Ja hej igen!

Magsjuka tänkte jag fundera på idag. Detta vidriga, obehagliga, plågsamma som man måste stånka sig igenom ibland... antingen har man ätit något galet, druckit för mycket, fått i sig en läskig bakterie utomlands eller så är det den lömska vinterkräksjukan som hoppat på en. oavsett vilket väljer maten att ta fel väg ut och resultatet blir några plågsamma timmar.

HUR kommer det sig att SÅ många kloka människor då genast ger en råd om att dricka coca cola av alla tänkbara drycker och HUR kommer det sig att även jag - skeptikernas skeptiker genast springer till närmsta kiosk och inhandlar en stor coca cola flaska så fort jag känner minst tendens till hulkande i kroppen?

I det här fallet är det mest intressanta hur en sådan sanning som att en söt, sockrad läskedryck som I ALLA ANDRA sammanhang klassas som den sämsta sortens livsmedel närmast hyllas som ett framgångsrikt läkemedel när det gäller magsjuka. Att läkare, mödrar, dagispersonal mfl mfl kan rekommendera en billig amerikansk läsk i metallförpackning när man är som mest utsatt och sjuk,

Min hypotes är följande Vid magsjuka behöver kroppen några viktiga saker: salt, energi och vätska.

Tänk att du sitter någonstans där du inte har tillgång till rent vatten --> att dricka kranvatten vore katastrofalt, du kommer förmodligen bli ÄNNU mer sjuk.

Tänk att har brist på energi, inte ätit på flera dygn och kroppen går på sparlåga --> vanligt kranvatten innehåller 0 energi dvs 0 kalorier...

Tänk att du har kräkts upp massor med natrium, kalium och kloridjoner och din kropps saltbalans är helt satt ur spel --> vanligt kranvatten är ganska mineral - och saltfattigt.

Tänk att du har legat på golvet i fosterställning i badrummet och varken kunnat sova eller återhämta dig pga - ja - rådande omständigheter, kaffe är INTE att tänka på, huvudet dunkar och du behöver energi --> coca cola innehåller koffein!

Nu menar jag inte på något vis att ge gratis reklam till ett stort företag med alldeles för stor budget men för att förklara en väl spridd sanning som florerar kan vi nog summera denna coca-cola myt med att se över situationen och titta på kroppens basala behov: vätska, koffein, energi (socker), salt - visst kan du dricka vätskeersättning, en liten kopp kaffe och försöka pilla i dig lite vatten och en halv banan. Eller så stoppar du sugröret i den avslagna burken med cola som står där bredvid dig på badrumsgolvet och suger en stund i väntan på att illamåendet skall klinga av och livet skall återvända till kroppen.


Coca cola och kräksjuka. Halleluja.

Likes

Comments

Helvetes skit jävla f*** smärta.

Mensvärk eller dysmenorré som det heter på fackspråk drabbar potentiellt hälften av jordens befolkning, en del har tur och kommer skonsamt undan - andra får en riktig jobbig ryggsäck att hantera under stor del av sitt liv. Ungefär en fjärdedel av alla kvinnor har sådana smärtor att de regelbundet använder smärtstillande läkemedel. Smärtan har ofta en tendens att bli lindrigare med åren och hos en del blir besvären bättre efter en graviditet eller med hjälp av p-piller.

Typiskt är en krampliknande smärta i nedre delen av magen som kan uppstå några dagar innan det är dags för perioden, det kan sedan pågå under allt mellan några timmar till några dagar. Förutom smärtan i magen kan man uppleva smärta ut i ryggen, illamående, kräkningar och kallsvettighet. Nu pratar jag alltså om mensvärk - om det här med PMS (det premenstruella syndromet som innefattar en hel del andra krämpor) får vi prata om en annan gång.

Dysmenorré kan delas in i två typer:

Primär: vanligast hos unga kvinnor. MAN VET EJ ORSAKEN TILL DETTA!!! Men det finns teorier. Detta innebär iallafall en smärtsam menstruation där allting i övrigt är normalt inne i kroppen.

