Min kropp - vad händer med den?

Jag är inne på tredje dagen med förkylning, feber som kommer och går och en väldigt trött kropp. Det är förkylningstider, men jag trodde nog att jag skulle klara mig.. haha! Såklart jag inte skulle komma undan detta. Jag var frisk, trots att Robin var sjuk förra veckan, men sedan slog det till. Har funderat på om det var något särskilt jag gjorde som ledde till att bakterierna kom åt mig till slut. Det har gjort att jag några dagar funderat på vad vi faktiskt gör med våra kroppar.

I samband med det delade mamma ett minne på Facebook som handlade om samma sak. Dessutom har (som vanligt) Micke Gunnarsson inspirerat till att ta hand om sin kropp otroligt mycket. Så här kommer mina tankar om det hela....

.. Vid min sida ligger Teo med sitt huvud på mitt ben. Den kära lilla varelse skulle jag aldrig låta stoppa i sig massa socker. Han skulle aldrig få alkohol i sin skål, och heller aldrig ta en cigg på kvällspromenaden. Han får bra mat som är framtaget för hundars små magar. Likadant gällde när jag hade häst. Inte heller skulle jag tanka en bensinbil med disel? Jag skulle ge min bil det som den behövde för att gå bra.

Men min kropp - den kan på samma dag både få socker, koffein, alkohol och mjölk. Stackars kropp! Är det konstigt att jag också blev sjuk när jag jobbade in på natten och sov dåligt. Åt sämre och för lite mat dessutom. Det är klart kroppen får det svårare med att hålla mig frisk då - när jag inte ens ger den några bra förutsättningar.

Min kropp är nästan alltid frisk och stark. Den ställer upp för mig och gör det jag ber den om. Den är snabb på att lära sig nya saker och snabb på att bygga muskler när jag väl försöker. Men vad gör jag för att tacka den? Jag stoppar i mig godis, ligger på soffan och sover för lite. Även om jag allmänt är hyfsat hälsosam av mig hade jag kunnat göra så mycket bättre ifrån mig. Dessutom har jag varit slarvig på senaste...

Jag tror inte på att äta saker som socker. Jag vet att det inte är hälsosamt att röka cigaretter eller dricka alkohol. Alla de sakerna är onyttiga, det säger forskningen. Jag tror inte heller (och har läst en hel del forskning om detta också) att mjölk som skapats för en kalv är något som skulle vara bra för oss. All bröstmjölk är olika, och skapas utifrån vad just barnet (människor och djur) behöver. Komjölk är inte hälsosamt.

Så vad tror jag på då? Jo jag tror på en hälsosam kost som din kropp mår bra av. Vad behöver din kropp? Ät efter det svaret. Jag tror på ordentlig vila och mycket rörelse där emellan. Frisk luft och att spendera mycket tid i naturen. Det är saker jag vet att jag mår bra av, och som gör mig både piggare och gladare.

Att möta sockerberoendet är inte enkelt, men det är något jag ska försöka göra! Jag ska verkligen försöka bli bättre på hur jag visar min tacksamhet till min kropp genom att äta:

  • Vegansk mat! Jag känner mig stark och pigg utan animaliska produkter.
  • En färgglad tallrik. Mycket grönsaker i olika färger ger många vitaminer.
  • Äta efter säsong gör det enklare att hitta närodlat och ekologisk mat. Ofta är den närodlade mindre besprutad = bättre.
  • Ju mindre saker i innehållsförteckningen = desto bättre. Vi kommer inte ifrån att en morot alltid kommer vara endast en morot. En morotsjuice med flera e-ämnen och andra tillsatser kommer aldrig vara lika nyttig.
  • Äta det min kropp behöver - inte det min hjärna lurar mig att jag vill ha.

Jag ska verkligen försöka ha detta i åtanke när jag väljer mat. Såklart kommer det slinka ner godis, säkerligen några animalisk produkter och alkohol då och då. Men att tänka på detta kommer göra det bättre. Jag är tacksam för min kropp, och vill att den ska hålla länge. Vill inte du att din ska det?

Gillar

Kommentarer