istället ;)

Ser det inte mysigt ut? 

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Idag är ingen bra dag för danskarna ute i världen. Två vuxna och en liten grabb funna döda i en sjö i Sverige och en liten gradd som cyklat in i ett träd i Tyskland och skadat sej allvarligt. Och en kändare dansk cyklist som blev påkörd av en motorcykel under Tour de France. 

Eftersom det sket sej lite med en order från igår har jag fått köra långrunda in till Glostrup och hämta bromsskivor till en kund. Mina geografiska kunskaper är ju.. sådär.. Inte för att det är svårt utan för att jag är så totalt ointresserad. ​Därför får jag hoppa på dom möjligheter siom bjuds där man tvingas att träna sitt lokalsinne, och då passar ju kundleveranser bra. 

I övrigt inget spännande. Jobb imorron igen, och nästa lördag. Men en kompis fyller år och har dragit ihop sista-minuten födelsegalej den 1:a så man får ju försöka styra upp att man kan kika förbi :)

Ikväll kanske jag och en Stafford-uppfödare äntligen kan tajma våra tider så att vi kan prata lite om valpar och annat skojsigt! 

Likes

Comments

​Det går helt åt fanders med mitt löparrehab. Knäet gör jämt ont och om man ska tro min fysioterapeut så är det nu jag ska besluta mej för att skita i löpningen. För alltid. Det suger riktigt mycket, jag älskar att springa ute och bara vara. Jag hatar att köra intervaller på löpband inomhus. Jag hatar att träna inomhus. Det tråkiga med knäet är också att det påverkar all skojig träning. Hinderbanor, color run, allt skojigt innehåller ju spring i någon form. Jag tänker inte ge upp helt ännu, men jag lyssnar på mitt knä. Försöker sluta i tid (supersvårt när man är igång och vill mer) och låta det få vila. Tejpar och stretchar. Kör yoga så länge (inte just nu, han har semester) och det är ju faktiskt också skojigt. Även fast det är inomhus. 

Likes

Comments

Jag vill verkligen ha en hund, saknar det så mycket! Så nu tror jag att jag iallafall har bestämt mej för vilken hund vi ska sikta på, en Staffordshire Bullterier. Dom är så fina och verkar passa perfekt för oss. Vill gärna vara med, är glada och behöver motion. I motsats till vad många tror så är det inte en hund som ska styras hård hand eller hårda ord, utan man ska bara vara konsekvent och tydlig (som med alla hundar). Det är fortfarande bara på planeringsstadiet, vi vill inte stressa fram något, men det hade varit så roligt!

​BIlden är lånad från Amanda Bredéns blogg och är tagen av hennes vän Alexandra. Det är Amandas fina hund Kenzo, kan man bli annat än glad av honom? En sån hade jag verkligen kunnat tänka mej :)

Likes

Comments

Jag har tidigare rosat den danska serien "Rita" och nu har det kommit en liten spin off med hennes kollega Hjørdis (Netflix egna). Den är inte helt ny men jag har inte haft tid att se den förrän nu, men den är lika awesome som man kan förvänta sej. Helt fantastisk! Det är bara 4 avsnitt så alla borde ta sej tiden att se underbara Hjørdis rädda hoppet om mänskligheten!

Har man ännu mer tid så borde man ta och se Rita också, alla tre säsonger finns på Netflix.

​Det har förresten visat sej att den enda funktion som gav HBO Nordic plus i kanten egentligen är en bugg, sådet fungerar inte alltid och ska egentligen inte göra det heller. Så tja, den är mest skitkass.

Likes

Comments

För många år sedan tyckte någon att mensskydd (och preventivmedel) borde vara gratis för att det är en ganske stor utgift för oss töser. Jag är lätt för den idén men jag undrar hur mycket det egentligen kostar. Jag läste 50 000 kronor på en livstid någonstans. Så nu ska här räknas, och jag måste ju utgå från något så jag utgår från mitt eget förbruk, men kör en bind-analys parallelt. Vi räknar därför med att jag fick min mens när jag var 14 och att jag kommer att ha den tills jag blir 55. Dvs: 41 år. Avrundar till 40 för att vi kan.

