av Anna

Tjo! Sitter på bussen påväg tillbaka mot Colombo efter en helg nere på sydkusten med surf och rekande inför nyår. Stället vi bodde på är nämligen stället vi bokat för nyårsfirandet där ett gäng på runt 25 pers kommer till Sri Lanka för att fira med oss.

Stället är en magiskt fin villa precis vid Hiriketiya beach, med ett mysigt litet poolområde, härliga rum som är öppna mot palmerna på baksidan av huset och kanske det viktigaste - krypavstånd still surfbreaket. Kommer bli perfekt för nyårsfirandet, vi fyller upp alla rum så vi får stället helt för oss själva och kan styra upp poolhäng, nyårsmidag och annat helt som vi vill.

I vanlig ordning har vi mixat surf, jobb och slappande vid poolen, älskar verkligen det upplägget på jobbhelg. Så mycket skönare att sätta sig med jobb en lördag när man har en morronsurf i kroppen. Energi och inspirationsnivån är på en helt annan nivå. Ute i vattnet sitter jag ofta och spånar på idéer eller funderar på projekten och det som ska göras framåt. Tankarna är alltid så mycket mer självklara och kreativa än när jag sitter vid datorn, och jag blir taggad på att sätta mig med jobbet och omsätta idéerna i verklighet. När jag efteråt väl sätter mig med en kaffe är kroppen skönt avslappnad och fokuset istället knivskarpt, tankarna pigga och klara. Bästa kombinationen som finns helt enkelt, jobb och surf.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

av Patrik

Som läget är just nu, med den tillväxttakt vi har, kommer vi inom en snar framtid växa oss ur huset vi nu håller till i. Vi har börjat titta på nya kontorslokaler vilket vi tycker är väldigt spännande då vi kan verkligen få påverka mer hur vi vill forma ytorna utefter hur vi vill ha det. Vi letar efter öppna planlösningar där vi kan bygga upp våra egna rum efter egna preferenser. Detta känns superspännande att jobba med!

Vi har hittat ett nybyggt tvåplanshus där vi har full frihet att bygga om utefter hur vi vill ha det. Endast fantasin (och vår budget förstås:) ) sätter gränserna. Jag har med hjäp av våra anställda börjat skissa på hur vi skulle kunna sätta upp väggarna och vad för rum som efterfrågas. Som jag skrev i förra inlägget så bygger vi detta bolag tillsammans med våra anställda och därför vill vi att de ska känna sig delaktiga i hur vi ska forma kommande kontoret. Vi vet om att vissa vill jobba i en tyst miljö medan andra vill spela musik, skratta och diskutera öppet med sina kollegor. Vi vill även ha ett avskärmat område för att käka och leka av sig (pingis, brädspel & tv-spel).

Bilden är hämtad från google maps (Taget 2016) på tvåplanshuset

Grovskisser på hur nya kontoret skulle kunna se ut

Om jag och Anna fick bestäma skulle vi vija skapa aktivitetsbaserade kontorsmiljöer. Stor del av inspirationen hämtar vi från Microsoft där Anna tidigare jobbade. Det bygger på Det Nya Arbetslivet (DNA) som handlar om att man ska se arbete som något du gör, inte en plats du går till. Vi vill anamma ett moderns arbetssätt med hjälp av modern teknik. Att hålla möten via Skype, dela information via molnet och ha samarbetsytor som inte styrs av platsen vi befinner oss är en stor del av Det Nya Arbetslivet. Vi vill ge våra anställda möjlighet att planera sin arbetsdag för att undvika stress och främja kreativitet likaså.

Inspirationsbilder för kommande kontoret


"Innovation sker inte på en bestämd plats. Det är i samarbetet med kollegorna som innovation uppstår. Det är där idéer skapas. Det är där vi skapar vår företagskultur och inspireras av varandra. Och den platsen är inte längre en bestämd plats – den är där du är."


Vi erbjuder vår anställda en flexibilitet och möjlighet att själv till stor del styra sin arbetsvardag vilket vi vet att de värdesätter högt. Idag jobbar tre av våra utvecklare större delen hemifrån därför att de antingen presterar som bäst i sin egna hemmamiljö eller så är det för att de bor långt ifrån kontoret. Våra andra anställda jobbar med jämna mellanrum en dag hemifrån eller väljer att förlänga helgen och jobba en dag ifrån sina hemstad. Vi har anställda som inte kan jobba hemifrån utan behöver ha ett kontor som de kan komma till och för det sociala att träffa sina kollegor men samtidigt finns det dem där de inte passar lika bra som behöver miljöombyte. Det går inte att skapa en arbetsplats som passar alla men däremot går det att bygga en företagskultur som gör att vi tar tillvara på potentialen hos våra medarbetare.

