Främlingsfientlighet, från förra året till nu

För ett år sedan skrev jag, på min dåvarande blogg, ett inlägg om främlingsfientlighet. Då var det något jag brydde mig starkt om, vilket märks i inlägget. Det handlade om att orden främling och fientlighet verkligen inte borde sitta ihop. Lägger in en del av texten här under.

När jag tittat på ordet främlingsfientlighet ser jag två ihopsatta ord.
Främling och fientlighet. För mig betyder dessa orden:
Främling - en människa som du inte känner eller vet vem det är. Du vet inte personens historia eller bakgrund.
Fientlighet - något du inte tycker om, något som du vill strida emot eller "fiendskap"

Hur går dessa orden ihop? Hur kan du någonsin känna hat eller att du behöver strida mot en människa som du inte har en aning om vem hen är eller vad hen har varit med om?
Varför lägger du en människa i ett av alla dina fack?

Som jag skrev i mitt förra inlägg är allt okej. Om det är din sanning att känna ilska mot någon du aldrig träffat förut är det okej för mig. Men snälla, kan någon förklara varför? För i min sanning missar vi alla stora möjligheter att träffa underbara personer genom våra fördomar. Vi kanske missar direktflyget till våra drömmar för att vi har hört att killar med långt hår är elaka. Fatta dig en egen uppfattning innan du sätter någon i ett fack - det är min sanning.

Nu, ett år senare, när jag läste inlägget insåg jag att en del har förändrats. Om jag ex. jämför med mitt inlägg "Min blick tillåter inte dig att sätta din hand på mig" (klicka på inlägget för att läsa), så syns det skillnad. För ett år sedan älskade jag att "granska" människor i olika situationer. Att ta ögonkontakt med människor på stan eller att fråga en främling om hjälp. 

Men som jag beskrev i mitt inlägg som jag länkade här ovan vågar jag inte längre. Det är inte så att jag har problem att fråga om hjälp eller att prata med någon som beter sig bra. Men jag vågar knappt ta första kontakten om man kan beskriva det så? Det är sjukt vad människor kan förändras över ett år på grund av samhället och olika händelser. Utsatta kvinnor har alltid funnits, men under det senaste året har vi vågat sätta stopp och prata om det. Det har gjort, även om jag själv aldrig blivit utsatt för något grövre, att jag har blivit mer främlingsfientlig. Vilket jag hatar. Jag vill inte vara rädd, men som tjej måste jag det.

​Förresten, tack för alla uppmuntrande kommentarer om mitt inlägg. Betyder mycket att fler delar så att fler kan ta del av hur det är. Så tack! 

Gillar

Kommentarer

Birgitta Nyberg
,
Fina och tänkvärda ord. Som vanligt har du viktiga åsikter om livet. Härligt att "följa" dig och dina tankar.❤️