Mensskydd

1 box tamponger per mensperiod 25 x 12 = 300 kronor/år = 12000 kronor/40 år

Trosskydd 1 box/månad = 30 x 12 = 360 kronor/år = 14400 kronor/40 år

20 bindor per mensperiod 30 x 12 = 360 kronor/år = 14400 kronor/40 år

Vi kan ju vara rörande överens om att det är rätt långt kvar upp till 50 000 kronor iallafall. Inte ens om man kör trosskydd och tamponger parallellt (26400 kronor) är vi och taffsar på dom sifforna. Vilket inte innebär att det vore dumt med "ersättning" för det, men så länge vi inte får det kan det ju kännas lite bättre att vi inte blöder väck insatsen till en bil.

However, menskopp 299 kronor (apoteket.se). Återanvändbar. Sparar på plånboken och miljön. En del ska bytas ut 1 gång per år (dvs plus/minuns noll ekonomiskt) men Lunette säger att deras håller så hög kvalitet att den inte ska bytas så ofta. FDA rekommenderar var 3:e år så vi säger

100 kronor/år = 4000 kronor/40 år

men det är nog orealistiskt att man vill köra menskopp från första mensen, så några bindor ska man nog hinna med trots allt.

Preventivmedel

Nu är det kanske inte så många som kör preventivmedel direkt när mensen kommer men jag började när jag var 15 pga extrem mensvärk (och annat som var mer trevligt!) så nu räknar vi utifrån det. Jag hoppas ju såklart också att gemene man har sex mer än i 40 år men vi utgår ifrån att man ska undvika graviditet här, och inte könssjukdommar. För då ska ju egentligen kondomerna ligga parallellt med det andra man kör med.

Mina "danska" P-piller: 40 x 12 = 480 kr år = 19200 kronor/40 år (generisk kopia!)

Trionetta: 13x21 piller 300 kronor/år = 12000 kronor/40år

Plåster: Evra 18 plåster 550 kronor = 1 år 1250 kronor = 50000 kronor/40 år

Spiral (plast med hormoner) Mirena 5 års: 995 kr/5år = 7860 kronor/40 år

Kondom: 52 st/år 60st 208 kr = 8320 kronor/40 år

P-plåsterna Evra är ju löjligt dyra. Jag har testat plåster. Och kanske 10 olika piller (vi letade efter ett som kanske lindrade mensvärken) över åren och även om plåster är lättare om man inte gillar att ta piller var det inget för mej. Jag fick eksem av klister eftersom att plåstrena ska sitta 7 dygn, det blev en våt svampig fläck där den fuktiga delen av plåstret satt som tog veckor att bli normal. Och det är dyrt. Jag har funderat på spiral men har inte kommit till skott.

​Slutsats

​För mej ser det ut så här:

1 box tamponger per mensperiod 25 x 12 = 300 kronor/år = 4200 kronor/14 år

Trosskydd 3 boxar/år = 30 x 3= 90 kronor/år = 3600 kronor/40 år

Menskopp Lunette 100 kronor/år = 2600 kronor/26 år


Mina "danska" P-piller: 40 x 12 = 480 kr år = 6720 kronor/14 år (generisk kopia!)

Spiral (plast med hormoner) Mirena 995 kr/5år = 199 kronor/år = 5174 kronor/26 år

Menskoppen och spiralen är så gällande från nästa år.
=  22294 kronor/40 år
Om jag kört vidare på samma modell som nu = 34800 kronor/40 år

Fortfarande långt ifrån 50 000 kronor.Nu är jag inte megadyr i drift, det kommer inte forsande ur mej och jag har inte sex flera gånger om dygnet (tyvärr..). Jag köper heller inte dom finaste tampongerna. Så kanske är det fel att utgå ifrån mej, men vad ska man annars göra?

Jag har hört att ett barn kostar minst 1000 000 dom första tio åren (kan tyvärr inte göra en kontrolluträkning på det eftersom jag inte har några :)) så i förhållande till det...

Likes

Comments

Dom pratar om att gamla BMI ska ersättas med en ny mätmetod, mest för att BMI anses vara för dålig, för opålitlig. Det är den ju också. Om man inte vet hur mycket fett vs muskler etc är ju vikten faktiskt väldigt sekundär.

