Gravid v.40 | En stor överraskning 

Jag är redo för dig nu. Jag vill ha dig här i min famn, pussa dina fötter & små kinder. Höra dina djupa andetag när du somnar på mitt bröst. Se dina ögon. Låta dig hålla hårt om mitt finger. Du får komma nu, det är okej. Jag känner mig trygg med den familjen som vi kommer att bli.

Vecka 40 (39+0) idag. En färdigväxt och redo liten bebis som nu har det trångt. En mamma som varvar att vara supertrött och sova flera timmar mitt på dagen två dagar i rad och sedan dansa, yoga och gå långpromenad dagarna efter. Allting känns okej. Jag är stolt över vad min kropp åstadkommit och vad jag tagit mig igenom. Men såklart längtar jag så hjärtat gör ont.

Igår åkte vi in på kontroll på förlossningen, då den lilla krabaten varit för stilla i två dagar. Det kändes så skönt att de tog allt på allvar och verkligen lyssnade och fanns där. Allt såg fint ut, vilket var en sådan lättnad. Först lyssnade de på hjärtljuden, sedan tog de en CTG-kurva följt av ett ultraljud. Jag var aldrig orolig att det var något jätteallvarligt, antagligen för att bebis har världens bästa pappa som är så bra på att få mig lugn & trygg. Utan det kändes mer skönt att få kolla att allt var okej, då det faktiskt kan vara något farligt.

Vi åkte in med en förväntning, som visade sig skulle vara helt tvärtom. Vilken överraskning den lilla bjöd på. Det är nämligen inte en liten tjej, som barnmorskan trodde på rutinultraljudet - utan en liten kille. Vi har ju aldrig varit helt säkra, eftersom barnmorskan var ganska osäker där i vecka 20. Men samtidigt har magkänslan verkligen sagt en liten tjej, och ju längre tiden gått desto mer säkra har vi varit. Men det visade sig vara helt fel.

Som jag skrev om redan tidigt har det verkligen en liten betydelse för oss. Anledningen till varför vi ville ta reda på kön var endast för att det var en rolig grej. Att vi ska få barn, som verkar vara pigg och må bra, är såklart det som betyder något. Men det blev trots det lite av en chock att det vi trott i sju månader inte längre stämde. Gravidhormornerna spökade på ett tag efteråt. Namnen vi har valt? Den fina sommarklänningen? Hur ska förlossningen gå - det var ju hon och jag som skulle göra detta ihop!?. Det var verkligen mycket känslor på samma gång, så mycket glädje och kärlek - vi ska ju få en son! Men samtidigt så mycket oro, som nu efteråt har släppt helt. Vi har redan fastnat för ett namn som kändes så perfekt direkt när vi läste det. Kläder & färger är ju det jag bryr mig om minst, och jag är ju verkligen någon som tänker bortom könsroller - så det var nog bara en reaktion där och då.


Ju längre tiden gick desto mer insåg jag att det inte handlade om namn, kläder eller förlossningen. Utan att jag själv inte har någon erfarenhet av söner. Jag är själv en dotter och har en syster. Hur blir man en mamma till en son? Det var frågan som var mest skrämmande. Det är fortfarande lite skrämmande, just då jag har så lite erfarenhet av allt det där. Men ännu en gång, det är ju egentligen ingen skillnad. Jag är dock tacksam för att jag lät mig känna allt direkt, istället för att tänka att jag inte borde bry mig och stoppa undan allt. Jag tror risken för att få svårt att knyta an till bebis hade varit större då.

Imorse när jag vaknade kändes allt så mycket bättre än innan. Jag kände mig helt redo, för första gången. Kanske är det för att allt nu föll på plats så tydligt för mig. Jag har hela tiden sagt att "det kan faktiskt vara en kille, vi är ju inte säkra", även om magkänslan tydligt sa tjej. Kanske var det för att jag undermedvetet hade det på känn?

Så när jag vid 05.50 imorse var pigg och klarvaken skrev jag den texten jag inledde inlägget med: "Du får komma nu, det är okej", så kände jag mig verkligen redo. En halvtimme senare fick jag väcka Robin då jag först trodde att vattnet gick. Det visade sig dock vara slemproppen som lossnade, och under dagen idag har sammandragningarna övergått till förvärkar som bara blir starkare och starkare. Vår lilla prins verkar vara redo att komma ut!

PS. Vad komiskt det hade varit om det var en liten tjej som tittade ut nu!

Gillar

Kommentarer