Vi vill att kontoret ska vara navet och en mötesplats för medarbetarna. I Det Nya Arbetslivet blir det också ett sätt att visualisera samt stärka företagets kultur. Här har man alltid sin plats, möta sin kollegor och är stolt av att bjuda in folk utifrån för besök. Det är en arbetsplats vi vill sträva efter.

Likes

Comments

av Patrik
I helgen anordnade vi första resan med teamet, Ascentic Annual getaway 2017. Valet föll på Riu Sri Lanka, ett femstjärnigt all-inclusive resort ca 1,5h söder om Colombo. Hotellet är bland det större jag bott på med över 500 rum. Det som gjorde att vi valde Riu Sri Lanka är för att allt är inkluderat vilket gör det ruggigt smidigt för oss arrangörer.

Syftet med resan var att umgås tillsammans i lättsammare miljöer och tajta till teamet ytterligare ett par snäpp. Dagarna roade vi oss med långa måltider (riktigt bra bufféer!), spela vattenpolo och hänga i poolbaren.

Riu Sri Lanka

Workshopen fick hållas på vårt rum då hotellet inte hade några konferensrum

Under lördagsförmiddagen anordnade jag och Anna och en workshop med teamet "Goal settings". Vi började med att gå igenom resan vi gjort under våra första sex månader och drog metaforen att vår resa är en rocket ship. Vi bygger raketen tillsammans och bestämmer hur vi vill forma den. Vi vet vart vi vill åka men inte vilken väg vi kommer ta. Ibland kommer vi hamna i en återvändsgränd men det är helt ok, det är en del av resan.
När Anna frågade gänget vad Ascentic är för dem blev vi överrumplad av alla fina svar:

"Family"
"Fun times"
"Best workplace I have worked at"
"I'm glad I joined Ascentic"
"Amazing"

Anna var tvungen att bita sig i läppen för att hålla sig i schack så att hon skulla kunna fortsätta sin dragning :)

Anna fortsatte dragning med att prata om våra värdeord. Tidigare hade vi sex värdeord vilket vi både tyckte var att krångla till det och göra det svårt att komma ihåg. Vi ville göra orden tydligare och enkelt för alla att minnas. Siffran tre är alltid bra gällande vad folk kommer ihåg och det passade även bra när vi kom fram till våra nya värdeord:
Courage
Family
Fun
(Kommer ett senare inlägg bara om värdeord, vision, mission och mål :) )

Vi ska bygga en Rocket ship som bygger på våra värdeord

Om Anna pratade om vad vi gjort fram tills nu så fortsatte jag med att berätta vart är vi på väg. Jag visade upp inspirationsbilder på hur nästa kontor ser ut, som vi hoppas flytta in i under 2018. Jag berättade om spännande nya projekt och teknologier vi ska jobba med och om hur vi på sikt vill jobba mer med R&D inom bolaget och utveckla egna produkter.

Efter att ha inspirerat dem under första timmen gick vi in på övningarna för dagen, nämnligen att sätta mål. Jag berättade på nytt om företaget vision, mission och mål. Sedan fick de i mindre grupper beskriva hur Sri Lankas bästa arbetsplats 2020 (vilket är ett av våra huvudmål) ser ut och vad för steg vi ska ta under kommande 12 månaderna för att närma oss målet.

Övningen föll väl ut och de kom fram till en massa bra idéer som vi ska ta vidare och realisera framöver. I det stora hela handlar det om att vi måste få upp brand awareness i Sri Lanka. Det kan vi göra på olika sätt men ett par bra exempel var att engagera oss i lokala ideella projekt där vi t.ex. skulle kunna bygga en digital produkt som skulle underlätta för att samla in donationer till utsatta människor eller satsa på att nå ut till fler i landsbygden om att lära sig att programmera. Andra bra förslag var att synas mer mot universiteten och mot dem som är ännu längre ner i åldrarna som funderar på vad de ska plugga till. Många tryckte på att vi skulle försöka sikta på att vinna ett NBQSA (National Best Quality Software Awards) och på så sätt få mer uppmärksamhet i Sri Lanka. Vi ska även uppmuntra våra utvecklare till att skriva mera artiklar på nätet och håller i seminarier i Colombo där vi delar med oss av vår kunskap. 

Best workplace by 2020 & vinna guldmedaljen i NBQSA är två mål vi siktar på!