BMI = Vikten i kg / längden i meter x längden i meter​. 

För mej ger det 54/(1,64 x 1,64) = 20

< 18,5 = Undervikt 18,5-25 = Normalvikt 25< = Övervikt

Den nya metoden som föreslås kallas för trådmetoden. Man ska ta en bit snöre, klippa snöret lika långt som ens egna längd, vika det på mitten och se om midjemåttet är mindre eller större. Det verkar krångligt tycker jag. Man kan också bara ta sin längd (i centimeter :P), dela på två och kolla om midjemåttet är högre än den siffran. 

För mej alltså 164/2=82 cm och min midja ligger på ca 68-70 cm beroende på när på dygnet man mäter den. Så det är ju fint.

Om man har ett midjemått som är högre än halva sin längd löper man större risk att drabbas för hjärt- och kärlsjukdommar. Det känns ungefär lika specifikt som BMI, även om det nog är bättre att utgå från mått (eftersom att bukfetma hör ihop med mycket dåligheter) än vikt. Oavsett är jag ju "normal" (om dom bara visste!) så vi får väl se vad som tar livet av mej en dag :)

Likes

Comments

Det händer bara inte något skojigt att reflektera över. Greklandsgrejen är redan så söndertjatad, fast min syster påstår att dom fuskade sej in i EU och Euro-sammarbetet, så där kanske finns något ändå. Generellt tycker jag bara att det är fucked up att resten av EU ska betala för att dom grekiska medborgarna anser att dom ska ha en massa från sin stat hela tiden utan att vilja betala skatt. Det är fint att man stängt ner för gratis kollektivtrafik för typ alla och att man ändrat från 50 år till 67 för pension (välkomna till verkligeheten) men det kan inte vara andra länders ansvar att betala för alla år man haft det. Vi kunde använt dom miljaaarders miljarderna på att hjälpa flyktingar eller något vettigt.

Min mormor och morfar sa också en grej om det; "Tänk vilka motsättningar det måste blivit. Du är 49 år, pension väntar nästa år. Dina vänner och syskon kanske redan är pensionärer. Så chockhöjsåldern till 67 år. Tough luck. Alla som var 50 året innan är fortfarande pensionerade men du ska jobba vidare i 17(!) år till." Snacka om att bädda för interna konflikter.

Annars väntar jag fortfarande på solen igen, det finns några blåa hål i molntäcket och det regnar ju iallafall inte. Just nu. 

Likes

Comments

Solen skinner! När jag stänger här, om en kvart, så blir det direkt hem och byta om från byxor till kjol och släpa ut Mikkel i solen! Molnen är på ingång så han kanske inte behöver offra sej allt för länge :) Egentligen skulle jag kört ett intervall-löp på gymmet men man kan ju inte vara där inne när solen äntligen är tillbaks.

Igår så min chef plötsligt "Vad sker det over der?" och vi kikade efter allihop. Mitt över gatan bor en lackerare och när dom skulle köra upp en bil på transportlastbilen hade den ena körbanan pajjat. Resultatet blev att bilen (en hyffsat nu Merca AMG med luftfjädring och bakhjulsdrift) hänge med ena bakhjulet i luften (och diagonalt framhjul 5 cm från banan). Alla som grejat med dom här bilarna vet att det här inte är en bra situation, skit att lyfta, ska evt kodas, bakhjulsdrift utan spärr = kan inte köra upp med bara ett hjul på banan. Dåligt avslut på fredagen för dom alltså. Vi stod ett tag och kikade medan dom kämpade och paniken växte men tillslut gick det inte mer. Jag pep över och gav lite tips (paniken hade nog gett lite tunnelseende) och min chef kom efter och tillsammans grejade vi det och dom kunde hålla fredag utan pajjat en bil för 5-600.000 kronor! Dagens goda gärning :)

Det blev faktiskt fläskfilé och potatisgratäng igår. Så gott! Hellre lite onyttig mat och skita i fredagsmyset säger jag! Jag har massor med frukt hemma och har rockat fruktsallader hela veckan, också vansinnigt gott! Lillasyster Peppis och hennes vänner hade gjort chockladfondue och jag blev inspirerad. Blir till att köpa några toblerone på väg hem så vi kan ha toblerone-fondue ikväll! Nomnom!

