Header

Jag har de senaste månaderna börjat lära mig programmera och har genom egna erfarenheter fått en del insikter om hur man borde gå till väga om man vill börja. Det som förvånar mig är att jag inte blivit introducerad för programmering tidigare - det borde ju vara en obligatorisk kurs på gymnasiet!

Men, nu har jag suttit och tragglat i 2 månader och fått lite insikter som jag vill dela med mig av.

Börja lära dig på codeschool.com. Det är gratis att bli medlem och de har riktigt bra video-genomgångar följt av bra övningar man får testa sina kunskaper i, direkt i webbläsaren. Däremot är det oftast bara de första delarna av kursen som är gratis men det ger en riktigt bra grundförståelse för språket man lär sig. Det är dock inget stort problem eftersom det finns andra gratistjänster!

- När man gjort delarna som är gratis på codeschool fortsätter man helt enkelt lära sig på codeacademy.com. De har inga videogenomgångar utan går bara igenom allt igenom text, men har man fått lite kött på benen på code school så blir det enklare att ta sig igenom en kurs på cosed academy. När man lärt sig ett språk kan man till exempel lära sig tillhörande "frameworks" på både codeschool och codeacademy - med hjläp av frameworksen kan man sedan göra hela hemsidor och det är coolt! ;)

Så, att börja programmera? Varför? Och det finns ju massa olika språk - vilket ska man börja med? Jag började med att göra HTML/CSS-kursen på code academy. Jag har tidigare hållit på ganska mycket med bloggdesignen på mina tidigare bloggar så jag tycker att det är kul men jag insåg snabbt att jag inte kunnat så mycket tidigare, nu när jag gjorde kursen. Om jag bara gått kursen på code academy hade det varit mycket lättare! Så om inte annat för att göra sig en kick ass bloggdesig borde man börja koda. För det andra är det en enormt bra grej att kunna för det gör att man kan göra så mycket - det är framför allt en väldigt efterfrågad kunskap på många jobb och är alltid ett plus i kanten att ha på CVt. 

Okej, men att koda en bloggdesign är väl inte riktig programmering? Joho! Men om man vill gå på något annat men som fortfarande är enkelt så rekommenderar jag att fortsätta med att lära sig javascript. Det finns också på code academy och code school och är riktigt roligt! När man lärt sig det är många av de andra språken väldigt lika och då blir det jättekul att lära sig mer! Jag lovar!! :) Så snälla! Ge det ett försök - jag önskar att någon hade sagt det till mig för några år sedan! :*

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Okej, så jag läste ut den här boken idag, efter några timmars sträckläsning, och jag vet inte vad jag ska göra med mitt liv. Det är en bok som vänder hela en frisk människas världsbild och ger en nya perspektiv på livet. Varje gång jag läser en sån bok så vet jag lixom inte vad jag ska göra med mina nya insikter - det känns som att bokens mening är för stor för min lilla existens. Jag vill bli cancerforskare på direkten och är djupt berörd av deras kärlekshistoria så att hjärtat bara svämmar över för mina egna älskade. Om ni inte läst den än - gör det! Ni kommer inte ångra er!

Dessutom är det alltid så himla svårt att välja vilken bok man ska läsa härnäst - vad skulle kunna leva upp till den här boken lixom? 

Likes

Comments

Jag vet inte varför jag väntat med att publicera resten av bilderna från Universeum.. eller jo det vet jag, jag ville publicera dem i "rätt sammanhang" och till exempel med en filosofisk text om varför man ska leva mer som en sengångare. Men då har jag ju missat hela syftet med varför jag fotograferar - för att jag vill fånga ett ögonblick/plats/händelse/person/djur på ett sätt som ingen skulle kunna beskriva med tusen ord, så varför förväntade jag mig att jag skulle kunna skriva nått om bilderna?? Det är en sömngångare - vad med behöver du veta innan du kan bilda dig resten av din egna uppfattning om min bild? lixom..

Likes

Comments

Jag vill först och främst be om ursäkt för att jag inte har bloggat på ett tag. Men det jag tänkte skriva om nu är någonting som är väldigt aktuellt med tanke på vad som hänt de senaste dagarna, med Sverigedemokraternas reklamkampanj i Stockholms tunnelbana.

Jag snubblade över den här debattartikeln (http://www.dagenssamhalle.se/debatt/om-vi-inte-aktar-oss-aer-det-vi-som-tystas-en-dag-17253), och det är en text som jag tycker att alla borde läsa.

Jag själv kände många olika känslor när jag såg Sverigedemokraternas reklamkampanj på Östermalms tunnelbanestation. Jag var arg för att idioter som sitter i partiets pr-grupp valde att sprida partiets vidriga åsikter genom att sätta upp skyltar fulla av lögner, skyltar som dessutom inte gick att komma ifrån eftersom de var ÖVERALLT. Jag var ledsen att ett så vidrigt parti fortfarande har stöd (och att deras stöd växer) nog att ha en partikassa fylld med pengar att göra såhär stora kampanjer med. Jag blev besviken på att kampanjen sas rikta sig till turister och att det därför var denna syn av Sverige som många turister fick se i vårt kommunala transport-system. Jag var ledsen för att jag ska behöva leva i ett samhälle där nästan 13 % stödjer ett parti som står för rasistiska åsikter. Sist men inte minst var jag fly förbannad över att SLs ledning valde att godkänna den här kampanjen när de faktiskt hade chansen att inte sprida detta rasistiska budskap.