Efter de fick jobba och prata om våra företagsmål, ändrade vi fokus mot personliga mål. Under närmsta halvtimmen fick de skriva ner jobbrelaterade och personliga mål de har i livet. Sen skulle de få välja ut två mål från respektive kategori och sedan prata inom mindre grupper varför dessa är viktiga och vad de ska göra framöver för att komma en bit på vägen mot deras mål. Vi tycker personligen att målsättning är viktigt för sig själv för att ha något som motiverar en. Dessutom är det bra att dela med sig av sina mål till sina närmaste då de kan hjälpa dig att uppnå dina mål.

Senare på lördagskvällen hade vi prisutdelning för de som vi tyckte har utmärkt sig lite extra under året. Vinnarna fick varsitt fint diplom, en flaska bubbel och teamets applåder. Ett väldigt lyckat inslag som vi kommer fortsätta med som en årlig tradition. Även fast man vill ge ett pris till allihopa är det viktigt att lyfta fram de som har utmärkt sig under året så att de vet att vi ser detta och att resten av gruppen får se det.

Ett av många facebookinlägg där våra anställda visar sin uppskattning :)

Helgen var en stor succé där det känns som att alla var väldigt nöjda över resan. Det ser man inte minst om man tittar på våra facebooksidor då det väller in bilder på en själv. Vi gillar att våra medarbetare är engagerade och att de visar detta på facebook för det sprider sig till deras omgivning som gör att fler får upp ögonen för Ascentic!

Likes

Comments

av Anna

Hej vänner! Den här veckan gick ju bara i ett huj. Har ändå varit en hyfsat lugn vecka, skönt så att man kan komma ifatt sig själv och få pusta ut lite mellan svängarna. Har precis varit på lördagsyogan, var själv på passet så fick mig en ordentlig genomkörare. Stannade kvar efter passet och pratade lite med instruktören, Nil. Visar sig att hon jobbar som UI/UX-designer på Tiqri - ett svenskt/norskt utvecklingsbolag här i Colombo. Tiqri är ett av bolagen som jag och Patrik fått riktigt bra uppfattning om - känns som ett kul och fräscht bolag, med grymma utvecklare (har försökt rekrytera en av deras stjärnor) och en schysst arbetsplats.

Älskade yoga, så kul att ha hittat the Om Space här i Colombo (eller ja, att Chipp och gänget hittade det åt mig ❤ ). Att komma iväg på yogan gör så mycket för kropp och knopp - styrka, rörlighet och en mental andningspaus

Nu sitter jag på ett café och inväntar Patrik, idag blir det full planering inför nästa helgs Ascentic Annual GetAway! Det ska bli så galet kul att göra denna resa, en del detaljer kvar att få på plats men i stort har vi planerat in en riktigt härlig helg för gänget. Nu ska jag sätta mig och knepa ihop diplom för våra ✨ Ascentic Awards ✨ som vi kommer dela ut, och färdigställa motiveringarna. Det känns så himla kul att bara få fokusera på att lyfta upp vårt grymma team en hel helg - visa uppskattning, ge ny inspiration och boosta med nytt tagg och ny energi. I och med att vi är ett nystartat bolag, som sakta men säkert växer oss in i kläderna, är det viktigt att alla känner att de är med och bygger bolaget framåt. Inget är satt i sten - vi har möjlighet att testa oss fram och se vad som funkar och inte, och det är viktigt att vi inte fastnar för mycket i hur andra bolag gör eller i förutfattade meningar om hur saker ska göras. Klart att vi ska inspireras av vad andra bolag gör som är bra, men för att bygga ett bolag med sin egen identitet måste vi även testa nya idéer och göra saker annorlunda. Det vill jag att gänget tar med sig från nästa helg, att de är med om att bygga något helt nytt!

I brist på annat får ni två bilder från förra helgen som avslutning - en skön helg på ett retreat nere på sydkusten

​Ha en fortsatt fin helg hörni 💙

Likes

Comments

av Anna

Tjo! En ordentligt mycket piggare tjej här idag. Har haft en riktigt grym fredag - projekt som tagit stora kliv framåt och 2 nya (mindre) projekt som konfirmerats och startar på måndag. Sånt ger alltid ny energi! Har precis haft fredagsfika - vår juniora utvecklare Sachini hade sin graduation ceremony (kommer verkligen inte på vad man kallar det på svenska??) tidigare i veckan vilket vi firade med tårta och glass. Om det är något som alltid får mig på bra humör och varm i hjärtat så är att se hur kul vårt team har tillsammans på kontoret - ja 100% cheesy och kliché och allt men jäklar, det här gänget har hoppat på vår galna idé och jobbar hårt tillsammans och det känns så bra att de har kul på jobbet och trivs med varandra. Finns ingen bättre känsla än det.