Update om Kina-mobilen: Fungerar fortfarande finfint! Skärmen är bara två-punkts-touch så ibland får man trycka två gånger, kameran är helt okej för en 5 megapixels (bilderna nu är tagna med den).Högtalaren (den som spelar upp ringsignal eller Netflix-ljud) kunde varit lite starkare men igen, 490 kronor!

Batteriet varar en hel dag (om man inte kör en massa Netflix) och jag ska testa hur den är med bluetooth räckvidd på gymmet nästa gång med mina trådlösa hörlurar och om man har bluetooth tänt en hel dag, klarar batteriet det då? Kan ju vara att man har en massa aktivitetsarmband, headsets eller annat som ska snacka med blåtanden. Jag har också skaffat HBO nordic men utbudet är mycket sämre än jag väntat mej. Vi ska börja se serien "Vikings" efter en rekommendation och den finns iallafall Deras app är också vansinnigt dålig (eller så är Netflix mycket bättre) men den har en grej som Netflix saknar, att man kan köra det man ser i bakgrunden medans man är på facebook eller annat. VLC-mediaplayer har till och med att bildfönstret minimeras och kan flyttas runt på skärmen, vilket hade varit det ultimata! Men annars suger HBO's app. Den spelar inte upp nästa avsnitt automatiskt (man måste göra en spellista vilket inte vill fungera) och den kommer inte ihåg var man slutade förra gången. Den listar heller inte "seanste" dorekt när man kommer inte utan man måste söka sej fram till serien igen och det är lika dassigt både i browsern på min laptop som i appen. Dessutom laddar den skitlänge innan den börjar spela avnsitten (och laggar dom första fem minuterna) vilket gör att jag tror att den använder mycket mer bandbred än Netflix. Inte imponerad.

Likes

Comments

Igår var jag megatrött efter jobbet eftersom vi var ute och letade efter den lille pojken som försvunnit natten innan. Som tur var hittade dom honom 2 km hemifrån, sovandes i skogen i regnet kl 2 på natten. Det är ändå imponerande långt för en två-åring att ta sej tycker jag.


Men det var bara att känna sej pigg för vi fick finbesök av Mikkels lillasyster och henne pojkvän. Vi gjorde pannkakor och pga av dålig smet-matematik (för många kockar) blev det en massa pannkakor. När jag såg högen fick jag lust att göra en riktig pannkakstårta som Pettsson och Findus! Jag var duktig och gjorde färdigt några produktlistor till en kund på jobb och sedan spelade vi Party-Alias på svenska. Det var... annorlunda men roligt! Jag och Villads vann mot syskonen Jensen, inte helt oväntat... Vi har ju trots allt gått gymnasiet ;)

Jag ska jobba imorron men efter det får det gärna bli fint väder heeeela helgen tycker jag! Jag har fortfarande inte betalt för Bråvallaresan så det blir att hålla lite i slantarna tills det är gjort, men att sitta och chilla med en bok i solen är ju gratis :)

Mammas bil började bråka häromdagen, inget oljetryck. Typiskt dåligt fel som gör att bilen inte kan köras alls. Men som tur är finns det en Volvo-verkstad i Bjuv och dom kunde hjälpa henne! Så nu kör den blåa räserbilen igen!

Och just det, jag hittade ett pas skitfina demoskor från World Industries som bara skrek efter mej, Danie DAAAANIE!! För bara 89 kronor var det ju svårt att stå emot. När jag kom hem sa Mikkel "Du vet vad som gäller" fast jag provade att gömma dom bakom ryggen. Så nu offrar jag mina söta Nike-tygskor. Dom har gått sönder på insidan och ger skavsår om man inte kommer ihåg plåster så det kanske är dags...

Hoppas alla får en superbra fredag, för det tänker jag ha! Ikväll ska det minsann bli fläskfilé med potatisgratäng :D

Likes

Comments