Vad julen egentligen är

Mörkret föll långsamt utanför fönstret idag. Kylan känns nära, och det visade sig med den orangea himmeln i eftermiddags. Snö är definitivt att föredra enligt mig. Ljust, vitt och mysigt. Kul för alla barn, djur och hästägare ;) Det känns verkligen nu att julen närmar sig, och därför tänkte jag passa på att lägga ut detta inlägget (med ett ämne som för mig är väldigt viktigt).

Som jag har skrivit om flertalet gånger innan, och som säkert de flesta börjar tröttna på, är vi verkligen i en jobbig sits här på jorden. Djur dör ut, temperaturen stiger, mat- och vattenbrist. De flesta av er vet säker allt det där. Julen är en av de tider på året när vi använder mest av jordens resurser, och därför en av de månader vi behöver jobba mest med.

Det är allt från massvis kött på julbordet, de mängder av onödiga julklappar och den extra energi vi använder i form av el, bilturer och semestrar med flyg.

Därför har jag satsat på en lite mer klimatsmart jul, och hoppas många av er också gör det. Det finns nämligen mycket man kan göra! Man måste som sagt inte göra ALLT, vilket jag brukar vara tydlig med. Men varje liten del räknas, och ju mer man gör desto bättre är det såklart. Vi kan alltid ha miljön och framtiden i åtanke när vi gör saker, och kanske kan man göra något litet varje gång man är på shoppingtur, åktur eller liknande. Små steg tillsammans ger långa sträckor.


Julbord

- Istället för köttet finns det idag många substitut som är bättre för miljön. Anammas formbara färs är perfekt att göra köttbullar på. Deras färdiga prinskorvar fungerar perfekt. Mjölk och grädde går att byta ut till Oatlys produkter, eller som jag gjorde: Bytte till kokosmjölk i knäcken.

Jag testade nämligen på att göra min knäck vegansk genom att använda receptet: VEGANSK KNÄCK. De blev faktiskt goda, och kokosen smakade inte allt för mycket. Lika enkelt som vanlig knäck. Superrecept helt enkelt!

Resor

Många reser hem, bort och på småturer under julhelgen. Vi vet idag att de största koldioxidutsläppen bland annat beror på bilar och flyg. Därför kan ett tips vara att ta tåget istället - så mycket bättre! Dessutom kan tåg vara mer säkert, och man slipper sitta 100% fokuserad hela vägen. Ta en tågtur och slappna av istället - kan behövas i julstressen.

Julklappar

Årets julklapp sägs vara det begagnade? Tycker jag låter perfekt. Det är så onödigt att köpa saker som man inte behöver, eller som aldrig kommer användas. Så mycket resurser går åt till saker som ligger på en hylla och sedan slängs. Köp därför bara saker som kommer användas och som verkligen behövs! Dessutom är det en bra ide att först titta på secondhand-butiker (finns ofta mycket helt oanvända saker där, till ett mycket bra pris). Fundera när du skriver din önskelista - behöver jag detta? Samt tipsa dina nära och kära om secondhand, eller bra och miljövänliga produkter.

När du fått dina fina julklappar kanske du behöver rensa ut något annat? Släng verkligen bara de saker som absolut inte går att använda - och tänk då på att sortera det ordentligt! Användbara saker uppskattas alltid av de som behöver kläder, inredning eller liknande. Alla har inte allt, och behöver ex. kläder för att kunna leva ett normalt liv. På de flesta finns platser man slänger sopor finns gröna containrar där man kan lägga kläder och andra textiler som kan användas av någon annan - så bra!

Julen handlar ju faktiskt inte om paket, onödig mat eller att använda för mycket av jordens resurser. Julen handlar om gemenskap! Gemenskap i familjer, kompisgäng eller på jobbet - all gemenskap går att hitta på ett miljövänligt sätt! Kika på bilden nedan och ge den en tanke <3 Prata med din familj om hur ni kan göra bra saker för jorden denna julen.

Gillar

Kommentarer