Snälla ni..

Jag är en person som egentligen inte tycker om att äta risgrynsgröt innan julafton. Eller som inte tycker om att duscha innan jag har tränat, trycka på gaspedalen innan bilen startat. Titta på sista avsnittet av en serie innan du sett de andra. Förstår ni? Det tar bort själva principen med det hela. Som något man väntat på ett helt år, men sedan gör lite då och då ändå.

För mig är det samma sak med att smälla raketer innan 12-slaget den 31 december. Men såhär tänker antagligen inte alla. I flera dagar har jag hört raketer avfyras på flera ställen. Idag var det ännu mer. Hela dagen. När det var ljust och när det var mörkt. Inne i stan och i Lyckeby. Känner ni inte att det vackra på nyårsafton inte blir lika vackert när ni sett det dagen innan? Oavsett svaret på frågan här över så är det inte riktigt det jag bryr mig om. Om ni vill förstöra grejen med raketer på nyårsafton så hade jag inte brytt mig. Men nu påverkar detta fler än bara er som gör det.

Visste ni att Sverige är ett av världens mest häst-täta länder. 2011 fanns det över 360 000 hästar registrerade i Sverige och fler lär det vara nu. Hur många hundar det finns i Sverige vill jag inte ens veta. Men antar att siffran är större än hästens. Hundar hör dessutom mycket bättre än vi. Det vi kan höra på 100m avstånd kan en hund höra på 400m avstånd.

Faktan lär inte ge er mer än lite förståelse, om ens det. Men jag vill bara påminna er om hur mycket skada ett djur tar av raketer. Vissa mer, andra mindre. För mig med en ny häst, som dessutom är väldigt ung är detta ett svårt år. Jag vet inte om han är en av dem som reagerar mer eller en av dem som reagerar mindre. Men jag vill göra dessa timmarna så lugna som möjligt för den som betyder så mycket för mig. Det krävs förberedelse. Det ska upp sopsäckar för fönstren, en radio igång. Extra mat. Det som var i min plan för att hålla honom lugn vid 12-slaget. Men vad tror ni då själva händer när ni börjar smälla redan idag?

Tack och lov var han inne och det var livligt i stallet de timmarna ni smällde som mest i Spandelstorp/ Hässlegården idag en dag för tidigt. Än har han inte reagerat då han inte har hört. Men jag själv kunde skadat mig otroligt mycket. Jag skulle nämligen rida en annan häst som jag inte känner så väl. På vägen upp mot ridhuset smäller ni ännu några raketer och hästen påbörjar stegring. Om jag inte hade sagt till på skarpen hade hon kunnat smälla till mig med sina hovar. Skulle ni tyckt om att få en järnsko smälld på er från en 500 kg varelse med egen vilja? Tror inte det.

​Jag har hört om flera hästar som kommit lösa. Som kunde skapat mycket skada. Hundar som sprungit bort. Men jag tänker också på alla flyktingbarn som får höra smällar, kanske utan förvarning. Jag kan bara tänka mig vad det skapar oro i deras huvuden. Så kommunen, vad säger ni om att införa förbud mot raketer innan 12-slaget?

Gillar

Kommentarer

idakelam
idakelam,
Håller med!
nouw.com/idakelam