Låt ärren synas.

Fotograf: Stina Olofsson

Leriga bakskydd som glidit ner och halvt på sniskan. Lindorna upp och ner. Blöt mark och smutsiga hovar. Vad jag älskar det. Att vara nöjd, glad och fri - trots den inperfekta vardagen. För tänk om det är så livet ska vara. Tänk om det är den lärdomen vi behöver lära oss innan nästa steg. Att livet är okej trots fel. Att vi själva är okej, trots misstag.

Något som jag anser är knas i dagens samhälle är synen på misstag. Vi får i tidig ålder lära oss att misstag inte är okej. Ett utspillt glas med mjölk, föräldern blir besviken. Kanske inte sur, men en nerstämd ton räcker för att ett barn ska tolka det som att barnet själv gjorde fel. En dålig dag och skriver dåligt på ett prov - kan sänka hela betyget. osv. osv.. Hela uppväxten får vi lära oss, omedvetet och medvetet, att misstag är fel. Vilket i sin tur leder till att vi lär oss att vi måste vara perfekta direkt.

Vad händer då när man inser att man måste vara perfekt i ex. skolan? Jo, man försöker vara perfekt överallt. För det var så hemskt att misslyckas. Perfektionen lyser tillslut igenom överallt, i utseendet, i skolan och i sin sport. Men vi alla vet att ingen är perfekt och att ingen kan göra allt perfekt i livet. Prestationsångest, för lite sömn och för mycket dömande. Ännu en gång får man känna sig misslyckad.

Så varför är det fel med att misslyckas? Varför är det fel på saker och människor som inte är perfekta? Varför måste allt vara A+?

Låt dig själv vara naturlig. Acceptera din misslyckanden. Låt ärren på din kropp synas, det är trots allt de som gjort dig till den du är idag. Ju fler ärr du har och ju fler misstag du gör -desto rikare på lärdom blir du. Var stolt.

Gillar

Kommentarer

?
,