Riktigt dassig bild på gänget, men här är de, våra guldkorn 🌟

Anyhow, om någon timme eller två när gänget har begett sig från kontoret packar jag och Patrik ihop oss och sticker återigen ner till sydkusten, denna gång till Talalla Beach. Har hittat ett boende som ser riktigt härligt ut - ser så fram emot att komma fram dit ikväll och ta ett glas rött (eller två...tre...) på balkongen. Ha en riktigt fin fredag hörni!


Likes

Comments

av Anna

Hellu! Sitter på mysiga caféet Kopi Kade och jobbar lite innan jag ska på yoga om nån timme. Kände att jag behövde miljöombyte så jag har jobbat härifrån i eftermiddag. Energin har varit riktigt upp och ner den här veckan, mest ner om jag ska vara ärlig. Det är mycket nytt på gång i bolaget samtidigt som det (som alltid) är en hel del att göra i de aktiva kundprojekten. Som jag skrev i förra posten kommer delegering inte helt naturligt för mig, och även om insikten finns där när knoppen är klar är det lätt att man trillar dit när man är mitt uppe i det och tänker att man löser det själv istället för att ta hjälp. Jag försöker bli bättre, men som man säger så tar det ju tid att lära gamla hundar att sitta (särskilt bångstyriga jäklar som helst gör tvärtemot...) 😊

Försöker komma ihåg att det vi håller på med just nu är en läroprocess - det är inte mycket av det jag gör som jag var redo för eller kunde från början. Därmed är det inte heller konstigt att energin inte alltid är på topp - att jämt pusha sig utanför det man kan och är bekväm med kräver ju sitt. Jag och Patrik driver idag ett bolag med 11 anställda om man inte räknar med oss två, vilket ökas till 12 nästa vecka och 13 veckan efter det (herre!), och bara det är ju helt galet. Även om det är häftigt med tillväxttakten ser jag just nu fram emot en stabiliseringsfas där fokus kan läggas på att slipa processer och polera bolaget i kanterna. Men dit kommer vi i sinom tid. Bara att paddla på, om vi ska dra in lite surfmetaforer i det hela, så kommer man ut till lineupen tillslut och kan sitta där och guppa i solskenet medan man njuter av utsikten av vågor och hav.

Dagens osorterade tankar och reflektioner från mig. Hoppas du har en riktigt fin dag 💙

Likes

Comments

av Anna

Hey Monday! Har haft en skön helg nere på sydkusten, ingen surf tyvärr (var för stökigt i vattnet), men skön återhämtning med böcker, sol och en massa spånande om bolaget framåt. Det blev mycket snack om den kommande resan/konferensen vi anordnar, nyckelpersoner i företaget och hur det har gått hittills. Kul att lyfta blicken från det dagliga jobbet med projektdetaljer, och bolla lite idéer.

Patrik har den senaste veckan läst Petter Stordalens bok Min Hemlighet och jag Omgiven av idioter, som handlar om personlighetstyper och problemen som kan uppstå i clashen då olika personlighetstyper interagerar med varandra. Tankeväckande bok - jag har ju läst liknande tidigare och tycker mig ha en hyfsad uppfattning om mina styrkor och brister men oj vad jag insåg saker om mig själv genom denna bok. Speciellt i hur jag kommunicerar med våra anställda i projekten vi jobbar på - jag är en i grunden otålig person med en allmän känsla av att inget går fort nog, och det är viktigt att våra utvecklare inte känner sig stressade av sådana vibbar. Måste helt klart tänka till lite extra i min kommunikation där, det är så lätt att man glömmer bort det där med vad ens beteende har för effekt på andra. Fick mig också en påminnelse i hur jag har en tendens att "bara göra det själv istället, det går fortast så", istället för att ge det lite mer tid och delegera ut det till rätt person för jobbet. Vilket ju är superkorkat - leder bara till att jag får alldeles för mycket på mitt bord och inte kan fokusera 100% på det viktiga. Det är så självklart, men när man är mitt uppe i det är det så lätt att glömma det rationella och smarta sättet att göra saker. Så ja, tankeväckande bok helt klart! Också kul att Patrik samtidigt läst Min Hemlighet, också en inspirerande bok på många sätt. Emellanåt stannar vi upp för att diskutera saker vi läst, och det är kul när man kan dra kopplingar och paralleller mellan de två böckerna. Vad i Stordalens personlighet som gör att han kunnat åstadkomma det han gjort, hur han ser på världen och vilka nackdelar och fördelar det för med sig.