(En teori är följande: man har i studier mätt trycket inne i livmodern och konstaterat att livmodern är mer spänd under kvinnors menstruation (hallå tjena...). Detta orsakas av ämnen som kallas prostaglandiner och leukotriener som bildas i livmodern strax innan menstruationsblödningen startar. Man har kunnat visa att kvinnor med kraftig manssmärta har fyra gånger så höga nivåer av dessa ämnen jämfört med kvinnor utan besvär. De här ämnena orsakar sammandragningar i muskulaturen i livmodern vilket orsakar syrebrist inne i muskeln (på samma sätt som vid en hjärtinfarkt faktiskt!) vilket naturligtvis gör ONT!

Sekundär: beror på en annan bakomliggande orsak exempelvis endometrios ("livmoderslemhinna som är på fel plats i kroppen och orsakar smärta och en del andra bekymmer"), spiralkomplikationer, myom (muskelknutor i livmodern) mm.

Tips och trix: det man VET är att NSAID (det vill säga inflammationsdämpande läkemedel såsom Ipren, Ibuprofen, Diklofenak, Ibumetin mfl) har god effekt. Utan att man riktigt kan säga varför fungerar en del av dessa sorter bättre för vissa än för andra - det är således en god idé att pröva exempelvis Ibumetin om Ipren inte fungerar för just dig. För en del har de ingen effekt alls om man börjar äta dem när smärtan sätter igång, däremot kan man få en hejdundrande bra effekt om man tar den första tabletten redan innan smärtan har dragit igång (hurra för mens-apparna som dykt upp - ha koll på din mens och börja med inflammationsdämpande dagen före!). Grejen med NSAID är att de hämmar produktionen av prostaglandin (- ämnet jag pratade om innan som gjorde livmodern mer spänd), när man minskar produktionen av detta ämne minskar således smärtan i livmodern. Om det inte blir alls bra med de här så kallade NSAID kan ett trix vara att kombinera dem med Paracetamol (ex Alvedon, Panodil, Reliv eller liknande). Då brukar man (om man är vuxen och normalviktig - läs på paketet!) kunna ta 2 st parametamoltabletter och 1 NSAID i kombination, de har nämligen den fördelen att i kombination blir dessa tabletter 1 + 1 = 3. Var för sig gör de endast lite nytta men tillsammans blir de en riktig storslam!

Hjälper inte detta blir en del kvinnor hjälpta av p-piller. Det finns förstås nackdelar med detta om man exempelvis drabbas av biverkningar till följd av sina p-piller men en del kvinnor får fantastiskt god effekt och blir helt av med sin mensvärk. Man kan dessutom äta ihop kartorna vid p-piller vilket gör att du slipper din period. Råden angående detta varierar men det finns egentligen ingenting som hindrar att man äter ihop hur många p-piller kartor som helst, men de flesta drabbas till slut av mellanblödningar. Detta bör man diskutera med sin barnmorska eller läkare. Kombinerade p-piller hindrar ägglossningen vilket i sin tur innebär att bildningen av prostaglandiner uteblir, på så vis får man betydligt lindrigare smärta.

Förutom det här med läkemedel finns det en hel del annat att prova. Värme har en god smärtlindrande effekt rent allmänt. Värme påverkar bland annat receptorer i huden och har på så vis en smärtlindrande effekt. Det kan också hjälpa till med avslappning. Att bada varmt eller lägga en varm vetekudde på magen är ett hett tips (höhö). Fysisk aktivitet är ofta en nyckel till framgång, så även vid smärta. Självklart skall man inte kasta sig iväg på någon vild aktivitet som förvärrar smärtan men en promenad, cykeltur eller hör och häpna - sit ups (!) kan ha mycket god smärtlindrande effekt. Det finns även andra varianter som TENS (stimulering med elektroder, hör med en sjukgymnast på exempelvis din vårdcentral), akupunktur samt massage upplevs av en del som smärtlindrande.


Okej. Det var mensvärk det. Helt onödigt kan man tänka. Smärta varje månad hos hälften av befolkningen, vilken skitgrej. Ja. För egen del har jag inte lyckats klura ut någon mening med detta. Kanske för att det som inte dödar det härdar och tack vare den här plågsamma situationen som uppstår månad efter månad klarar kvinnor av förlossningen på ett sätt som *host* det motsatta könet inte ens utsätts för. Eller så är det bara ett av naturens misstag, det blev helt enkelt fel i själva anläggandet av livmodern och på grund av det får vi ladda upp med smärtlindring, värmedynor och andra hjälpmedel för att hålla kroppen under armarna ett litet tag.

//dr Pelin.

Likes

Comments