Jag skrev inlägg med hashtagen #slspriderrasism på twitter och var arg. Jag var också till en början glad när affischerna revs ned av demonstranter, tills jag läste den där artikeln och insåg, att precis som skribenten skriver: "Om vi inte aktar oss för att försöka tysta andra kommer vi själva en dag vara de som blir tystade." Att tysta Sverigedemokraternas budskap är inte rätt väg att gå. Det vi måste göra är att med ord berätta varför de har fel, ja jag vet - vi måste sansat och med ord ta oss ann dessa vidriga rörelser i vårt samhälle. Jag önskar att vi slapp, såhär år 2015, men vi måste ta oss ann det här så att vi kan skapa ett öppet samhälle där alla är välkomna.Likes

Comments

​I fredags åkte jag upp till Kappelskär utanför Norrtälje och hälsade på mina föräldrar som varit ute med vår ångbåt i ca 1,5 vecka. Jag har bott en del av tiden själv men sedan var vi ju i gbg några dagar och så har jag bott lite hos min pojkvän under tiden också så jag har inte varit helt själv ändå! Men i alla fall - jag fick åka dit med bil med en av pappas vänner som också skulle dit så det var väldigt skönt att slippa åka kommunalt. 

Väl där tog vi båten till en ö där vi la till och gick till en liten affär och provianterade för lunch. Egentligen skulle vi ha ätit på en restaurang där men den hade bara öppet på kvällen, så vi lagade ihop en improviserad lunch bestående av majskolvar, haloumi, avokadosallad, grillad korv och kokt potatis. Korven och haloumin grillade vi inne i ångpannan och potatisen ångkokades i ångan som blev när vi eldade i pannan. Så sjukt smart verkligen! :) 

Efter maten och fika och obligatoriska ångbåts-vindruvor (finns typ alltid på båten nämligen) åkte vi tillbaka till fastlandet och jag, mamma och vår vän åkte hem med bilen. Pappa fortsatte en bit med båten men nu är han också hemma. :)

Likes

Comments

Att fota i regnskogen på (i?) Universeum är nog det roligaste jag fotat på riktigt länge! Det fanns en massa fina, söta, roliga och färgglada djur att fota och många bra foto-vinklar på alla djuren eftersom "gången" man gick längst gick rakt igenom regnskogen och i flera nivåer. Jag skulle verkligen rekommendera ett besök på Universeum om ni vill fota coola djur! 

Jag älskade färgen på den röda fågeln och det är nog en av mina favoritbilder ;) Vilken gillar ni mest av dessa bilder? Men jag lovar, det kommer fler! :)

Likes

Comments

Som jag skrev i mitt förra blogginlägg var jag på Universeum igår. Det var första gången på länge som jag fotat djur och första gången som jag fotade apor och fåglar (bilder kommer) vilket var riktigt roligt! Här är tre av mina favoritbilder på de exotiska vattenvarelserna ;) 

Kameran hade lite problem med att fokusera och att återge skärpan rätt genom akvarieglaset och därför gick det lixom inte att få till perfekt skärpa tyvärr. De här är nog de skarpaste bilderna från akvariumen dock... ^^

Likes

Comments

Jag kom precis hem från Göteborg, vilket det visade sig att jag glömde skriva om innan vi åkte. Jag har i alla fall varit i göt'laborg med min pojkvän och hans föräldrar sedan i måndags, då vi bilade dit, och så åkte vi hem idag. På det ca 1,75 dygnet vi faktiskt var i gbg hann vi med att äta god mat, åka runt i staden, promenera lite, gå på Universeum (bilder kommer upp i nästa inlägg) och tillbringa en stor del av gårdags-eftermiddagen på hotellets spa. Det har varit så himla mysigt och avkopplande och jag hann läsa i min bok som jag snart läst ut och på hemvägen fick jag även köra lite bil, haha! Jag har nämligen körkort sedan i april men min familj har ingen bil så jag får helt enkelt köra i andras bilar, men det medför ju att jag inte får köra så mycket. Men idag fick jag köra typ en timme (så länge som jag orkade) på motorvägen nånstans mellan Göteborg och Stockholm.

Väldigt rolig fakta: jag gjorde mitt livs första omkörning idag...... kan ni förstå hur galet det är? Jag övningskörde bara på körskola i ca 4 månader och sedan körde jag upp, men under all den tiden jag övningskörde och de typ 98 dagarna jag haft körkort (min mobil räknar åt mig) har jag aldrig gjort en omkörning.. varken på motorväg eller "vanlig väg" eftersom det inte behövts. I Stockholm är man ca den enda som håller hastigheten och har därmed högerfilen för sig själv (aka blir omkörd av alla) och därför fick jag inte öva på omkörning på körskolan. Dock är min pojkvän makalöst bra på att ge mig kritik och beröm när jag kör så med honom som co-driver klarade jag av att köra om ett antal långtradare på motorvägen idag, för de får ju lixom inte köra snabbare än 90 km/h (om jag kommer ihåg teorin rätt) även om hastighetsbegränsningen är högre :) Så nu kan jag bocka av det på listan av saker att göra... om nu omkörning stod på den... ;)

Likes

Comments

En sak som jag älskar med sommaren, och något som gör en inte så varm dag somrig ändå, är när man kan stå på händer, hjula och öva på att stå i och gå ned i brygga på en sådär lagom mjuk gräsmatta! Det gjorde vi igår och jag kan faktiskt gå ner i brygga utan hjälp nu vilket känns riktigt roligt, att jag "progressar" i något i alla fall!'

Sen hittade jag en app med massa filter, texturer och ljus-läckor som jag redigerade den här bilden med. Filterloop heter den och finns för iphone i alla fall vad jag vet. Tror att de flesta av filtren jag använde tyvärr bara var på trial i 72 timmar.. men även om jag inte tänker pröjsa för någon app så kan jag i alla fall tipsa om den! :)

Likes

Comments