Bra helg med andra ord! Så skönt att bara komma bort, spendera mycket tid med bra böcker och en liten och naggande god espresso, och bara låta energin och inspirationen sakta sippra tillbaka. Nu är det dags att ta itu med dagens jobb - rätt jobb - och titta framåt på veckan. Det är en hyfsat lugn vecka för min del, så jag ska passa på att fixa lite ärenden inne i stan och förbereda material för konferensen/resan. Mycket fokus på inspiration för gänget - alla ska känna att de är med om en häftig resa som de själva påverkar i allra högsta grad. Men först - kaffe! Ha en fin måndag på er ❤

Likes

Comments

av Anna

Ohoy! Fredag efter en galet bra ledig torsdag igår. Bra jobb och ett grymt kundmöte på förmiddan, hemresa bokad i början av november, en härlig eftermiddag på Cafe Kumbuk inne i stan där vi tog en god fika och planerade den kommande Ascentic-resan, och sen avslutning på rooftopbaren uppe på hotell Cinnamon Red, där vi käkade tapas och skissade på planritning för vårt kommande kontor. I och med e-handelssatsningen kommer vi troligtvis växa ur vårt nuvarande kontor i början av nästa år så vi har kikat på lite alternativ för ett kommande kontor. Vi har hittat ett alternativ som verkar lovande - två öppna, härliga våningsplan på totalt ca 300 kvm i Nugegoda, som ligger ca 15 minuter med tuktuk från där kontoret är nu. Skissade lite på hur man kan få in mötesrum, arbetsplatser och sociala ytor och spånade lite på hur många som kan få plats på ytorna. Riktigt kul. Förutom att det är kul att spåna för det kommande kontoret känns det också härligt att fundera på vart jag och Patrik ska flytta - även om det är praktiskt att bokstavligen bo på kontoret ska det bli förbannat skönt att flytta in i en lägenhet och få lite mer personligt space i livet igen. Yes, det ser jag fram emot!

Nu har jag en mötestät fredag framför mig, sen blir det att packa väskan och styra kosan söderut igen för i helgen blir det surf nere i Matara! Så kul att äntligen ha med Patrik igen, ser fram emot en riktigt go helg! Ha en fin fredag på er!


Likes

Comments

av Anna

Morsning! Torsdag och röd dag här i Sri Lanka, så utvecklarna är lediga. Jag och Patrik har en intervju med en potentiell tech lead för vårt kommande e-handelsteam om någon timme, sen blir det jobb hemma på förmiddagen, ett kundmöte och i eftermiddag sticker vi in mot stan. Ska planera den första, årliga Ascentic-resan som vi kör sista helgen i oktober. Vi har bokat ett härligt hotell några timmar från Colombo för hela gänget, där vi tänkte köra lite inspirationsföreläsningar, kul aktiviteter och skönt häng. Ska bli kul att spåna på vad vi kan hitta på för aktiviteter, våra duktiga utvecklare jobbar hårt och förtjänar verkligen att skämmas bort lite. I och med att vi fått in en del nya stjärnor i bolaget på sistone är det också ett bra tillfälle för att diskutera visioner och målen för Ascentic, för att ge alla en bild av vart vi är påväg och vad vi jobbar för. Sånt som lätt glöms bort i det dagliga arbetet men är viktigt för att hålla energin och drivet uppe. Efter planerandet blir det middag på nåt mysigt ställe inne i stan - måste ju fira att Patrik är hemma igen! Nu dags att ta tag i förmiddans jobb, ha en fin torsdag på er!


Likes

Comments

av Anna

Gomorron! Sitter och väntar på att Patrik ska komma ner för frukost, han känner av jetlaggen från sverigevistelsen och är lite extra trött på morgonen. Men hörrni, jag är faster! Oskar och Jenny åkte in till BB tisdag natt och under hela gårdagen följde jag uppdateringarna med hur det gick. Bebisen hade tydligen försökt komma ut i superwoman-pose med armen först, vilket gjorde att förlossningen tog extra lång tid. Men nu är hon här, min lilla brorsdotter! Både bebis och Jenny (och Oskar 😉 ) mår bra. Så himla häftigt, ser så fram emot att åka hem i November och träffa den lilla tjejen ❤ Nu är Patrik på g så nu blir det frulle (så skönt att ha honom här igen❤ ), ha en fin dag på er!

Likes

Comments